ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε αναλυτικά

Τσίπρας: Πήρα το ρίσκο και ζήτησα ψήφο εμπιστοσύνης

Στο βήμα της Ολομέλειας ανέβηκε λίγο μετά τον κ.Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Είπε:
Με ενδιαφέρον και έκπληξη παρακολούθησα την ομιλία του κ.Μητσοτάκη και χθες και σήμερα.

 

Στυλ θεατρικό , υψηλών τόνων και αναρωτιέμαι αν κάποιοι επικοινωνιολόγοι του έχουν πει μιλώντας δυνατά υβρίζοντας και υψώνοντας τόνους αλλά χωρίς επιχειρήματα είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει. Όχι μόνο βουλευτές αλλά και πολίτες

Αναρωτιέμαι αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα παρουσιάζει η ΝΔ. Δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ετοιμόροπος και οι δημοσκοπήσεις είναι 10-20 – 30 μονάδες, γιατί τέτοια νευρικότητα;

Μήπως ξέρετε τις πραγματικές δημοσκοπήσεις να μας τις πείτε να χαρούμε και εμείς;

Αυτή η εικόνα του αρχηγού που ωρύεται και στοχοποιεί χωρίς επιχειρήματα …

Προκάλεσα την διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης με επίγνωση και αίσθηση του καθήκοντος του δικού μου απέναντι στο κοινοβούλιο, το λαό και τη Δημοκρατία

Ολοι το γνωρίζετε ότι είχα κάθε δυνατότητα με βάση το Σύνταγμα να μην το πράξω αυτό.

Γνωρίζετε καλά όλοι σας ότι είχα την πολιτική επιλογή να κρυφτώ πίσω από την διαρκή πρόθεση που μάλλον δεν θα ανταποκρινόσασταν να απευθύνομαι προς την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας

Βεβαίως θα ήταν εύκολη επιλογή για εμένα γιατί δεν θα την κερδίζατε, γιατί δεν θα είχατε 151. Την προηγούμενη φορά πήρατε 127.

Πήρα όμως το ρίσκο έχοντας την πολιτική τόλμη να ζητήσω καθαρές λύσεις καια απο τον μέχρι χθές εταίρο μου και από το συνολο της βουλής.

Γιατί η κρισιμότητα πολιτικών αποφάσεων που έχουμε μπροστά μας απαιτεί καθαρές κουβέντες.
Αν για κάτι δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε είναι ότι δεν είχα το θάρρος να αναλάβω ευθύνες σε κρίσιμες στιγμές

Και θέλω να σας θυμίσω που ασκείτε κριτική κ. Μητσοτάκη που εμφανίζεστε ως γνησιοι εκφραστές του Συντάγματος και μας λέτε ότι η κυβέρνηση ακόμα και αν πάρει 151 δεν έχει δικαίωμα να κυβερνά - την στιγμή που 13 κυβερνήσεις ΕΕ είναι μειοψηφίας – εγώ δεν το κάνω αυτό. Την ίδια στιγμή που βλέπετε την Βρετανία με τι συσχετισμούς η βρετανίδα πρωθυπουργός κυβερνά. Χθές συνετρίβη. Δεν καταλαβαίνω λοιπόν. Εγώ δεν κάνω θεατρική παράσταση και μιλώ με επιχειρήματα. Εσείς ήσατσταν οι ίδιες δυνάμεις που Ιούλιο 2015 όταν από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που αριθμούσε 149 έφυγαν 25 βουλευτές και πήγαμε στους 124 και με τοην ΑΝΕΛ δεν είχαμε πλειοψηφία τι μας λέγατε τότε; Μας λέγατε ότι ήμασταν κουρελού; Συνεχίστε μας λέγατε με 124 μας λέγατε. Τώρα οι ίδιοι ερμηνεύουν Σύνταγμα και Κανονισμό όπως τους βολεύει

Εσείς με 124 μου λέγατε τότε να συνεχίσω και τώρα με 151 να πάω σε εκλογές.

Εγώ δεν αλλάζω σε αυτά τα κρίσιμα θεσμικά θέματα αποψη. Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μου χρειάζετε να προχωρήσει στα κρίσιμα θέματα ανοικτά που έχει μρπστά της και χρειάζετε να έχει πλειοψηφία βουλευτών. Την πλήρη εμπιστοσύνη βουλευτών για να φτάσει στο τέλος τον Οκτώβρη 2019.

Οι βουλευτές δεν είναι στρατιωτάκια και τις κρίσιμες στιγμές παίρνουν τις αποφάσεις τους. Πολύ πάει να μας κάνετε εσείς κριτική. Όχι μόνο γιατί έχετε πάρει 4 βουλευτές από άλλα κόμματα ή γιατί απωθείται το παρελθόν του κόμματός σας.
Ο πατέρας σας κυβέρνησε το 1990 – 93 με έναν βουλευτή που πήρε από άλλο κόμμα που είχε άλλες απόψεις.

Θα σας παρακαλούσα επειδή δεν είμαστε χθεσινοί και όλοι έχουν την ιστορία τους και καλό είναι που τιμάτε την ιστορία σας να μην κάνετε σε εμάς μαθήματα πολιτικής ηθικής

Ξεκαθάρισα την θέση μου και ζήτησα από την Βουλη να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνης της για να ολοκληρώσουμε θητεία με σαφές σχέδιο στόχους

Από την αντιπολίτευση βλέπω αμηχανία.
Πριν μια εβδομάδα η αντιπολίτευση ζητούσε από εμένα να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Τώρα που τολμώ πάλι έχουν πρόβλημα. Ο Μητσοτάκης που δεν είχε τόλμη να προκαλέσει την συζήτηση , που μας απειλούσε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και δεν το έκανε, σήμερα μας κάνει μαθήματα κοινοβουλευτισμού και ηθικής

Θα κάνω πολιτική τοποθέτηση και θα πω το βασικό πρόβλημα Μητσοτάκη και ΝΔ είναι ΄τι έχει δυσκολία να προσαρμοστεί στις αλλαγές όταν αυτές συντελούνται

Συνεχίζει με το ίδιο αφήγημα ανεξάρτητα αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες.

Με την ψήφο εμπιστοσύνης που κατέθεσα ο κ. Μητσοτάκης ήρθε σε δυσκολότερη θέση από ότι ήταν πριν.

Γι' αυτό αντί για κάποιο επιχείρημα και σχέδιο κατέληξε να διαβάζει στην Βουλή σε έντονο ύφος λιβελογραφήματα και να ρίξει σε πρωτόγνωρα βάθη το επίπεδο κοινοβουλίου. Με στοχοποίηση Βουλευτών και απειλές και ύβρις και συνθήματα ακόμα και πρόσωπα που τιμούν με την παρουσία τους όπως ο Ναύαρχος Αποστολάκης.

Μητσοτάκης: Τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας

«Σήμερα βλέπουμε την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας. Και έναν κοινοβουλευτικό ελιγμό με τριπλό στόχο: να αγκιστρωθεί ο κ. Τσίπρας λίγο ακόμη στην εξουσία. Να στρωθεί ο δρόμος για την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Και να κρατηθεί στη ζωή το μόρφωμα των ΑΝΕΛ» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν υπάρχει κέρδος για τους πολίτες, είναι ότι είδαν το αίσχος του αλληλοδανεισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για πρόσκαιρους συσχετισμούς» υπογράμμισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το πρωί ΑΝΕΛ, το βράδυ ΣΥΡΙΖΑ. Ο τραγέλαφος ΑΝΕΛ ως κόμμα ακορντεόν. Βουλευτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται, για να μπορεί ο Καμμένος να διατηρεί τα προνόμιά του ως αρχηγός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Υπουργοί προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ παραμένουν στη θέση τους».

«Αναρωτιέμαι αν Παπακώστα, Κουντουρά και Κόκκαλης θα σας έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης, αν δεν έμεναν στην κυβέρνηση Υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές των ΑΝΕλ, οι οποίοι ψηφίζουν τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό, αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν ότι δεν στηρίζουν τις Πρέσπες, διαφωνώντας με την κεντρική πολιτική σας επιλογή» συμπλήρωσε.

«Τέσσερις από τους έξι βουλευτές που δήλωσαν δημόσια την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανέβουν στο βήμα και να αιτιολογήσουν την ψήφο τους (Κουντουρά, Κόκκαλης, Ζουράρις, Παπακώστα). Οι δύο είναι στην Κϊνα και οι άλλοι δύο κάνουν τους Κινέζους. Ποτέ το Κοινοβούλιο και το πολίτευμά μας δεν έχει υποστεί τέτοιο ευτελισμό Καταφέρατε το πρωτοφανές: καταντήσατε την Βουλή να θυμίζει την πρόσφατη εικόνα των Σκοπίων. Γυρολόγοι πολιτικοί, ξεχνώντας τι λέγαν χθες, να γυρεύουν νέα στέγη και μια κυβέρνηση που δεν αναζητά την αποδοχή της κοινωνίας, αλλά πρόθυμους 151 που θα συνδέονται με σαθρή κλωστή εξουσίας» τόνισε.

«Ετσι θα περάσει η αποψινή βραδιά ως δημιουργία κυβέρνησης κουρελού. Ξεχάστε διαδικασίες εξπρές και κρυφές μεθοδεύσεις, για να περάσετε άρον άρον την Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή» προειδοποίησε. «Η συζήτηση να γίνει με άνεση χρόνου, που η σοβαρότητά επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές που θέλουν να μιλήσουν. Και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».

«Και κάτι ακόμα: μην διανοηθείτε να αλλάξετε συνθέσεις επιτροπής, παραποιώντας την πραγματική δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, σχολιάζοντας τα σενάρια περί κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος. «Ακόμα και αν εξασφαλίσετε ψήφο εμπιστοσύνης, από 151 σήμερα η ΚΟ σας, κ. Τσίπρα, θα αριθμεί 145, εκτός αν εντάξετε Κουντουρά και Κόκκαλη και χαλάσετε τη συμφωνία με τον Καμμένο. Θα είστε ντε φάκτο κυβέρνηση μειοψηφίας και θα αντανακλάται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές».

«Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι το αντίθετο. Ο κοινοβουλευτισμός έχει τους δικούς του απαράβατους κανόνες και δεν ακολουθεί κανόνες τυχοδιωκτισμού. Οι πολίτες έβγαλαν χρήσιμα συμπεράσματα: Πρώτο, ότι ο κ. Τσίπρας με ψέματα πήρε την εξουσία και την διαχείρίστηκε και με ψέματα θα την εγκαταλείψει» τόνισε ο κλ. Μητσοτάκης.

«Μας περιέγραψε χθες εικονική πραγματικότητα, προσβάλλοντας τους πολίτες. Ως ηθοποιος που ζει το ρόλο του, μας είπε ότι προστάτεψε τους πολίτες» είπε, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό. Και προσέθεσε: «Βγάλτε την μάσκα και κατεβείτε από την σκηνή. Βρήκατε την χώρα σωσμένη και την βυθίσατε. Το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η αισιοδοξία είχε επανέλθει και η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Μετά ηρθατε εσείς και ξέρουμε τι έγινε. Την πληγώσατε ξανά, επιβάλλοντας πολλαπλάσια μέτρα -χωρίς, μάλιστα, να άρετε όλα τα προηγούμενα».

«Φορτώσατε τους πολίτες με νέους φόρους»

«Φτάνει πια με το παραμύθι της δήθεν... όρθιας κοινωνίας και της τάχα... ανακούφισης των αδυνάμων. Κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους. Φορτώσατε τους πολίτες με 29 νέους φόρους και προσθέσατε στις παλαιές μειώσεις 17 επιπλέον περικοπές. Καταργήσατε το ΕΚΑΣ και αυξήσατε τον ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες, που πληρώνουν κυρίως τα μεσαία και τα μικρά εισοδήματα. Και όλα αυτά, όταν η χώρα το 2014 είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5% και την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%. Και σήμερα έρχεστε και προσβάλλετε τους Έλληνες με υποσχέσεις, επιδόματα και λίγα αντίδωρα από τα πολλά που τους πήρατε» σχολίασε, επικεντρώνοντας την κριτική του στην οικονομία.

«Πήρατε μέτρα δέκα δισ. και επιστρέψατε ένα. Και έχετε το θράσος από πάνω και να πανηγυρίζετε να παριστάνετε τον φιλεύσπλαχνο σε μια κοινωνία που έχετε ισοπεδώσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει το παρόν, αλλά ναρκοθετεί και το μέλλον. Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών, σε επιτήρηση και με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει -μόλις χθες- και νέα επιβράδυνση της οικονομίας της. Οι δεσμεύσεις των πλεονασμάτων του 4ου μνημονίου σημαίνουν νέα λιτότητα και επενδυτική καθήλωση, ενώ το κράτος όλο και αυξάνει την ακριβή γραφειοκρατία του με κομματικά ρουσφέτια. Μειώνει, όμως, τις υπηρεσίες του προς τον πολίτη. Η τραγωδία στο Μάτι, η εγκληματικότητα στις γειτονιές -θα βρείτε μια λέξη να πείτε για εκείνο το σόου που στήσατε, όταν γνωρίζουμε πλέον ότι ξέρατε για τους νεκρούς;- η κατάσταση στα νοσοκομεία, το "ράβε-ξήλωνε" της Παιδείας, είναι το μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ για το Δημόσιο» συνέχισε.

«Πολάκης ίσον Τσίπρας»

«Ακούσατε τι έγινε χθες στο Αττικό Νοσοκομείο; Το σωματείο εργαζομένων εξέδωσε ανακοίνωση, καταγγέλλοντας ότι η γενική εφημερία μπλόκαρε μετά τις 4 το απόγευμα από έλλειψη κλινών και ότι κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Και ο αρμόδιος υπουργός σας, αντί να ασχολείται με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στα νοσοκομεία, τραμπουκίζει δικαστές στο Facebook. Αλλά ο Πολάκης είναι καθρέφτης της δικής σας πολιτικής. Πολάκης ίσον Τσίπρας» σημείωσε.

Φόροι, άδικα κοινωνικά βάρη, πελατειακό κράτος, διάλυση των κοινωνικών δομών. Αυτά είναι τα αποτελέσματά σας και αυτή είναι η απάντηση σε όσα με τόσο στόμφο, αλλά και τόση υποκρισία εκστόμισε, χθες, ως «απολογισμό» του ο πρωθυπουργός, είπε ακόμη.

«Συμπέρασμα δεύτερο: στο όνομα της εξουσίας, η κυβέρνηση δεν διστάζει να κάνει τα πάντα. Μαζί της, όμως, τραβά στο βούρκο ολόκληρη την πολιτική ζωή. Διότι, παρά το δήθεν διαζύγιό τους, όλοι πλέον βλέπουν πως Τσίπρας - Καμμένος βαδίζουν επί της ουσίας μαζί. Ανταλλάσσοντας βουλευτές, ψήφους και υπουργεία. Ενώ γύρω τους ξετυλίγεται ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι πολιτικού "πάρε-δώσε". Με πρωταγωνιστές που αλλάζουν απόψεις πρωί-μεσημέρι-βράδυ. Και με κυνικούς συμφεροντολόγους, οι οποίοι αλλάζουν κόμμα Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο και συνείδηση Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή. Αυτή η κατάντια, η εξίσωση της πολιτικής με ένα πρωτοφανές πολιτικό αλισβερίσι, προκαλεί την γενική αποστροφή. Ενοχλεί βαθιά τους πολίτες -ακόμη και πολίτες που, κάποια στιγμή, πίστεψαν στα συνθήματά σας για νέα ήθη στην πολιτική. Τώρα, όμως, διαψεύδονται οικτρά και μετανιώνουν διπλά. Γιατί ακούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δικαιολογείται με αντιπερισπασμούς. Και με μάταια επιχειρήματα ότι τάχα τα δικά του τα καμώματα τα κάνουν όλοι. Ε, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, ευτυχώς δεν όλοι σαν εσάς» επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Προσφέρατε ακόμη και υπουργικές θέσεις σε βουλευτές που είχαν εκλεγεί με την αντιπολίτευση»

«Είναι αλήθεια ότι πολλά κόμματα -και η ΝΔ- το τελευταίο διάστημα, έχουμε δεχτεί την συνεργασία βουλευτών. Όλοι όμως είχαν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί ή και διαγραφεί από τα κόμματά τους, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν προσχωρήσουν στη ΝΔ. Και όλοι είναι πολιτικοί που μετακινήθηκαν από κόμμα της αντιπολίτευσης σε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, χωρίς διαμετρικά αντίθετες θέσεις. Δεν πήγαν από την αντιπολίτευση στη συμπολίτευση, για να πάρουν ένα υπουργείο. Άλλωστε, ορισμένα αξιώματα δεν μπορεί να τα προσφέρει η αντιπολίτευση -αλλά μόνο η κυβέρνηση. Εκτός, πια, κι αν και εσείς πιστεύετε πως είμαστε ήδη κυβέρνηση. Εσείς κάνατε κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Προσφέρατε ακόμη και υπουργικές θέσεις σε βουλευτές που είχαν εκλεγεί με την αντιπολίτευση» συνέχισε.

«Όλη η Ελλάδα τους ξέρει. Δεν τόλμησαν να εμφανιστούν σε αυτή την αίθουσα, φαντάζομαι θα μπούν στην αίθουσα στο τέλος στη ζούλα. Φαντάζομαι θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία να ακούσουμε τα ονόματα όσων ψηφίσουν. Αναρωτιέμαι πώς αισθάνεστε που υπουργοποιήσατε πολιτικό, που σας αποκαλούσε ανοιχτά "θλιβερό" και "προκλητικά αμοραλιστή". Και συναγελάζεστε με άλλους που σας αποκαλούσαν “τον πιο ανέντιμο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης”. Ενώ 151ος ενδεχομένως να είναι κάποιος που καταψήφισε τον προϋπολογισμό σας και έχει υποστηρίξει μομφή εναντίον σας. Του αναγνωρίζω τουλάχιστον ότι ανέβηκε στο βήμα, να υποστηρίξει την άποψή του (σ.σ. αναφορά στον Σπύρο Δανέλλη). Αφού αποφασίσατε να στεγάσετε όλο τα παλαιό σύστημα, εκείνους που απέβαλε το ΠΑΣΟΚ και τα απομεινάρια των λαθών της Μεταπολίτευσης, πέφτετε, τώρα, ένα σκαλί πιο κάτω. Δέχεστε να γίνεται η τρίτη, η τέταρτη ή και η πέμπτη στάση στα δρομολόγια του κάθε πολιτικού γυρολόγου. Καλό σας δρόμο, λοιπόν, και προσοχή στις στροφές» είπε με νόημα.

«Κάνατε την εξωτερική πολιτική εργαλείο υπονόμευσης της εθνικής ενότητας»

«Και επειδή μας είπατε πολλές φορές και θα μας το πείτε και απόψε ότι δήθεν κάνετε το πατριωτικό σας καθήκον, ακούστε με» είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. «Αν είχατε συναίσθηση των ευθυνών σας, δεν θα κάνατε αυτούς τους χειρισμούς στο εθνικό θέμα. Δεν θα το χρησιμοποιούσατε συνειδητά για να διχάσετε τους Έλληνες. Δεν θα το εργαλειοποιούσατε για κομματικούς λόγους. Κάνατε την εξωτερική πολιτική εργαλείο υπονόμευσης της εθνικής ενότητας. Παίξατε συνειδητά με τα εθνικά θέματα για μικροπολιτικούς λόγους. Θυμάμαι κα την πρόβλεψη του προέδρου της Βουλής πριν από 11 μήνες ότι το Σκοπιανό θα προκαλέσει αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό δεν είναι πατριωτισμός! Τυχοδιωκτισμός είναι!» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και κάτι ακόμα» συμπλήρωσε. «Σήμερα, το Υπερταμείο που εσείς δημιουργήσατε με την ψήφο σας, για να εκχωρήσετε για 99 χρόνια την εθνική περιουσία -ωραίος πατριωτισμός- ζητάει, προσφεύγοντας στο ΣτΕ, να του μεταβιβαστούν τα ιστορικά μνημεία της χώρας».

- «Ψέματα» παρενέβη στο σημείο αυτό ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

- «Επειδή φοράτε το ίδιο κόκκινο πουλόβερ με τον κ. Φίλη, δεν σας δίνει το δικαίωμα να διακόπτετε» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Εσείς στήνατε κρεμάλες στο Σύνταγμα»

«Αρκετή ζημιά κάνετε στο παρόν και το μέλλον της χώρας, σεβαστείτε τουλάχιστον το παρελθόν της. Και κάτι ακόμα, που αφορά συγκρίσεις. Είχατε το θράσος χθες να μας κατηγορήσετε ότι δήθεν τρομοκρατούμε εμείς βουλευτές, για να μην υποστηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας. Και το είπατε εσείς, κ. Τσίπρα. Ακούστε με καλά λοιπόν. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να πει τη γνώμη του στον βουλευτή του. Εξάλλου, μην ξεχνάτε, είναι αντιπρόσωπός του. Αυτό που δεν επιτρέπεται, είναι οι απειλές, οι χυδαιότητες, πόσο μάλλον οι βιαιοπραγίες. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι, και θα είναι απέναντι σε κάθε μορφή βίας, απ' όπου και αν προέρχεται» είπε.

«Αλλά ποιος είναι αυτός, που μας ζητά και τα ρέστα; Εσείς, που στήνατε κρεμάλες στο Σύνταγμα; Εσείς που χασκογελάγατε, όταν προπηλάκιζαν βουλευτές μας; Εσείς που μιλούσατε για πουλημένους γερμανοτσολιάδες; Και όλοι εσείς που τυπώνατε αφίσες των βουλευτών που ψήφισαν μνημόνια; Παρέα με την Χρυσή Αυγή συναντιόσασταν στα μονοπάτια της βίας και των τραμπουκισμών. Και θα μας εγκαλέσετε εσείς, κ. Τσίπρα, που μας λέγατε ότι σημασία δεν έχει αν πέφτουν μολότοφ, αλλά προς ποια πλευρά πέφτουν; Ησασταν κ. Τσίπρα πολιτικός καθοδηγητής όλων αυτών των συμπεριφερών. Ο πνευματικός πατέρας της θεωρίας ότι υπάρχει καλή και κακή βία και ότι αυτή η διάκριση εξαρτάται από τις προθέσεις αυτού που την ασκεί. Έχετε τεράστια προσωπική ευθύνη για το τοξικό κλίμα που έζησε η χώρα και που προσπαθείτε με κάθε τρόπο να αναβιώσετε» εγκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης τον πρωθυπουργό.

«Δεν είπατε έστω "περαστικά" στον Παπαδήμο»

«Κλείνω με το τρίτο συμπέρασμα από τη διήμερη συζήτηση» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Ευτυχώς, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έμειναν μόνοι σε αυτόν τον κατήφορο. Σύσσωμη η δημοκρατική αντιπολίτευση στέκεται απέναντι στα παζάρια και στους αντιπερισπασμούς, αλλά και στις χυδαίες προβοκάτσιες που, στον πανικό σας, εκτοξεύσατε χθες. Αντί να απαντήσετε για τους πολιτικούς γυρολόγους και τις συναλλαγές σας, μιλήσατε για την κυβέρνηση Παπαδήμου. Μία πετυχημένη κυβέρνηση που απολάμβανε της εμπιστοσύνης της Βουλής. Που είχε τη στήριξη τριών κομμάτων και 255 βουλευτών. Με επικεφαλής έναν καταξιωμένο τεχνοκράτη, που εγκατέλειψε την ασφάλεια της καριέρας του, για να προσφέρει στον τόπο του. Και που, αργότερα, παραλίγο να δολοφονηθεί από τρομοκράτες, οπότε πάψτε. Πάψτε πια, γιατί εσείς καλλιεργείτε αυτό το τοξικό κλίμα. Έμεινε επί μήνες τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Και εσείς κ. Τσίπρα δεν είχατε την ευαισθησία να πάτε εκεί μια φορά ή να του πείτε έστω "περαστικά". Αυτές είναι οι μικρές συμπεριφορές, που δείχνουν το μέγεθος κάθε πολιτικού άνδρα.

«Δεν μπορεί ο Α/ΓΕΕΘΑ μέσα σε ένα βράδυ να γίνεται υπουργός»

«Και προσπαθήσατε, επίσης, να διαστρέψετε τα όσα είπα για την καινοφανή υπουργοποίηση εν ενεργεία στρατιωτικού. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι η κριτική μου δεν αφορούσε τόσο τον ναύαρχο Αποστολάκη, τον οποίο προσωπικά τιμώ για το διάστημα της στρατιωτικής θητείας του. Αλλά διέπραξε μεγάλο λάθος που δεν σεβάστηκε την διάκριση των ρόλων μεταξύ ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτικού προϊσταμένου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η κριτική μου αφορά πρωτίστως την δική σας απόφαση, κ. Τσίπρα. Τα παράσημα για την πατρίδα οφείλουμε να τα τιμούμε. Όχι να τα μπλέκουμε με επιπολαιότητα στα δίχτυα των κομματικών μας συμφερόντων. Δεν μπορεί ο Α/ΓΕΕΘΑ μέσα σε ένα βράδυ να γίνεται υπουργός. Όπως δεν μπορεί να γίνεται μέσα σε ένα βράδυ η πρόεδρος του Αρείου Πάγου σύμβουλος του πρωθυπουργού και μετά πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής. Δεν καταλαβαίνετε προφανώς τι σημαίνει διάκριση των εξουσιών, όπως και δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι άλλο κυβέρνηση και άλλο απόλυτη εξουσία» σχολίασε.

«Ο νέος υπουργός Άμυνας είναι πλέον πολιτικός. Και δέχθηκε να είναι υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε αυτήν τη συγκυρία. Και θα μας εξηγήσει ποιος αποφάσισε και τι εξυπηρετούσε η πτήση μαχητικών αεροσκαφών χθες πάνω από το Πεντάγωνο για να αποδοθούν, λέει, τιμές στον κ. Καμμένο. Όποιος θέλει τέτοιες τιμές, ας τις πληρώνει από την τσέπη του όχι από το δημόσιο ταμείο. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει» συμπλήρωσε.

«Προχωρώντας προς την ψηφοφορία, όλοι γνωρίζουν πια ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα. Όποιος ψηφίζει σήμερα "ναι", εγκρίνει συνολικά το ναυάγιο που ζει η χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια: την τεράστια πολιτική απάτη που οδήγησε τον κ. Τσίπρα στην εξουσία. Τα ψέματα που βαφτίστηκαν αυταπάτες και κατέληξαν στα δύο μνημόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στη διαρκή φοροκαταιγίδα στα βάρη που πληρώνουν καθημερινά οι πολίτες. Τους κακοπληρωμένους μισθούς των 300 ευρώ, τη φυγή των νέων παιδιών στο εξωτερικό. Τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια χώρα χαμηλών προοπτικών. Όποιος ψηφίζει "ναι", ανοίγει τον δρόμο στη δήθεν "μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα για τους γείτονες, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Όποιος ψηφίζει "ναι", εγκρίνει τον εξευτελισμό της δημοκρατικής λειτουργίας που μας... πνίγει τον τελευταίο καιρό. Την διάλυση κομμάτων, τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και τον απόλυτο κυνισμό. Και αναπαράγει ένα πρότυπο που απωθεί τον πολίτη από την πολιτική, εγκαταλείποντάς την στα χέρια των ισχυρών και των πολιτικάντηδων! Και όποιος ψηφίζει "ναι", γίνεται δεκανίκι ενός ανάπηρου συστήματος εξουσίας, που θέλει να σέρνει μαζί του και τη χώρα. Να συνεχίσει να ξεγελά κάποιους λίγους εύπιστους, με δηλητηριασμένα αντίδωρα. Να διαλύσει οριστικά τα πανεπιστήμια, επιτρέποντας την ανομία. Και να ποτίσει κι άλλο την κοινή γνώμη με προπαγάνδα, λαϊκισμό και δημαγωγία. Η παράταση αυτής της παρακμιακής κατάστασης εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη χώρα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, προ της ψήφου εμπιστοσύνης.

«Η χώρα σήμερα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Χωρίς σταθερότητα δεν υπάρχει ανάπτυξη. Χωρίς σταθερότητα δεν έρχονται επενδύσεις. Χωρίς σταθερότητα δεν ανακτάται η εμπιστοσύνη που έχει ανάγκη η Ελλάδα» σημείωσε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.