ΕΛΛΑΔΑ

«Τέθριππον άρμα»

Ασκηση ετοιμότητας για σεισμό 6,1 Ρίχτερ από την Περιφέρεια Αττικής

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ευρεία άσκηση ετοιμότητας για σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αθήνα, με ευθύνη της αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και του Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής.

Η άσκηση, με το κωδικό όνομα «Τέθριππον άρμα», συνοδεύτηκε από ασκήσεις ετοιμότητας και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΟΑΣΠ, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, 5 δήμων 14 σχολείων και όλων των εθελοντικών ομάδων διάσωσης, ενώ συμμετείχαν με διάφορους ρόλους και παρακολούθησαν εκπρόσωποι από 62 συναρμόδιους φορείς.

Σημαντική ήταν η συμβολή της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών στις ασύρματες επικοινωνίες με τους κατά τόπους εθελοντές, με τους οποίους επικοινωνούσαν τόσο η αντιπεριφεράρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου όσο και η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννα Τσούπρα.

Εξάλλου στους στόχους της άσκησης περιλαμβάνονταν ο έλεγχος του συντονισμού και της επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων και των δομών της Περιφέρειας, της άμεσης απόκρισης των εμπλεκόμενων δομών στη σύγκληση και λειτουργία των φορέων έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Περιφερειακής Ενότητας και η κινητοποίηση-συνδρομή των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας.

Η κ. Κυπριανίδου, αναφερόμενη στη σκοπιμότητα της άσκησης, η οποία περιείχε και εκκενώσεις σχολείων, υπενθύμισε ότι «η χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΣΠ, είναι η πρώτη σε σεισμικότητα χώρα στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, και η έκτη στον κόσμο». «Ως εκ τούτου, απαιτείται υψηλός βαθμός ετοιμότητας σε επίπεδο δομών Πολιτικής Προστασίας αλλά και ενημέρωση των πολιτών για την ενδεδειγμένη αντίδραση σε φαινόμενα σεισμού» πρόσθεσε.

Επίσης, χαρακτήρισε «μείζον» το ζήτημα της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων και ολοκλήρωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή της, καθώς, όπως είπε, «η σημερινή άσκηση έδειξε ότι υπάρχει και γνώση και εγρήγορση από τους φορείς που θα κληθούν να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση, ειδικά στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της πόλης της Αθήνας. Από την άλλη πλευρά, όμως, η ενημέρωση των πολιτών είναι εξίσου κομβική. Η Περιφέρεια Αττικής έχει φτιάξει ένα αναλυτικό έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας, το οποίο αφενός διανεμήθηκε στις σχολικές μονάδες που συμμετείχαν σήμερα στις ασκήσεις ετοιμότητας αφετέρου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας και περιέχει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν μικροί και μεγάλοι για την περίπτωση του σεισμού».

Η κ. Τσούπρα, στον σύντομο χαιρετισμό της, μίλησε για τη σκοπιμότητα και τη σημασία των ασκήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών, όπως είναι οι σεισμοί. «Με την ευκαιρία ελέγχονται και επικαιροποιούνται τα μνημόνια ενεργειών των υπηρεσιών, εκπαιδεύονται οι εμπλεκόμενοι και κυρίως οι μαθητές σε θέματα αυτοπροστασίας», σημείωσε. Όπως τόνισε, πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά άσκηση που πραγματοποιείται σε περιοχές της Περιφέρειας, με στόχο τη βελτίωση έως αυτοματοποίηση της λειτουργίας του συστήματος άμεσης ανταπόκρισης για την αποτροπή των συνεπειών ενός ενδεχόμενου σεισμού. Ακόμη, χαρακτήρισε σημαντική την αποτίμιση που θα ακολουθήσει αναφορικά με τα θετικά και αρνητικά σημεία που έγιναν αντιληπτά, καθώς και τις προκλήσεις που εμφανίζονται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Τέλος, αναφέρθηκε σε βασικές δυσλειτουργίες που καλείται κάθε φορά να αντιμετωπίσει η Πολιτική Προστασία και επισήμανε την ανάγκη ρύθμισής τους από την κεντρική διοίκηση. Προβλήματα, τα οποία παρουσιάζονται σε έκτακτες καταστάσεις από την έλλειψη ενιαίου συστήματος επικοινωνίας, εξειδικευμένου προσωπικού στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, σχολής για την εκπαίδευση των εμπλεκομένων είτε από το προσωπικό είτε από τους εθελοντές.

Στο πλαίσιο της άσκησης, πραγματοποιήθηκαν δύο ενημερωτικές παρουσιάσεις. Η πρώτη αφορούσε στα μέτρα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς μας από εκδήλωση ισχυρών σεισμών και έγινε από τον διευθυντή Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη. Η δεύτερη είχε ως θέμα τα μέσα και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών και έγινε από τον συντονιστή Ομάδων Έκτακτης Ανάγκης Αττικής, SV1QVW και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, Αναστάσιο Χιώνη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.