ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Danske Bank αποχωρεί από τη Ρωσία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία

Η Danske Bank, η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της Δανίας σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι κλείνει τα υποκαταστήματα της στην Ρωσία, την Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία, μετά τις υποψίες για ξέπλυμα χρήματος που έγινε μέσω υποκαταστήματος της στην Εσθονία.

Στην ανακοίνωση που φέρει την υπογραφή του προσωρινού γενικού διευθυντή Γιέσπερ Νίλσεν αναφέρεται ότι η τράπεζα αναγνωρίζει ότι « ένα σοβαρό συμβάν ενδεχόμενου ξεπλύματος χρημάτων στην Εσθονία άσκησε αρνητική επίδραση στην εσθονική κοινωνία» όπως και ότι «λυπούμαστε που εγκαταλείπουμε την Εσθονία, αλλά αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα με την οποία η εσθονική FSA (Financial Supervision Authority) αντιμετωπίζει την υπόθεση αυτή και διακόπτουμε την δραστηριότητα μας με αίτημα της».

Ο τερματισμός της δραστηριότητας στη Λιθουανία, Λετονία και Ρωσία πραγματοποιείται ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις της FSA και σχετίζεται με την στρατηγική της τράπεζας που αφορά την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τον περασμένο Οκτώβριο η εφημερίδα Financial Times είχε γράψει ότι το 2013 η Danske Bank βοήθησε Ρώσους πελάτες να πραγματοποιήσουν «ύποπτες συναλλαγές» με ποσά που κυμαίνονταν μεταξύ 6 έως 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στα μέσα Σεπτεμβρίου με αφορμή το σκάνδαλο του ξεπλύματος χρημάτων μέσω του εσθονικού παραρτήματος της τράπεζας υπέβαλε την παραίτηση του ο εκτελεστικός διευθυντής της Danske Bank Τόμας Μπόργκεν. Τότε συγκεκριμένα η τράπεζα παραδέχτηκε ότι έχει ξένους πελάτες οι οποίοι προέβαιναν σε ύποπτες συναλλαγές

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.