ΕΛΛΑΔΑ

Σε λευκό κλοιό Τρίκαλα, Κιλκίς

«Ωκεανίς»: Χιόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - Έπεσε 12 ºC η θερμοκρασία

Στα λευκά ντύθηκε, για τρίτη φορά το φετινό χειμώνα, η Θεσσαλονίκη, λόγω της κακοκαιρίας «Ωκεανίς». Από τα ξημερώματα σημειώνεται χιονόπτωση σε ολόκληρο το νομό με τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα σε Φίλυρο, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Πανόραμα και Ωραιόκαστρο.

Από το πρωί χιονίζει και σε άλλες περιοχές, όπως στο Κιλκίς και τα Τρίκαλα, ενώ η θερμοκρασία έχει σημειώσει πτώση έως και 12 βαθμούς Κελσίου στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo, στο Επταπύργιο η θερμοκρασία έπεσε κατά 11,4 βαθμούς, σε σύγκριση με το πρωί της Παρασκευής!

Τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας «Ωκεανίς» θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, που θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 10 βαθμούς Κελσίου, οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά, στα νότια και στο Αιγαίο, οι καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο στα ορεινά και ημιορεινά, όσο και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας.

Το Σάββατο και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής αναμένονται, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

Η Αττική, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Παρασκευής, θα βρεθεί στον θερμό τομέα της κακοκαιρίας, κάτι που σημαίνει ότι χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

Στους δρόμους αλατιέρες και υδροφόρες στη Θεσσαλονίκη

Χιόνια πέφτουν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στους δρόμους έχουν ήδη βγει οι αλατιέρες και οι υδροφόρες του δήμου Θεσσαλονίκης δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε περιοχές όπως η Άνω Πόλη και οι 40 Εκκλησιές. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί σακιά με αλάτι στα νοσοκομεία και σε άλλα 130 σημεία.

«Από τα ξημερώματα που ξεκίνησε να χιονίζει είμαστε σε επιφυλακή. Έχουμε συσκευάσει 3.000 σακιά με αλάτι και τα έχουμε στη διάθεση των δημοτών. Από νωρίς δουλεύουν οι υδροφόρες, οι μικρές και οι μεγάλες αλατιέρες διότι οι μετεωρολόγοι δίνουν ένταση των καιρικών φαινομένων τις επόμενες ώρες», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για την Καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Ζαχαριάδης.

3.000 σακιά με αλάτι είναι στη διάθεση των δημοτών3.000 σακιά με αλάτι είναι στη διάθεση των δημοτών

Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών ο κεντρικός δήμος λειτουργεί από σήμερα έως και την Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, με διευρυμένο ωράριο τις κοινωνικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Θα λειτουργούν το Υπνωτήριο Αστέγων (Ανδρέου Γεωργίου 13) και το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων (Μοναστηρίου 62), ενώ το Σαββατοκύριακο θα είναι ανοιχτά τα ΚΑΠΗ (Γρ. Λαμπράκη 42 και Στεφάνου Νούκα 10), από τις 9 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ για την προφύλαξη ατόμων από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών ο κεντρικός δήμος λειτουργεί από σήμερα έως και την Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, με διευρυμένο ωράριο τις κοινωνικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμούΕξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών ο κεντρικός δήμος λειτουργεί από σήμερα έως και την Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, με διευρυμένο ωράριο τις κοινωνικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού

Στους δρόμους βρίσκονται από τα ξημερώματα και τα συνεργεία του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κακοκαιρίας.

Σαράντα οχήματα, εκ των οποίων 23 εκχιονιστικά, κρατούν ανοιχτούς τους δρόμους σε Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι και Φίλυρο όπου η χιονόπτωση είναι πυκνή, ενώ όπως δήλωσε ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο θα παραμείνουν και τα δημαρχεία σε όλες τις πρώην δημοτικές ενότητες για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Μέχρι στιγμής παραμένουν κλειστοί οι δρόμοι Χορτιάτη- Αγίου Βασιλείου και Μελισσοχωρίου Ωραιοκάστρου.
Επί ποδός βρίσκονται και τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της «Ωκεανίδας», που έχει στη διάθεση της περισσότερους από 5.000 τόνους αλάτι.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Οπως αναφέρει το thestival παράπονα έγιναν από οδηγούς για για δυσκολία στην κίνηση στην ανηφόρα της Νεάπολης και ο δήμος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια τα αντιμετωπίζει, στέλνοντας στο σημείο αλατιέρες.
Προβλήματα συνάντησαν οδηγοί που κινούνταν νωρίτερα στην ανηφόρα του Δερβενίου, με αυτοκίνητα να «κολλάνε» στο σημείο, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Ανοιχτοί είναι οι άξονες που οδηγούν προς τα νοσοκομεία Παπανικολαου και Παπαγεωργίου, ενώ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι κινούνται σε ορεινούς περιφερειακούς δήμους.

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους νομούς, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στα ορεινά τμήματα προς τα χιονοδρομικά κέντρα των νομών Σερρών, Ημαθίας και Πέλλας. Έντονη είναι η χιονόπτωση και στο δίκτυο της ορεινής Χαλκιδικής.

Ηδη εχουν βγει οι αλατιέρες και οι υδροφόρες του δήμου Θεσσαλονίκης δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε περιοχές όπως η Άνω Πόλη και οι 40 ΕκκλησιέςΗδη εχουν βγει οι αλατιέρες και οι υδροφόρες του δήμου Θεσσαλονίκης δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε περιοχές όπως η Άνω Πόλη και οι 40 Εκκλησιές

Επί ποδός βρίσκονται και τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της «Ωκεανίδας», που έχει στη διάθεση της περισσότερους από 5.000 τόνους αλάτι.

Χιόνια και σε Τρίκαλα, Κιλκίς

Το πρωί του Σαββάτου άρχισε να χιονίζει και μέσα στην πόλη των Τρικάλων, ενώ από τα ξημερώματα είχε αρχίσει η χιονόπτωση- κατά περιόδους έντονη- στα ορεινά του νομού, από το ύψος της Ελάτης και πάνω.

Χιονίζει και μέσα στα Τρίκαλα

Τα μηχανήματα της Π.Ε. ήδη επιχειρούν, προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο της περιοχής, σύμφωνα με την ιστοσελίδα trikalavoice.

Στα λευκά ντύθηκε και το Κιλκίς, αφού χιονίζει από το πρωί του Σαββάτου και ήδη το έστρωσε μέσα στην πόλη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα eidisis.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.