ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 26ΗΣ ΜΑΪΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ...

Όλοι ή σχεδόν όλοι γνωρίζουν για την πολιορκία και την έξοδο του Μεσολογγίου. Είναι όμως λίγοι αυτοί που ξέρουν για την πολιορκία και την έξοδο της Βαρνάκοβας. Και ενδεχομένως ακόμα πιο λίγοι γνωρίζουν που βρίσκεται η Βαρνάκοβα. Ίσως δε μόνον οι πολύ πιστοί χριστιανοί γνωρίζουν ότι η Βαρνάκοβα είναι μοναστήρι. Η Παναγία η Βαρνάκοβα, που αποκαλείται και "Αγία Λαύρα της Ρούμελης", βρίσκεται στο Ευπάλιο, στα όρια των νομών Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας, 25 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο στο δρόμο προς το Λιδωρίκι. Θυμήθηκα την πολιορκία και την έξοδο της Βαρνάκοβας επειδή στις 26 Μαΐου ο πρωθυπουργός λέγεται ότι θα στήσει και εθνικές κάλπες μαζί με αυτές για την ευρωβουλή και την αυτοδιοίκηση. Θα περιγράψω το γεγονός και θα κάνω ένα σχόλιο.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, αν και ασθενής, προέβαλλε αντίσταση όσο μπορούσε στην περιοχή, στέλνοντας αποσπάσματα επαναστατών σε επίκαιρες θέσεις εναντίον του περάσματος του Κιουταχή. Έτσι, απέστειλε και 150 επίλεκτους άνδρες, με αρχηγούς τους οπλιτάρχες Ιωάννη Φραγκίστα, Τριαντάφυλλο (Αποκουρίτη) και Καστανιώτη στην Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας. Σε απάντηση, ο Κιουταχής έστειλε τον περιώνυμο Μουστάμπεη και τον Κεχαγιάμπεη με πολλούς Τουρκαλβανούς (αναφέρεται δύναμη 4.000 ανδρών). Στόχος των Τούρκων ήταν να καταλάβουν τη Μονή (όπου είχαν καταφύγει και Έλληνες μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου) και να εγκαταστήσουν φρουρά.

Η πολιορκία άρχισε τα χαράματα της 20ής Μαΐου 1826, αλλά οι αλλεπάλληλες προσπάθειες των επιτιθέμενων, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, να καταλάβουν τη Μονή, απέτυχαν με μεγάλες απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες. Τη νύχτα αποπειράθηκαν νέα έφοδο, προσπαθώντας να εισβάλλουν στο Μοναστήρι με την κάλυψη του σκοταδιού, οι Έλληνες όμως τους απέκρουσαν, καθώς είχαν μείνει άγρυπνοι, φυλώντας φρουρά με αναμμένους ξύλινους πυρσούς και με τις φουστανέλες βουτηγμένες σε λάδι για να φωτίζεται ολόκληρος ο περίβολος της Μονής. Ο ηγούμενος της Βαρνάκοβας, Κοσμάς Θεοχάρης, καθώς και οι ιερομόναχοι Παρθένιος, Ανατόλιος, Ιωακείμ, Κυπριανός και Καλλίστρατος, τελούσαν παρακλήσεις υπό τους ήχους της καμπάνας και των σημάντρων του ναού, ενώ την ώρα της μάχης αρπάζοντας τα όπλα έτρεχαν στους προμαχώνες του περιβόλου, όπου οι εχθροί απειλούσαν περισσότερο. Η πολιορκία κράτησε ημέρες, ωστόσο οι Τούρκοι αδυνατούσαν να καταλάβουν το μοναστήρι. Ύστερα από επανειλημμένες προσπάθειες εκπόρθησης των οχυρώσεών του χωρίς επιτυχία, αποφάσισαν μυστικά να σκάψουν υπόγεια, κάτω από τη μονή, με σκοπό να την ανατινάξουν. Το μυστικό τους προδόθηκε, όμως, στους μοναχούς από έναν Αλβανό και στις 26 Μαΐου οι πολιορκημένοι, κατόπιν συμβουλίου, αποφάσισαν έξοδο και έτσι εξόρμησαν τα μεσάνυχτα με το σπαθί στο χέρι. Σκοτώθηκαν τρεις, δύο μοναχοί και ένας λαϊκός, ενώ τραυματίστηκαν επτά, μεταξύ των οποίων και ο οπλιτάρχης Φραγκίστας στο κεφάλι.
Οι Τούρκοι κατόπιν τοποθέτησαν δυναμίτη στις υπόγειες στοές και ανατίναξαν το μοναστήρι, το οποίο όμως ανοικοδομήθηκε μετά από 5 χρόνια, το 1831, από τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος θεωρείται δεύτερος κτήτωρ της Μονής.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση πολιορκείται από την αντιπολίτευση.
Γεγονός επίσης είναι ότι παρά τα κύματα των επιθέσεων που έχει δεχθεί για τέσσερα χρόνια, άντεξε. Λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι ο Τσίπρας θα τα κατάφερνε. Τώρα όμως ήρθε η ώρα της εξόδου. Όχι από επιλογή, αλλά εξ ανάγκης αφού η κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει κανόνες και ένας εξ αυτών είναι οι εκλογές ανά τετραετία. Η έξοδος των συριζαίων από τη Βαρνάκοβα, από το γκουβέρνο δηλαδή, είναι, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, σίγουρη. Άγνωστο είναι αν αυτή θα έχει και πολλά θύματα με ειδικά δικαστήρια όπως απειλούν οι "Τούρκοι" αντίπαλοί τους ή λίγα όπως στη Βαρνάκοβα. Σίγουρα ο Τσίπρας δεν είναι Καραϊσκάκης ή ηγούμενος Θεοχάρης. Ούτε και ο Μητσοτάκης είναι Κιουταχής. Και ούτε οι αντιπρόεδροί του Χατζιδάκης και Γεωργιάδης μπορούν να παραλληλιστούν με τους Κεχαγιάμπεη και Μουστάμπεη. Ο Χατζιδάκης σίγουρα. Για τον Άδωνι δεν είμαι και σίγουρος. Ο ρόλος του κεχαγιά -δηλαδή του τσοπάνη στο μετόχι κι αυτού που θέλει να 'ναι πάντα αρχηγός- του πάει και του αρέσει. Ούτε είναι ιερομόναχοι ο Φλαμπουράρης, ο Παππάς, ο Τζανακόπουλος, ο Βερναρδάκης και οι άλλοι "πολιορκημένοι της κυβερνήσεως. Η μόνη σχέση που μπορεί να πει κάποιος ότι έχουν με τους Παρθένιο, Ανατόλιο, Ιωακείμ και Κυπριανό είναι ότι όταν χρειαστεί όχι μόνον τελούν "παρακλήσεις" υπό τους ήχους της καμπάνας και των σημάντρων του Μαξίμου, αλλά και αρπάζουν τα όπλα της αντιπαράθεσης με τη δεξιά και τρέχουν στους προμαχώνες της Κεντροαριστεράς για να υπερασπιστούν την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς αυτήν. Τέλος, ενώ είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός ουδεμία σχέση έχει με τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα μετά από πέντε χρόνια να γίνει για δεύτερη φορά κτήτωρ του ...μοναστηριού. Α, ξέχασα να σας πω ότι στη Βαρνάκοβα λέγεται ότι είναι θαμμένος και ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α'. Προς θεού, όχι ο Τσίπρας. Ο Κομνηνός, ο ουσιαστικός θεμελιωτής της δυναστείας των Κομνηνών, μιας από τις ενδοξότερες της βυζαντινής ιστορίας. Η Ιστορία βέβαια αναφέρει ότι ο αυτοκράτωρ Αλέξιος Α' Κομνηνός ετάφη στη Μονή Παμμακαρίστου στην Κωνσταντινούπολη. Όμως αυτό δεν έχει καμμία σημασία. Η Ιστορία βρίθει από τέτοιες ανακρίβειες. Εμάς μας ενδιαφέρει το πως θα λήξει η πολιορκία της κυβερνητικής Βαρνάκοβας και αν η έξοδος θα σημάνει και ενταφιασμό ή όχι των πολιτικών ονείρων του Αλέξη για κατίσχυση στο χώρο της Προοδευτικής Παράταξης και μελλοντική επιστροφή του στο θρόνο του ηγουμένου της κυβερνήσεως...

8 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. MARINA. 22:58 17/02/2019

  @Έλεος, χέστηκα να πείσω εσένα και το συνάφι σου.Ή ουσία είναι ότι ο κόσμος που ψηφίζει στην μεγάλη του πλειοψηφία συχάθηκε και βαρέθηκε τον καραγκιόζη Τσίπρα.
  Στις εκλογές θα του δώσουμε πολύ πόνο.Όσο για τον Τζέφρυ Παπανδρέου μετά την σύμπλευσή του με τους αλήτες του ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά του είναι πιά πιό κάτω και από της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Καληνύχτα αριστερούλη φασιστάκο.

 2. SPARTA. 6:48 17/02/2019

  @Έλεος άν δεν σου αρέσει εδώ σήκω και πήγαινε να γράφεις στην φασιστοσελίδα της ΑΥΓΗΣ.Θα στον ξεσκίσουμε τον Τσίπρα στις εκλογές παλιοφασίστα.Ομοίως και τον Τζέφρυ Μινέικο Παπανδρέου.Πέθανε η εποχή των αποκλεισμών και της στέρησης του λόγου.Κατάλαβες τώρα τραμπούκε;Εσύ είσαι ο Χρυσαυγίτης εδώ μέσα και όχι εμείς.Είσαι ένα χουντικό συριζαίικο νούμερο, χεστήκαμε για την ηλίθια γνώμη σου.

 3. MARINA. 23:20 16/02/2019

  @ έλεος μου αρέσει που μιλάς για δήθεν χρυσαυγίτικα σάιτ και θέλεις να επιβάλεις να μην ακούγεται η γνώμη του άλλου. Αυτή είναι η δήθεν ψευτιδημοκρατία του κ@λου που πρεσβεύεις. Είναι αυτή η δήθεν ψευτοδημοκρατία που χρεοκόπησε την Ελλάδα και την γέμισε με Ισλαμστές κακοποιούς λαθρομετανάστες. Είσαι ένας φασίστας της κλεπτοδημοκρατίας.

 4. Uncle K 19:52 10/02/2019

  @ Έλεος. Ρε άνθρωπε μου εδώ απ ότι ξέρω ακούγονται ολοι και καλά κάνει η ΜΑΡΊΝΑ. Ακούγεται ακόμη μια φωνή εδώ. Φαίνεται σ όλο το μεγαλείο της η Ατη. Την ξέρεις την Θεά Ατη αν δεν την ξέρεις αυτή ήταν η Θεά της πνευματικής παρακμής, της σύγχυσης και της πλάνης. Δώσε της λίγο τόπο.

 5. ελεος 11:57 10/02/2019

  Μαρινα γιατι γραφεις εδω; υπαρχουν ενα σωρο χρυσαυγητικα σαιτ για να καταθεσεις τις….αποψεις σου, εδω τα…επιχειρηματα σου πανε χαμενα

 6. Ε.Στ. 10:47 10/02/2019

  Προτείνω η στήλη με τις συνέχειες να ονομάζεται «Πικρή, μικρή μου αγάπη» Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τη δακρύβρεχτη ραδιοφωνική σειρά στις αρχές της δεκαετίας του ’60 που άφησε εποχή.

 7. MARINA. 8:26 10/02/2019

  Ανήκουμε στην αντιπολίτευση.Δεν είμαστε ούτε ρουφιάνοι του Δημοσίου, ούτε τσιράκια της ΕΡΤ για να γράφουμε ύμνους για τον προδότη Τσίπρα.Στίς εκλογές του Μαίου θα πάμε στρατευμένα για να πηδήξουμε τον προδότη Τσίπρα και την ανθελληνική συμμορία του.Κανένα έλεος για τους πούστηδες, τους αλήτες του ΣΥΡΙΖΑ.

 8. Αγαπητέ κύριε Φελεκη εύγε. Μακάρι να γράφεις σύντομα σχόλια σε ιστορικά γεγονότα. Με αυτό τον τρόπο και μαθαίνουμε άγνωστα σε μας πράγματα και έχουμε και την άποψή σας που πάντα έχει ενδιαφέρον. Αν μου επιτρέπεται να σας κάνω και μια πρόταση. Αντί τη Δευτέρα να γράφετε ένα πολύ μεγάλο αρθρο και να το κρατάτε ολόκληρη τη βδομάδα είναι καλύτερα να το σπάτε σε τρεις ή και τέσσερεις συνέχειες. Όλοι θα μπαίνουν κάθε μέρα στο σάιτ σας επειδή θα θέλουν να διαβάσουν τη συνέχεια. Το έκαναν παλιά οι ημερήσιες εφημερίδες.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.