ΚΟΣΜΟΣ

Δείτε αναλυτικά

Ηθελε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ να κανει πραξικόπημα εναντίον του;

Το ενδεχόμενο να αποπειραθεί να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να συζητούσε το 2017 ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν.

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο τότε υπηρεσιακός διευθυντής του FBIΆντριου Μακέιμπ σε συνέντευξή του στην εκπομπή “60 Minutes” του CBS. Όπως είπε, μετά την αποπομπή του διευθυντή του FBIΤζέιμς Κόμεϊ, ο Ροντ Ρόζενσταϊν συζήτησε μαζί του «πόσα άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα στήριζαν μια τέτοια διαδικασία».

Ο Μακέιμπ περιγράφει επίσης ότι ο Ρόζενσταϊν είχε την ιδέα επίκλησης της 25ης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ για την απομάκρυνση του Τραμπ από τα προεδρικά του καθήκοντα -μιας τροποποίησης που ρυθμίζει τη διαδοχή του Προέδρου της χώρας σε περίπτωση θανάτου, αποχώρησής του, αποπομπής του ή λόγω ανικανότητας. Σύμφωνα με την τροποποίηση αυτή ο αρχηγός του κράτους μπορεί να απομακρυνθεί με πρωτοβουλία του υπουργικού του συμβουλίου εφόσον δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντα ή τις εξουσίες που απορρέουν από το αξίωμά του. Αν και δεν προσδιορίζονται επακριβώς τα κριτήρια μιας τέτοιας ανικανότητας, γενικώς εννοούνται σωματικές ή πνευματικές διαταραχές.

O υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ ΡόζενσταΪν (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

O υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ροντ ΡόζενσταΪν (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Ο Μακέιμπ είπε ότι δεν μπορεί πώς έφθασε η κουβέντα στην 25η τροποποίηση του Συντάγματος, αφού τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν πολλά. Απαντώντας στην ερώτηση αν ο Ρόζενσταϊν ήθελε να ξεφορτωθεί με τον ένα ή άλλο τρόπο τον Πρόεδρο ο Μακέιμπ είπε: «δεν μπορώ να το επιβεβαιώσ». Τόνισε, ωστόσο, ότιο Ρόζενσταϊν «σε κάθε περίπτωση ανησυχούσε πολύ για τον πρόεδρο, την ικανότητά του και τους στόχους του εκείνη τη χρονική περίοδο», που έχει αποπέμψει αιφνιδιαστικά τον Κόμεϊ λόγω της έρευνας για τις επαφές μελών της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ με τη Ρωσία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι New York Times και η Washington Post ανέφεραν ότι ο Ρόζενσταϊν είχε προτείνει το 2017 να υπάρχουν μυστικά καταγραφικά μικρόφωνα για την ηχογράφηση των όσων έλεγε ο πρόεδρος Τραμπ, να κηρυχθεί ανίκανος για την άσκηση των προεδρικών του καθηκόντων και να απομακρυνθεί απ’ αυτά, πράγμα που είχε διαψεύσει τότε ο Ρόζενσταϊν.

O πρώην  υπηρεσιακός διευθυντής του FBI Άντριου Μακέιμπ (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

O πρώην υπηρεσιακός διευθυντής του FBI Άντριου Μακέιμπ (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου ο τελευταίος βρίσκεται από τις αρχές Ιανουαρίου ένα βήμα πριν την αποπομπή του. Ο Μακέιμπ «καρατομήθηκε» τον περασμένο Μάρτιο από τον Τραμπ , αφού κατηγορήθηκε ότι παραπλάνησε την υπηρεσία του, αναφορικά με την διεξαγωγή μιας εσωτερικής έρευνας που ήταν σχετική με αποκαλύψεις που έγιναν στα ΜΜΕ. Η υπόθεση ανατέθηκε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης, αλλά δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του Μακέιμπ.

Ο ίδιος από την πλευρά του αρνείται ότι είπε ψέματα από πρόθεση κι όπως δήλωσε χθες, πιστεύει πως η απόλυσή του, ήταν πολιτικά υποκινούμενη.

«Πιστεύω ότι απολύθηκα γιατί άνοιξα μία υπόθεση κατά του προέδρου των ΗΠΑ», είπε ο ίδιος.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.