ΚΟΣΜΟΣ

Υπουργός Εσωτερικών

Ιταλία: Εξετάζεται αίτημα για παραπομπή του Σαλβίνι σε δίκη

Η αρμόδια επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας άρχισε να εξετάζει το αίτημα των δικαστικών της Σικελίας για παραπομπή σε δίκη του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Η όλη υπόθεση αφορά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να απαγορεύσει, για πάνω από δέκα ημέρες τον περασμένο Αύγουστο, τον ελλιμενισμό του πλοίου Diciotti το οποίο μετέφερε 177 μετανάστες που είχαν διασωθεί στην κεντρική Μεσόγειο.

Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι ο Σαλβίνι ευθύνεται για στέρηση της ατομικής ελευθερίας των μεταναστών. Όμως, ο ίδιος επιμένει ότι έδρασε υπέρ του εθνικού συμφέροντος και ότι οι μετανάστες έπρεπε να μεταφερθούν στη Μάλτα, και όχι στη Σικελία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κόντε και αρχηγός των Πέντε Αστέρων, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι θεωρεί πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη όντως από όλη την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν το Κίνημά του θα ταχθεί κατά ή υπέρ της παραπομπής του Σαλβίνι. Η απόφαση θα ληφθεί πιθανότατα με διαδικτυακή ψηφοφορία των εγγεγραμμένων μελών των «Πεντάστερων».

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και η Ιταλική Αριστερά έκαναν ήδη γνωστό ότι θα εκφραστούν τις ερχόμενες ημέρες υπέρ της παραπομπής του γραμματέα της Λέγκα. Το κεντροδεξιό κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, τα ακροδεξιά κόμματα "Αδέλφια της Ιταλίας" και Λέγκα θα ψηφίσουν κατά.

Είναι σαφές λοιπόν ότι καθοριστικής σημασίας θα είναι η τελική απόφαση και στάση των Πέντε Αστέρων.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε πάντως σε γραπτή δήλωσή του τονίζει ότι «συμμερίστηκε τις αποφάσεις του Σαλβίνι σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της υπόθεσης Diciotti».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.