ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχάλης Καρχιμάκης

Η γνώση είναι Δύναμη-Μια πρόταση για την Δυτική Αθήνα

Η πολιτική, αν δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις στο σήμερα και αρκείται στα ωραία λόγια τα μεγάλα, δεν έχει ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης. Αν κάνουμε μια τέτοια παραδοχή, τότε όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική, οφείλουμε να στίβουμε το μυαλό μας ώστε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτών που έχουμε επιλέξει να υπηρετούμε.

Οσοι έχουμε επιλέξει να είμαστε με στο πλευρό του μη προνομοιούχου και του αδυνάμου, πρέπει να δώσουμε μια άνιση μάχη με την συνεχή υποβάθμιση του δημόσιου χώρου και των δημοσίων υπηρεσιών, με την μετανάστευση των Νέων Ελλήνων στο εξωτερικό και την νεανική ανεργία, με τον κοινωνικό αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων που κατοικούν στην χώρα μας και πολλές φορές με το θεσμικό ρατσισμό απέναντι στα φτωχότερα στρώματα και τις μειονοτικές ομάδες ο οποίος εκδηλώνεται με την μειωμένη προσφορά του κράτους στις περιοχές που αυτοί κατοικούν και δραστηριοποιούνται. Την παραπάνω μάχη έχουμε υποχρέωση στην ιστορία του τόπου και της Δημοκρατικής Παράταξης να την κερδίσουμε.

Η Δυτική Αθήνα, είναι μια περιοχή που συγκεντρώνονται πολλά από τα παραπάνω προβλήματα. Παρόλα αυτά έχει δύο πολύ δυνατά “χαρτιά” που μπορεί να αξιοποιήσει σε συνεργασία με την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση. Αυτά είναι το Παν/μιο δυτικής Αττικής που στεγάζει πλήθος κοινωνικά αναγκαίων ειδικοτήτων και οι αποτελεσματικοί φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συντονίζοντας την δράση των παραπάνω φορέων και αξιοποιώντας τα προγράμματα επιδότησης εργασίας της ΕΕ, μπορούμε να προσφέρουμε εργασία και εμπειρία στους νέους ανθρώπους στον τομέα τους, ενώ την ίδια στιγμή οι γειτονιές της Δυτικής Αθήνας θα ξεπεράσουν προβλήματα που τις μαστίζουν χρόνια και οι πολίτες θα μπορούν να αντικρύζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Ένας στρατηγικός σχεδιασμός όπως αυτός που περιγράφεται παραπάνω θα μπορούσε να έχει τους εξής άξονες:

Εκπαίδευση, κοινωνική πολιτική , ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και διαδημοτικές συνεργασίες

Στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας βρίσκονται Δήμοι με ιδιαίτερες ανάγκες στους τομείς της κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής. Σε Δήμους όπως της Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων, Ιλίου Καματερού και Ζεφυρίου κατοικεί η ευαίσθητη κοινότητα των Ρομά, τους οποίους πολλές φορές η πολιτεία τους συμπεριφέρεται σαν σε πολίτες Β’ κατηγορίας.

Την ίδια στιγμή το σύνολο των κατοίκων της περιοχής μοιάζει να έχει αφεθεί στο έλεος κάποιας ευμενούς θεότητας, με την κεντρική κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα, στις επιτακτικές ανάγκες ομαλής κοινωνικής ένταξης και αφομοίωσης των μειονοτικών ομάδων της περιοχής, της ασφάλειας και της αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου.

Τα τμήματα προσχολικής αγωγής και κοινωνικών επιστημών του Παν. Δυτικής Αττικής, ασχολούνται επιστημονικά με το αντικείμενο της εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης ευπαθών ομάδων. Επομένως, θα μπορούσαν σε συνεργασία με τους δήμους των αντίστοιχων περιοχών να συνεργαστούν σε προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης όπως και κοινωνικής επιμόρφωσης, που θα ήταν ωφέλιμα για το σύνολο των εμπλεκομένων. Οι δήμοι θα είχαν ένα σταθερό σημείο αναφοράς - προσφοράς υπηρεσιών από το επιστημονικό προσωπικό των αντίστοιχων τμημάτων, και οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε πραγματικές συνθήκες στον τόπο που κατοικούν και σπουδάζουν.

Το ίδιο ισχύει για τα προγράμματα επιμόρφωσης - μετεκπαίδευσης της αντίστοιχης σχολής της Ελληνικής Αστυνομίας στους Θρακομακεδόνες .

Οι εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα κοινωνικής αγωγής σε πραγματικές συνθήκες διαχείρισης κοινωνικών προβλημάτων.

Η Χωροταξική πολεοδομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας

Στο σύνολο των Δήμων της Δυτικής Αθήνας, λόγω της γειτνίασης τους με τα προσκείμενα Ποικίλο όρος και όρος Αιγάλεω παρουσιάζονται μια σειρά προβλημάτων που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Ο Πολεοδομικός σχεδιασμός και ο χαρακτηρισμός γης είναι μετέωρος, οι καταπατήσεις πολλές, ο περιβάλλον εξωτερικός χώρος του στρατοπέδου Χαϊδαρίου έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη λέσχη σκοποβολής ιδιωτών και το δίκτυο περιπατητικών μονοπατιών στις παρυφές των βουνών μέσα από νταμάρια και σκουπιδότοπους είναι επικίνδυνο και αδικεί την φυσική ομορφιά τους.

Το Πάρκο "Τρίτση" άλλοτε κόσμημα της περιοχής παρουσιάζει σημάδια εγκατάλειψης, μετά και την ανρνητική στάση της κεντρικής διοίκησης να παραχωρήσει την διαχείρηση του, στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ίδια εικόνα παρουσιάζει και ο περιβάλλον χώρος της μονής Δαφνίου και όλων των χαρακτηρισμένων περιαστικών πάρκων της περιοχής.

Η εξειδικευμένη επιστημονική και σπουδαστική κοινότητα του Παν. Δυτικής Αττικής (τμήματα τοπογράφων και μεταπτυχιακό αιεφορίας στον δημόσιο χώρο) θα μπορούσε να συμβάλλει ουσιαστικά μέσω επιτόπιας έρευνας, στην ορθή καταγραφή των προβλημάτων και στην πρόταση μακροχρόνιων λύσεων.

Οικονομία και εκπαίδευση

Στο σύνολο των Δήμων της Δυτικής Αττικής παρατηρείται παρά την κρίση, η ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι αντίστοιχες σχολές Διοίκησης επιχειρήσεων και πληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μπορούν να συμβάλλουν εξαιρετικά στην ανάπτυξη αφενός της επιχειρηματικότητας μέσω της χρήσης στοχευόμενου πρωτοπόρου ηλεκτρονικού μάρκετινγκ και εμπνευσμένων, σύγχρονων επιχειρηματικών πλάνων.

Παράλληλα μπορεί να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα, να συμμετάσχουν οι μικροεπιχειρηματίες της περιοχής σε επιμορφωτικά προγράμματα στα πλαίσια της δια βίου μάθησης.

Υγεία και εκπαίδευση

Στους Δήμους : Χαϊδαρίου και Αιγάλεω βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου (Το Αττικό Νοσοκομείο, Τα Ψυχιατρικά νοσοκομεία , Δαφνί και Δρομοκαίτειο). Τα νοσοκομεία αυτά σε συνεργασία με το τμήμα σπουδών υγείας του Παν. Δυτικής Αττικής και τους όμορους Δήμους, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προγράμματα που θα συμβάλλουν στην πρόληψη παθήσεων, στην ισότητα, στην ψυχολογική στήριξη των ευπαθών ομάδων, στην υποστήριξη ομάδων της τρίτης ηλικίας και των εφήβων.

Η ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ της εκπαιδευτικής κοινότητας, των εργαζομένων στις μονάδες αυτές και των κατοίκων της περιοχής δημιουργεί νέες προοπτικές, συνεργατικών εγχειρημάτων που θα μπορούν να αξιοποιούν με τον βέλτιστο τρόπο τους διαθέσιμους πόρους, και να δίνουν τις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές λύσεις.

Αντί επιλόγου

Η γνώση είναι δύναμη, και οι νέοι επιστήμονες, τα παιδιά μας, είναι οι μόνοι που μπορούν να μας βοηθήσουν να βγούμε από τον κυκεώνα της κρίσης. Η Δυτική Αθήνα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να είναι το σημείο εκκίνησης για μια άλλη Ελλάδα καινοτόμα, δίκαιη στο πλευρό των αδυνάτων, και πάνω από όλα με πρωταγωνιστές τα παιδιά μας...

*Ο Μιχάλης Καρχιμάκης ήταν πρώην Υπουργός, Υποψήφιος Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στο Δυτικό τομέα της Β Αθηνών

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.