ΕΛΛΑΔΑ

Με εκτενή δημοσιεύματα

Ξένα ΜΜΕ για το συλλαλητήριο: Η ηχηρή οργή του λαού και η πολιτική καταιγίδα για τον Τσίπρα

Με εκτενή δημοσιεύματα για την οργή των Ελλήνων πολιτών κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις εικόνες ντροπής που εκτυλίχθηκαν έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο, όταν τα ΜΑΤ προσπάθησαν να απωθήσουν μικρή ομάδα κουκουλοφόρων «πνίγοντας» στα δακρυγόνα χιλιάδες διαδηλωτές - μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά - σχολιάζει και σήμερα ο διεθνής Τύπος το κυριακάτικο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Mε κεντρική φωτογραφία στο πρωτοσέλιδό της από το συλλαλητήριο στην Αθήνα και τίτλο «Περισσότερα από απλώς ένα όνομα» κυκλοφορεί τη Δευτέρα η Süddeutsche Zeitung.

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει στη λεζάντα: «'Μακεδονία' είναι η λέξη πάνω στη σημαία με τα εθνικά χρώματα της Ελλάδας, μπλε και λευκό, που κρατούσαν οι διαδηλωτές την Κυριακή στην Αθήνα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που ήρθαν για να προκαλέσουν επεισόδια, διαδήλωσαν ενάντια στη συμφωνία που τερματίζει τη διαμάχη με τη γείτονα χώρα για το ονοματολογικό. Αυτή η χώρα που ονομάζεται Μακεδονία θα μετονομαστεί σε Βόρεια Μακεδονία –για να διαχωρίζεται από την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας. Αλλά αυτό δεν αρκεί για πολλούς Έλληνες. Διαισθάνονται ότι αυτό αποτελεί προδοσία της εθνικής κληρονομιάς».

Γαλλικό Πρακτορείο

Συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε ομάδες κουκουλοφόρων διαδηλωτών ξέσπασαν την Κυριακή στην Αθήνα, όπου δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά της συμφωνίας για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής «Μακεδονίας», την οποία το ελληνικό κοινοβούλιο θα κληθεί να επικυρώσει μέσα στις επόμενες μέρες.

Τα επεισόδια βίας ξέσπασαν εν μέσω της προσπάθειας του Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπίσει την πολιτική καταιγίδα που έχει ξεσπάσει για τη συμφωνία ορόσημο με τη «Μακεδονία» που έχει στόχο να τερματίσει μια 27ετή διαμάχη με την Αθήνα, σχετικά με το όνομα της χώρας. Είκοσι πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με δήλωση του ελληνικού υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, ενώ ένας σταθμός πρώτων βοηθειών ανέφερε ότι δύο διαδηλωτές νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικά προβλήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε 60.000, ενώ οι διοργανωτές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, και ότι εκατοντάδες λεωφορεία μετέφεραν διαδηλωτές, ειδικά από την περιοχή της βόρειας Ελλάδας που επίσης διεκδικεί το όνομα της πΓΔΜ.

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν περίπου 30 κουκουλοφόροι νεαροί προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο του κοινοβουλίου, πετώντας παράλληλα πέτρες και άλλα αντικείμενα. Τα ΜΑΤ απάντησαν ρίχνοντας δακρυγόνα και διασκορπίζοντας το πλήθος έξω από το κοινοβούλιο. Οι κουκουλοφόροι στη συνέχεια επιτέθηκαν στους δημοσιογράφους στο σημείο, καταστρέφοντας τον εξοπλισμό των φωτορεπόρτερ και των κάμεραμεν, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του AFP.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση «τα γεγονότα προκλήθηκαν από εξτρεμιστές, μέλη της Χρυσής Αυγής, που προσπάθησαν να μπουν στο κοινοβούλιο». «Επιτέθηκαν στην αστυνομία με ξύλα και ρόπαλα, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες στο νοσοκομείο» ανάφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του.

Στο δημοσίευμά του, το Γαλλικό πρακτορείο παραθέτει δηλώσεις από πολίτες που κατέβηκαν στο χθεσινό συλλαλητήριο για να φωνάξουν ότι «υπάρχει μόνο μια Μακεδονία, η ελληνική». «Αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση προδοτών» ανέφερε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η διαδηλώτρια Χριστίνα Γεροδήμου. Ειδική αναφορά κάνει το Γαλλικό Πρακτορείο και στην παρουσία πολιτικών προσώπων στην διαδήλωση. «Ηρθα εδώ επειδή ήταν το πατριωτικό μου καθήκον» ανέφερε εχθές η βουλευτής Σερρών με τη ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, χαρακτήρισε το συλλαλητήριο «μια κινητοποίηση για τη Δημοκρατία, για τα Ελλάδα και για τα δικαιώματά μας».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.