ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Προφιτερόλ με κρέμα βανίλιας και σάλτσα σοκολάτας

Μία εξαιρετική συνταγή για προφιτερόλ με κρέμα βανίλιας και σάλτσα σοκολάτας.

Υλικά

Για τα σου:

  • 50γρ. βούτυρο, ανάλατο, κομμένο σε κομμάτια
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 150 ml νερό
  • 75 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα

Για την κρέμα βανίλιας: 

  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 2κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

Για τη σάλτσα σοκολάτας:

  • 50 γρ. κακάο άγλυκο, σε σκόνη
  • 175 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 οC.

Για τα σου:

Σε ένα τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη μαζί με 150ml νερό.

Μόλις η ζάχαρη λιώσει, ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς, ώστε το μείγμα να αρχίσει να βράζει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε όλο το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα αρκετά έντονα, ώστε να πάρουμε μία μαλακή ζύμη, η οποία ξεκολλάει εύκολα από τα τοιχώματα του τηγανιού.

Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τα αβγά ανακατεύοντας έντονα, ώστε να πάρουμε ένα σκληρό, γυαλιστερό μείγμα.

Ξεπλένουμε με νερό 2 λαμαρίνες φούρνου.

Ρίχνουμε το περιττό νερό, αλλά δεν σκουπίζουμε. Θέλουμε να υπάρχει αυτή η υγρασία στις λαμαρίνες, καθώς έτσι θα φουσκώσουν καλύτερα τα σου.

Χρησιμοποιώντας 2 κουταλάκια του γλυκού παίρνουμε από το μείγμα ζύμης που φτιάξαμε και τοποθετούμε επάνω στο ταψί ομοιόμορφα και όσο γίνεται πιο στρόγγυλα.

Γεμίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο και τις 2 λαμαρίνες, τις βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200οC.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180 οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι τα σου να φουσκώσουν και να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Αφαιρούμε τα σου από το φούρνο, κάνουμε μια μικρή σχισμή στη βάση του καθενός, έτσι ώστε να στέκονται καλύτερα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Για την κρέμα βανίλιας:

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη, μέχρι να γίνουν μία κρέμα.

Κόβουμε τα σου στη μέση, γεμίζουμε με την κρέμα βανίλιας και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο.

Για τη σάλτσα σοκολάτας:

Βάζουμε τη σκόνη κακάο σε ένα μεταλλικό μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε 100 ml νερό και τη ζάχαρη, βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να διαλυθεί.

Συνεχίζουμε το βράσιμο για 1 λεπτό, αδειάζουμε το σιρόπι που φτιάξαμε στο μπολ με το κακάο και ανακατεύουμε καλά.

Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά, αδειάζουμε σε αυτό τη σάλτσα σοκολάτας που έχουμε στο μπολ και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Τοποθετούμε τα σου σε πιατέλα σερβιρίσματος και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.