ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς λήψη απόφασης

Και με Φανάρι και με Μόσχα η εκκλησία της Κύπρου για την Ουκρανία

Χωρίς λήψη απόφασης, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, στην οποία εξετάστηκε και το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρή κρίση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα έκτακτη συνεδρία στις 18 Φεβρουαρίου. Πηγές του Protothema.gr, ανέφεραν ότι οι Κύπριοι Ιεράρχες προσανατολίζονται στην καθυστέρηση της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας, αναμένοντας να δουν πως θα τοποθετηθούν οι υπόλοιπες Εκκλησίες και κυρίως η Εκκλησία της Ελλάδας και τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας. Το πιθανότερο είναι η Εκκλησία της Κύπρου να αναλάβει πρωτοβουλία για μεσολάβηση μεταξύ Φαναρίου και Μόσχας, χωρίς να υπάρχουν ελπίδες για γεφύρωση των διαφορών. Ωστόσο θα κερδηθεί χρόνος που δεν θα επιτρέψει την διασάλευση των σχέσεων με το Φανάρι και τη Μόσχα.

Στη σημερινή συνεδρία, όλοι συμφώνησαν πως η αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας αποτελεί μονόδρομο καθώς θα ήταν εκτός λογικής να υπάρξει άρνηση στα 50 εκ Ουκρανούς να έχουν δική τους Εκκλησία, από τη στιγμή που 800 χιλιάδες Κύπριοι έχουν Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι Ιεράρχες είναι η σημαντική οικονομική βοήθεια που λαμβάνουν κάποιες Μητροπόλεις από Ρώσους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.