ΚΟΣΜΟΣ

Έκρυθμη η κατάσταση στη Βενεζουέλα

Ο Μαδούρο έδωσε εντολή να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία - Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη χρήση βίας

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έδωσε εντολή την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) να κλείσουν τα σύνορα με την Κολομβία στην Πολιτεία Τάτσιρα (δυτικά), που γειτονεύει με την πόλη Κουκουτά της Κολομβίας, από την οποία ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό σχεδιάζει να μπουν στη χώρα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Εξαιτίας των σοβαρών και παράνομων απειλών τις οποίες διατύπωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας εναντίον της ειρήνης και της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσουν πλήρως προσωρινά» όλες οι διευλεύσεις μεταξύ των δύο κρατών στην Πολιτεία Τάτσιρα, γνωστοποίησε μέσω Twitter η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, η Ντέλσι Ροδρίγκες.

«Η ομαλότητα στα σύνορα θα αποκατασταθεί όταν οι ωμές πράξεις βίας εναντίον του λαού μας και του εδάφους μας τεθούν υπό έλεγχο», συμπλήρωσε η Ροδρίγκες.

Στον ποταμό Τάτσιρα, που αποτελεί φυσικό σύνορο της Βενεζουέλας με την Κολομβία, υπάρχουν τρεις γέφυρες που ήταν ανοικτές. Ανάμεσα σ' αυτές είναι η γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, στην πόλη Σαν Αντόνιο, που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι που κινούνται με τα πόδια.

Μια τέταρτη γέφυρα, η Τιενδίτας, που συνδέει το έδαφος τη Βενεζουέλας με την Κουκουτά, παραμένει κλειστή από τις αρχές του Φεβρουαρίου.

 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο αναγνωρίζουν ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας περίπου πενήντα κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ, μετέβη στην Κουκουτά την Παρασκευή, αψηφώντας τη δικαστική διαταγή που του απαγορεύει να εγκαταλείψει την επικράτεια, κι ανέβηκε στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας υποστήριξης της αντιπολίτευσης που οργάνωσε ο μεγιστάνας Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Ο Γκουαϊδό θέλει να μπει σήμερα στη Βενεζουέλα η ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη από τις ΗΠΑ και συγκεντρώνεται από την 7η Φεβρουαρίου σε αποθήκες στην Κουκουτά.

Οι ΗΠΑ «καταδικάζουν» τη «χρήση βίας» εναντίον «άοπλων πολιτών» από τον στρατό

Ο Λευκός Οίκος «καταδίκασε» την Παρασκευή (το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) τη «χρήση βίας» από τον στρατό της Βενεζουέλας εναντίον αμάχων, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων που αποπειράθηκαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα με τη Βραζιλία προκειμένου να μπει στη χώρα ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν εντόνως τη χρήση βίας από τον στρατό της Βενεζουέλας εναντίον άοπλων πολιτών και αθώων που προσπαθούσαν να κάνουν καλό στα σύνορα της Βενεζουέλας με τη Βραζιλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.

«Οι ΗΠΑ προτρέπουν τον στρατό της Βενεζουέλας να τηρήσει το συνταγματικό του καθήκον, το οποίο είναι να προστατεύει τους πολίτες της Βενεζουέλας. Ο στρατός της Βενεζουέλας οφείλει να επιτρέψει να εισέλθει στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια με ειρηνικό τρόπο», συνεχίζει το κείμενο του Λευκού Οίκου.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δεκαπέντε τραυματίστηκαν χθες σε επεισόδια στα οποία ενεπλάκησαν με τον στρατό στη νοτιοανατολική Βενεζουέλα, στα σύνορα με τη Βραζιλία, όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν στρατιωτικούς να αποκλείσουν δρόμο για να αποτραπεί η είσοδος της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει σταλεί από τις ΗΠΑ.

Ο στρατός, που έχει εκφράσει την «απόλυτη πίστη» του στον εκλεγμένο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε την Τρίτη πως τέθηκε σε κατάσταση «συναγερμού» για να εμποδίσει οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.