ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Με θέα την Ακρόπολη

Έγκλημα στην Ακρόπολη. Περικυκλώνουν την Ακρόπολη. Πολεοδομικό έγκλημα με θύμα την Ακρόπολη. Ένα θέμα που κρατά δεκαετίες , αρκεί να θυμηθεί κανείς τον πόλεμο που ξέσπασε όταν άρχιζε να κατασκευάζεται το Μουσείο της Ακρόπολης. Αφορμή για να ξαναμπεί το θέμα στο τραπέζι στάθηκε η ανέγερση πολυώροφου ξενοδοχείου που κρύβει τη θέα στην Ακρόπολη. Το μεγάλο ύψος του ξενοδοχείου προέκυψε χάρη στο μεγάλο συντελεστή δόμησης της περιοχής και των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Η συγκεκριμένη άδεια βρέθηκε στο στόχαστρο των κατοίκων οι οποίοι μάζεψαν ηλεκτρονικές υπογραφές ζητώντας να παρέμβει άμεσα η πολιτεία. Διόλου τυχαία η χρονική στιγμή όπου η πρωτεύουσα αναδύεται ως ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός διεθνής προορισμός και μάλιστα χειμώνα και καλοκαίρι. Η ανάπτυξη ήταν ραγδαία τα τελευταία πέντε χρόνια. Χρονιά ρεκόρ ήταν το 2018 για τον ελληνικό τουρισμό με σημαντικά οφέλη για την Αθήνα. Πρωταγωνίστρια της τουριστικής ανάπτυξης η πρωτεύουσα, εξαιρώ την Σαντορίνη, κατάφερε από απλός σταθμός διέλευσης να γίνει δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Δεν γνωρίζω αν η επιτυχία της Αθήνας στην αθρόα προσέλευση τουριστών οφείλεται περισσότερο στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Σίγουρα η δυναμική προώθηση και προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, η συνεργασία φορέων του δημοσίου με τους ιδιώτες, το μοναδικό κλίμα της Αθήνας, η αύξηση της διαθεσιμότητας των κλινών, η βελτίωση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών έπαιξαν το ρόλο τους ώστε η Αθήνα από μια απλή στάση για τα νησιά να γίνει προορισμός, ακόμα και το καλοκαίρι. Παράλληλα οι ξενοδοχειακές υποδομές της πόλης αναβαθμίζονται τα τελευταία χρόνια με τους ξένους επενδυτές του κλάδου να μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι.

Περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στις γύρω περιοχές μπορείς να δεις με τα μάτια σου σπίτια να ανακαινίζονται και ξενοδοχεία να χτίζονται αλλάζοντας το πρόσωπο της πρωτεύουσας. Η Αθήνα αλλάζει. Την ίδια στιγμή, η ελληνική πρωτεύουσα, παρά τα σημαντικά προβλήματα , βγαίνει στο προσκήνιο ως ελκυστικός προορισμός για όλο το χρόνο, προβάλλοντας τον πολιτισμό, την ιστορία αλλά και τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Τώρα, πώς γίνεται να βάζεις αυτογκόλ ως πολιτεία, θυσιάζοντας το όραμα για την προώθηση του brand που λέγεται Αθήνα και δίνοντας άδειες για ουρανοξύστες; Το ζητούμενο είναι να παρέμβει η πολιτεία για την αναβάθμιση του δημοσίου χώρου και το σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών για το διεθνές και εγχώριο κοινό. Αντίστοιχη παρέμβαση πρέπει να γίνει στο ιστορικό κέντρο για την αναβάθμιση της εικόνας του και ταυτόχρονα θα πρέπει να αξιοποιηθεί πολιτιστικά με εκδηλώσεις που θα απευθύνονται σε Αθηναίους και ξένους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία μας αλλά και το σύγχρονο πρόσωπο της Αθήνας.

"Η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων" δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά. Το σίγουρο είναι ότι η σημερινή κατάσταση της ανέγερσης πολυώροφων κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη φέρνει στο φως την αναποτελεσματική προστασία του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου και του οπτικού περιβάλλοντος της Ακρόπολης, την έλλειψη μέριμνας για την προστασία μιας ιστορικής περιοχής , η οποία έχει κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος . Η υπουργός Πολιτισμού είναι η μόνη αρμόδια, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο, να επιβάλλει τυχόν περιορισμούς στους όρους δόμησης, με κριτήριο την αναγκαία προστασία του οπτικού περιβάλλοντος της Ακρόπολης, ως προστατευομένου μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

"Θα φύγω, θα γυρίσω στο χωριό. Εκεί, έχει θέα", απειλεί η κυρία Μέλπω της μοναχοκόρη της που επιμένει να μένει σε παράδρομο της Μακρυγιάννη. Η γειτνίαση με τον Ιερό Βράχο και το φαινόμενο της ενοικίασης των σπιτιών με τη μέρα έχει ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή και άλλων ξενοδοχείων. Οι κάτοικοι ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλίας για την συνεργασία όλων των φορέων , με σκοπό την δημιουργία νομικού πλαισίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής Μακρυγιάννη. Ζούμε σε μια νέα εποχή αξιών, όπου όλοι αναζητούν και αποθεώνουν ότι μοιάζει να αποφέρει γρήγορο κέρδος. Κάθε κοινωνία δημιουργεί τους δικούς της οικονομικούς , πολιτιστικούς, κοινωνικούς ιστούς , οι οποίοι με τη σειρά τους αντανακλούν τους δημόσιους και κάποιες φορές τους ιδιωτικούς χώρους. Ένα σημαντικό ζήτημα –ερώτημα που διατρέχει την αρχιτεκτονική στην εποχή μας, είναι τι πρέπει να προτείνουν οι αρχιτέκτονες για τα καινούργια κτίρια που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η διάσπαση των κτιρίων σε μικρότερους όγκους δημιουργεί μια πιο ανθρώπινη κλίμακα στα κτίρια. Το όραμα, ο σεβασμός στην Ιστορία, οι αισθητικές επιλογές μεταμορφώνουν ένα κτίριο σε ζωντανή κυψέλη πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.