ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα σενάρια στο τραπέζι του Μαξίμου

«Μαδούν τη μαργαρίτα» για τον χρόνο της κάλπης

Κορυφώνονται οι διεργασίες στην κυβέρνηση αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών, καθώς παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα πως οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, όλα τα σενάρια παραμένουν στο τραπέζι.

Επί της ουσίας, η περίοδος ως τα τέλη Μαρτίου είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αφού από τα συνεχή και κυλιόμενα δημοσκοπικά ευρήματα που θα φτάσουν στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα θα κριθούν πολλά. Επί της ουσίας, στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένουν να διαπιστώσουν κατά πόσον η κοινωνία αντιδρά θετικά στην κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης και αν η τάση περιορισμού της «ψαλίδας» εντείνεται ή όχι. Ταυτοχρόνως, βεβαίως, μένει να αποφασιστεί και κάτι ακόμη: αν ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του με στρατηγική «αξιοπρεπούς ήττας» ή με επιδίωξη να μετατραπούν οι εκλογές σε ντέρμπι.

Στόχος η νίκη

Όσοι συνομιλούν με τον πρωθυπουργό συνομολογούν πως ο Αλέξης Τσίπρας κάθε άλλο παρά πιστεύει ότι όλα έχουν κριθεί. Αντιθέτως, τώρα που η κυβέρνηση «ανασαίνει» και αρχίζει να ξεδιπλώνει την κοινωνική της πολιτική, η κυρίαρχη εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η ψαλίδα μπορεί να κλείσει και να μεταβληθούν οι εκλογές σε ντέρμπι. Μάλιστα, δεν ήταν τυχαία μία αναφορά του πρωθυπουργού χθες στην αδυναμία των δημοσκόπων να «μετρήσουν» μεγάλες μάζες της ελληνικής κοινωνίας, που θεωρούνται «εκτός δείγματος» αλλά είναι εκείνοι οι πολίτες που ωφελούνται από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Πυκνές διεργασίες

Πάντως, οι κάλπες τον Μάιο δεν έχουν ακόμη αποκλειστεί, καθώς έχει λογική βάση η εκτίμηση πως αν οι πολίτες δουν την ευρωκάλπη ως... κάλπη «εκτόνωσης», τότε μπορεί να υπάρξουν εκπλήξεις στη κάλπη των εθνικών εκλογών. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, το Μαξίμου ξεδιπλώνει την στρατηγική του χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο για εκλογές τον Μάιο: δεν είναι, για παράδειγμα, τυχαίο πως έχουν επιταχυνθεί και συμπυκνωθεί οι διεργασίες για την συγκρότηση του νέου προοδευτικού πόλου, αλλά και η πολιορκία του Κινήματος Αλλαγής. Ταυτοχρόνως, στο ίδιο χρονικό πλαίσιο εντάσσεται και ο νομοθετικός προγραμματισμός της κυβέρνησης, αφού αναμένεται μες στον επόμενο 1,5 μήνα να έχουν έρθει στη Βουλή όλα τα λεγόμενα «κοινωνικά νομοσχέδια», με αιχμή το εξαγγελθέν επίδομα στέγασης, τις 120 δόσεις και άλλες ρυθμίσεις που «σκαρώνει» το οικονομικό επιτελείο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.