ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις στην ΕΡΤ1

Επιτάχυνση της χορήγησης συντάξεων προανήγγειλε ο Τάσος Πετρόπουλος

Περαιτέρω επιτάχυνση στην απονομή των εκκρεμών από το παρελθόν συνταξιοδοτικών παροχών, προανήγγειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

«Έχει δοθεί στους συνταξιούχους έως και το 75% των 400.000 καθυστερούμενων, πριν από το 2015, συνταξιοδοτικών παροχών που άφησαν απλήρωτες οι προηγούμενες κυβερνήσεις» δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι επιταχύνεται η χορήγηση συντάξεων, «ιδιαίτερα στις επικουρικές όπου είχαν σωρευτεί πολλές εκκρεμότητες από το παρελθόν». Όπως είπε, «ήδη, μόνο το Γενάρη, εκδόθηκαν 13.000 επικουρικές, όταν οι συντάξεις που εκδίδονταν το προηγούμενο διάστημα, δεν ξεπερνούσαν τις 3.000-4.000 το μήνα». «Και με βάση το σχεδιασμό, τελειώνοντας το καλοκαίρι, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες στις επικουρικές» σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Πετρόπουλος κάλεσε τους κοινωνικούς φορείς να υπερασπιστούν τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, «την οποία απειλεί η ΝΔ», επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η νέα ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις θα προχωρήσει, επειδή υπάρχει ο ΕΦΚΑ. Ο επανυπολογισμός των υψηλών εισφορών που επιβάλλονταν στο παρελθόν, μπορεί να γίνει, επειδή υπάρχει ο ΕΦΚΑ και ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών… Αυτό οδηγεί σε ένα άλλο ύψος εισφοράς, πολύ χαμηλότερης. Και θα βοηθήσει πολλούς, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει τέτοια ρύθμιση, αν επανέλθουν οι ασφαλιστικές κλίμακες των πρώην Ταμείων.

«Η ΝΔ επιδιώκει να ξηλώσει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Η οριζόντια μείωση που υπόσχεται στις εισφορές για την κύρια ασφάλιση από 20% στο 15%, σημαίνει 2 δισ. ευρώ έλλειμμα από την πρώτη χρονιά. Άρα, περικοπές συντάξεων, αφού υπάρχει το δεσμευτικό όριο για τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Τις επικουρικές θα τις εξαφανίσει» σχολίασε ο κ. Πετρόπουλος, σημειώνοντας ότι οι νέοι ασφαλισμένοι δεν θα μπαίνουν στο ενιαίο επικουρικό, «θα πηγαίνουν σε ιδιωτικά, ενώ θα επιβληθεί σε όλους, ακόμη και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες, εισφορά 7% για την επικουρική» συμπλήρωσε.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επανέλαβε την απόφαση της κυβέρνησης να ανασταλεί η έναρξη εφαρμογής του ηλικιακού ορίου των 55ετών για τις νέες συντάξεις χηρείας. «Η σχετική διάταξη νόμου θα ψηφιστεί, πριν από τις 13 Μαΐου» δήλωσε, ενώ υπενθύμισε ότι έχουν ήδη αυξηθεί τα κατώτατα όρια, φτάνοντας τα 720 ευρώ για τη χήρα με ένα παιδί.

Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων έναντι «περικοπών από νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αναμένει την τελική δικαστική απόφαση. Ωστόσο, συμπλήρωσε: «η δική μας πολιτική είναι να ικανοποιούμε όλους τους ασφαλισμένους στο μέτρο που τα δημοσιονομικά περιθώρια μας το επιτρέπουν, χωρίς να κάνουμε διάκριση ποιος έκανε και ποιος δεν έκανε αγωγή».

Σε σχέση, τέλος, με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την αντίδραση του ΚΙΝΑΛ, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε: «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει όλες τις πλευρές των πολιτών που θέλουν να προχωρήσει η χώρα σε προοδευτική κατεύθυνση. Στο δρόμο που έχουμε χαράξει και έχουμε αποτελέσματα… Το πρόβλημα που προκύπτει στο ΚΙΝΑΛ είναι ότι επιλέγει μία πολιτική προς την κατεύθυνση της ΝΔ. Κάποια στελέχη που νόμιζαν ότι θα ήταν άλλη η πορεία του ΚΙΝΑΛ, απογοητεύονται και συμπορεύονται με το ΣΥΡΙΖΑ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.