ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εκλογή Προέδρυ, το Σύνταγμα και η... «δεξιά παρένθεση»

Αναθεώρηση για τις... προεδρικές εκλογές του 2020

Με το βλέμμα στραμμένο στο... 2020 έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση αναθεώρησης του Συντάγματος στην Βουλή, καθώς από την τελική στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα κριθεί κατά πόσον το 2020 θα μπορέσει η τότε αξιωματική αντιπολίτευση να «σπρώξει» τη χώρα σε εκλογές ή όχι.

Στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, εξάλλου, ουδέποτε έκρυψαν ότι φοβούνται ιδιαιτέρως την προεδρική εκλογή του 2020, θεωρώντας δεδομένο ότι αν τότε ο Αλέξης Τσίπρας είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα επιχειρήσει να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να οδηγήσει στην διάλυση της Βουλής και να πάρει την εκλογική «ρεβάνς» από την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σενάριο «παρένθεσης»

Επί της ουσίας πρόκειται για το περίφημο σενάριο περί «δεξιάς παρένθεσης», που προέβλεπε ότι ακόμη κι αν κερδίσει φέτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις εκλογές, του χρόνου τέτοιο καιρό η τότε αντιπολίτευση θα μπορεί να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, εκμεταλλευόμενη την φθορά που θα έχει ως τότε η κυβέρνηση από τις... μεταρρυθμίσεις που έχει στο μυαλό του ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό το σενάριο αναφερόταν σε κάθε σύσκεψη των στελεχών της ΝΔ που ασχολούνται με τον πολιτικό σχεδιασμό, καθώς θεωρείτο δεδομένο. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που στην οδό Πειραιώς δεν έκρυβαν την... ανακούφισή τους όταν ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα προτείνει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα –κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι χείριστες, αλλά και πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν διευκρίνισε αν θα στηρίξει Παυλόπουλο... πριν ή μετά τις εκλογές.

«Ντρίμπλα» από την ΝΔ

Σε κάθε περίπτωση, ο φόβος της ΝΔ για τυχόν πολιτικές εξελίξεις το 2020 οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία περίεργη απόφαση: να υπερψηφίσουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές όχι μόνο την πρόταση του κόμματός τους για αναθεώρηση του άρθρου 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την αντίστοιχη πρόταση... του ΣΥΡΙΖΑ.
Σημειωτέον ότι οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος (149 στο σύνολο) θα τεθούν σε ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης και μετά έναν μήνα αργότερα. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε η παρούσα Βουλή θα έχει τελειώσει την πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης και, ως γνωστόν, όσες προτάσεις έχουν λάβει 151 ψήφους θα πρέπει να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή με 180 ψήφους, ενώ όποιες έχουν επικυρωθεί τώρα με 180 θα χρειάζονται την απλή πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Με άλλα λόγια, αν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του άρθρου 32 ψηφιστεί και από τους βουλευτές της ΝΔ και «πιάσει» περισσότερες από 180 ψήφους, αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση –όποια κι αν είναι αυτή- θα μπορεί στην επόμενη Βουλή να αναθεωρήσει το άρθρο 32 με απλή πλειοψηφία, δηλαδή με 151 βουλευτές. Με άλλα λόγια, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός, θα ενεργοποιήσει την δεύτερη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης αμέσως μόλις αναλάβει, θα αλλάξει το άρθρο 32 και έτσι το 2020 θα έχει αποσυνδεθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής.

Οι προτάσεις των «μονομάχων»

Σημειωτέον ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 32 ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, αλλά καταλήγουν με διαφορετικό τρόπο: υπάρχει συναίνεση ως προς την ανάγκη αποσύνδεσης της προεδρικής εκλογής από την διάλυση της Βουλής, αλλά τα δύο κόμματα διαφωνούν στον τελικό τρόπο εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα όταν δε θα διαπιστώνεται συναίνεση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την διεξαγωγή έξι ψηφοφοριών στην Βουλή με ενισχυμένη πλειοψηφία και, αν δεν υπάρξει κατάληξη, τότε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.
Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της ΝΔ, προβλέπονται τρεις ψηφοφορίες με 200, 180 και 151 βουλευτές και, αν δεν υπάρξει ούτε απόλυτη πλειοψηφία, τότε να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία –αλλά από την Βουλή και όχι από τον λαό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.