ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα της Eurostat

Οι νέοι γονείς χάνουν τον ύπνο τους για τουλάχιστον έξι χρόνια

Όλοι οι γονείς το ξέρουν, το επιβεβαίωσε και μία ακόμα έρευνα: Οι νέοι γονείς χάνουν τον ύπνο τους. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι χάνουν τον ύπνο τους για έξι μόνο (!) χρόνια - μετά η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται.

Το ναδίρ της κατάστασης φαίνεται πως έρχεται τρεις μήνες μετά την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειας και η επιδείνωση είναι μεγαλύτερη από την... «προ παιδιών» εποχή στην «μετά παιδιών» και όχι τόσο μετά την άφιξη του δεύτερου ή και τρίτου βρέφους.

«Δεν περιμέναμε να βρούμε τόσο σαφή δεδομένα, αλλά πιστεύουμε πως οφείλονται κυρίως στις τεράστιες αλλαγές και στις ευθύνες που έχει κάποιος», λέει ο δρ Σάκαρι Λεμόλα, εκ των υπευθύνων της έρευνας που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Γουάργουικ και πρόσθεσε πως ακόμα και όταν τα μωρά σταματούν να ξυπνούν μέσα στη νύχτα μεγαλώνοντας, μπορεί και πάλι να είναι άρρωστα, να δουν εφιάλτη, να θέλουν κάτι, ενώ και ο γονιός έχει πολύ περισσότερο άγχος για διάφορα θέματα σε σχέση με πριν.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Sleep» και επεξεργάστηκε δεδομένα από ενηλίκους στην Γερμανία, από το 2008 έως το 2015. Στα ερωτηματολόγια απάντησαν περισσότερες από 2.500 γυναίκες και πάνω από 2.200 άντρες, που κατά την διάρκεια της έρευνας απέκτησαν ένα, δύο ή και τρία παιδιά.

Όλων των νέων γονιών ο ύπνος χειροτέρεψε, ενώ ειδικά οι μητέρες «έχασαν» κατά μέσο όρο 40 λεπτά του νυχτερινού τους ύπνου κατά τον πρώτο χρόνο μετά την γέννηση κάθε παιδιού.

Η χειρότερη περίοδος για τον ύπνο μετά τον ερχομό του παιδιού είναι τρεις μήνες μετά την γέννηση, όταν οι μητέρες κοιμούνται κατά μέσο όρο μία ώρα λιγότερο.

Αντίστοιχα, όπως έδειξε η έρευνα, και οι άντρες χάνουν ώρα από τον ύπνο τους, όμως σαφώς λιγότερη: Τρεις μήνες μετά τον ερχομό του βρέφους, οι άντρες κοιμούνται κατά μέσο όρο 13 λεπτά λιγότερο...

«Η διαταραχή στον ύπνο μπορεί να είναι και σωματικά και ψυχικά εξαντλητική. Προσπαθήστε να μην έχετε στο μυαλό σας τις μη απαραίτητες δουλειές του σπιτιού και αποδεχτείτε κάθε βοήθεια από τον περίγυρο. Συντονίστε τον ύπνο σας με του παιδιού και ξεκλέψτε λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα, όποτε είναι δυνατόν», είναι η συμβουλή των ειδικών, όπως την μεταφέρει η Κάθι Φίνλεϊ, από το Εθνικό Συμβούλιο Γεννήσεων της Βρετανίας στον Guardian και καταλήγει: «Η διαταραχή στον ύπνο μπορεί να είναι δύσκολη και εξαντλητική, αλλά να έχετε στο μυαλό σας πως δεν θα κρατήσει για πάντα»...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.