ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ένας Έρωτας στην Ύδρα

Πώς μπορεί ένας έρωτας να μείνει αιώνιος, να αποτυπωθεί στον ουρανό και να τραγουδιέται σε δρόμους και σοκάκια; Μια ταινία που θα δούμε σε λίγες μέρες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης αφηγείται την ερωτική ιστορία του Λέοναρντ Κοέν με τη μούσα του Μαριάν όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα γραφικά σοκάκια της Ύδρας . Το χρονικό της σχέσης τους καταγράφει στην ταινία “Marianne &Leonard: Words of Love» , ο βραβευμένος σκηνοθέτης Νικ Μπρούμφιλντ, ο οποίος εμπλέκεται στην ιστορία, καθώς είχε γνωρίσει την Νορβηγίδα καλλονή στην Ύδρα το 1968, όπου εργαζόταν ως φωτογράφος.
Ο Κοέν έφτασε στην Ύδρα την εποχή που η ζωή ήταν ακόμα διαφορετική στο νησί. Τα Κυριακάτικα πρωινά ήταν φωτεινά και χαρούμενα όταν συνέπιπταν με γιορτές όπως το Πάσχα και οι Απόκριες. Τότε το νησί γέμιζε από κόσμο και όλοι έτρεχαν και δεν έφταναν για να υποδεχτούν τους Αθηναίους επισκέπτες και αργότερα τους ξένους που κάποιοι από αυτούς πέρασαν πολλά καλοκαίρια αλλά και χειμώνες της ζωής τους εκεί. Την Κυριακή το πρωί όλα τα μαγαζιά ήταν κλειστά μέχρι που σχολούσε η εκκλησία. Το σύνθημα το έδιναν οι καμπάνες του Μοναστηριού, κάπου στις δέκα, και τότε έβλεπες να ανοίγουν οι πόρτες των μαγαζιών.

Το λιμάνι ξαφνικά αποκτούσε ζωή, καθώς οι τετράκωπες βάρκες με τους τιμονιέρηδες έπεφταν στο νερό για να παραλάβουν τους επισκέπτες από το πλοίο που έκανε τη γραμμή του Αργοσαρωνικού και έμενε έξω από το λιμάνι. Μέχρι να ανέβουν οι επισκέπτες στο λιμάνι, τα ταψιά έβγαιναν από τους φούρνους και οι κατσαρόλες σου έσπαγαν τη μύτη έξω από τα οινομαγειρεία του Γκιώζου, του Λουκά, του Κοκονέλη και του Καλαφάτη.

Μόλις που προλάβαιναν καμιά καρέκλα στα εστιατόρια του Καλογιάννη και του Πέρκιζα και κάποιοι από αυτούς είχαν την τύχη να πιούν ένα ποτηράκι κρασί με τον Μπάρμπα Γιάννη και τον Μπάρμπα Μήτσο που τον φώναζαν «σπαγέτο» γιατί ήταν πολύ αδύνατος.

Η διεθνής επιτυχία της ταινίας, «Το παιδί με το δελφίνι», το 1957, με πρωταγωνίστρια την Σοφία Λόρεν, έστρεψε τα φώτα προβολής στο πανέμορφο νησί. Ένα ζευγάρι Ιταλών ανοίγει ίσως το πρώτο μπαρ, το οποίο ένα χρόνο μετά αγοράζει ο Μπάμπης Μωρές και φτιάχνει το περίφημο μπαρ «Λαγουδέρα» που έγινε ο απόλυτος προορισμούς για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Όταν ο Κοέν πάτησε το πόδι του στο νησί, άρχιζε η εποχή του ονείρου, της «Λαγουδέρας», των ατέλειωτων Σαββατοκύριακων και των ξακουστών πάρτι που κράταγαν ως το πρωί. Όλοι περνούσαν από εκεί. Η σεζόν ξεκινούσε κάθε 25η Μαρτίου με τον πρώτο ιστιοπλοϊκό αγώνα και τελικό προορισμό τη Λαγουδέρα. Μετά γινόταν το «έλα να δεις».

Ο Κοέν λάτρεψε το νησί. Στην Ύδρα γνώρισε και την Μαριάν Ιλέν, την καλλονή από την Σκανδιναβία. Ήταν η ομορφότερη γυναίκα που είχε δει στη ζωή του. Ο Λέοναρντ και η Μαριάν ερωτεύονται με την πρώτη ματιά. Εκείνος είχε φύγει από το βροχερό Λονδίνο, εκείνη μόλις είχε μείνει μόνη με το γιο της μετά τον χωρισμό της από τον σύζυγό της, το Νορβηγό συγγραφέα Άξελ Γένσεν.

Μια από τις πρώτες εικόνες του Κοέν στο νησί ήταν η φιγούρα ενός πανέμορφου κοριτσιού που κατέβαινε τα σκαλιά και κατευθυνόταν σε ένα μπακάλικο.

Έζησαν δέκα χρόνια μαζί. Ο έρωτας τους έμεινε αιώνιος και άφθαρτος μέσα στα τραγούδια , όπως το “Bird on the Wire” που έγραψε για εκείνη. Η ιστορία του έρωτά τους αποτυπώθηκε σε φωτογραφίες και σημειώσεις. Μια φωτογραφία με την Μαριάν τυλιγμένη σε λευκή πετσέτα να ποζάρει χαμογελαστή, μπροστά στη γραφομηχανή, στο γραφείο του σπιτιού τους, έγινε το οπισθόφυλλο του άλμπουμ “Songs from a Room”.

Κάποια στιγμή οι δρόμοι τους χώρισαν. Μετά τον χωρισμό τους εκείνος γράφει ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του.
Όταν εκείνη αρρώστησε , ο Κοέν την αποχαιρέτησε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Όταν το έγραφα έχει πει ο Κοέν, «δεν καταλάβαινα ότι με αυτό το τραγούδι την αποχαιρετούσα, αυτό έκανα όμως…».

Η Μαριάν έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2016. Λίγο καιρό πριν, ο Κοέν της είχε γράψει ένα γράμμα και τη διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα βρεθεί μαζί της, γνωρίζοντας πως πλησίαζε το τέλος. Το γράμμα διαβάστηκε στην κηδεία της Μαριάν: «Να ξέρεις ότι είμαι τόσο κοντά πίσω σου, που αν απλώσεις το χέρι σου, θα αγγίξεις το δικό μου…»

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Νικ Μπρούμφιλντ , που έχει προσκληθεί από το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης να παρουσιάσει την ταινία του αποχαιρετά και αυτός με τον δικό του τρόπο τον πρώτο έρωτα της ζωής του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.