ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...

Η σύγκρουση ανάμεσα στους "Σεπτεμβριστές" και τους "Μάηδες" -σ' αυτούς δηλαδή που θέλουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας και στους άλλους που τάσσονται υπέρ της τετραπλή κάλπης στις 26 Μαΐου- λήγει, ως φαίνεται, με νίκη των δεύτερων. Παρότι τις προηγούμενες 2-3 εβδομάδες το σενάριο της διενέργειας εκλογών το Φθινόπωρο αποκτούσε ολοένα και περισσότερους οπαδούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εν τούτοις οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι πλέον ο Μάϊος δεν είναι απλώς η επικρατέστερη εκδοχή για τις εθνικές κάλπες, αλλά ειλημμένη, αν και δεν ομολογείται, απόφαση του πρωθυπουργού. Όσοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν τις προηγούμενες ημέρες με τον Αλέξη Τσίπρα διατείνονται ότι για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός τους είπε τόσο καθαρά να ασχοληθούν και με τον Μάϊο ως πιθανό χρόνο των εθνικών εκλογών. "Να δούμε και τις εκλογές τον Μάϊο" ήταν η φράση που είπε σε έναν εξ αυτών. Μέχρι πρότινος η άποψη που μετέφεραν όλοι οι συνομιλητές του Τσίπρα ήταν ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να έχει όλα τα σενάρια ανοιχτά ώστε ανάλογα να αποφασίσει πότε συμφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάϊο ή τον Σεπτέμβριο, οι εκλογές. Τώρα οι περισσότεροι εξ αυτών λένε ότι ο κύβος ερρίφθη και οι πολίτες εκτός από δημάρχους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές την Κυριακή 26 Μαΐου θα κληθούν να εκλέξουν και πρωθυπουργό. Βεβαίως, οι "Σεπτεμβριστές" εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν είναι τίποτε σίγουρο, αλλά μάλλον το κάνουν -σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λένε οι "Μάηδες"- επειδή οι ίδιοι επιθυμούν να εξαντληθεί μέχρι και την τελευταία ημέρα η τετραετία. Πάντως, κοινός τόπος όλων είναι η παραδοχή του Πάνου Σκουρλέτη: Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας όμως ο εκλογικός χρόνος δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση καθώς είναι πολλές οι παράμετροι που τον διαμορφώνουν.

Μία από τις παραμέτρους που συνθέτουν το πολιτικό τοπίο και οδηγούν τον Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση να στηθούν και εθνικές κάλπες τον Μάϊο είναι η άσχημη εικόνα που δημιουργείται για την κυβέρνηση με τα όσα τραγελαφικά άμα και απαράδεκτα συμβαίνουν στο κοινοβούλιο με τον Καμμένο, τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και του Ποταμιού, τις κατά περίπτωση κυβερνητικές πλειοψηφίες, τα πληρεξούσια των έξι βουλευτών και το δισυπόστατο ορισμένων εξ αυτών, όπως ο Παπαχριστόπουλος και ο Ζουράρις, αλλά και ο Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων που ψήφισε τον προϋπολογισμό, αλλά παραμένει στο κόμμα προκειμένου να μην απωλέσει ο Βασίλης Λεβέντης την ιδιότητα του αρχηγού κοινοβουλευτικής ομάδας. Πλέον το πρόβλημα δεν αφορά τα τρία μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο της πολιτικής ζωής καθώς η απαξίωση του κοινοβουλίου είναι λογικό να μεγαλώνει τον θυμό των πολιτών για τους πολιτικούς, τα κόμματα και φυσικά την κυβέρνηση, η οποία εκ του ρόλου της έχει τον πρώτο λόγο στην εύρυθμη λειτουργία των θεσμών. Θυμός ο οποίος μπορεί να γίνει και αποστροφή εάν αφενός στο πολιτικό σκέλος του σκανδάλου Novartis έχουμε, όπως λέγεται, δικαστικές εξελίξεις οι οποίες νομικά δεν τεκμηριώνονται επαρκώς και αφετέρου ο τέως υπουργός Άμυνας συνεχίσει να πυροβολεί αδιακρίτως την κυβέρνηση, ακόμη κι αν τα πυρά του είναι, όπως μέχρι τώρα, άσφαιρα. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον δεν υπάρξει κάποιο είδους καθαρτηρίου, που μόνον η λαίκή ετυμηγορία μπορεί να το διασφαλίσει, η κυβέρνηση κινδυνεύει, πρώτη αυτή, να βυθιστεί στον πολιτικό βούρκο που δημιουργείται από την θεσμική έκπτωση και τον εκτραχηλισμό των κοινοβουλευτικών ηθών.

Επίσης, ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο οκτώ μηνών δεν είναι μόνον κουραστική για τους πολίτες και βλαπτική πρωτίστως για την οικονομία, αλλά και θα σκορπίσει τα όποια ωφέλη αποκόμισε από την έξοδο από τα μνημόνια, την μη περικοπή των συντάξεων, την αύξηση των μισθών και τα υπόλοιπα θετικά μέτρα που πήρε καθώς και όσα αναμένει να έχει από τις ρυθμίσεις που θα ψηφίσει, τις επόμενες εβδομάδες, η Βουλή για προσλήψεις, επιδότηση ενοικίου, 120 δόσεις, κόκκινα δάνεια κ.λ.π.. Επιπροσθέτως, γνωρίζει πολύ καλά πως οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, που θα δρομολογηθούν μετά τις ευρωεκλογές, θα δημιουργήσουν ένα ολιγότερον φιλικό περιβάλλον για τον ίδιον και την κυβέρνησή του. Η βασίμως πιθανολογούμενη άνοδος της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών σε συνδυασμό με την σχεδόν βεβαία ήττα των σοσιαλδημοκρατών θα δυσκολέψουν τους χειρισμούς ενός, έστω πρώην, ριζοσπάστη της αριστεράς, ο οποίος, μετά την ολοκληρωτική στροφή του στον πραγματισμό, είχε καταφέρει να έχει τη στήριξη και τη βοήθεια της καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά και του κατεστημένου της Δύσης περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το κυριότερο όμως είναι ότι ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του γνωρίζουν πολύ καλά ότι το καθεστώς της πλημμελούς υπακοής έναντι των εταίρων-δανειστών, όσον αφορά τις οικονομικές και δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, τερματίζεται με τις ευρωεκλογές. Η νέα Κομισιόν, και ειδικά αν Πρόεδρός της είναι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν θα διάκειται και τόσον φιλικά έναντι της κυβερνήσεως του Αλ. Τσίπρα, όπως τώρα η υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ, όπως εκτιμούν σοβαροί κυβερνητικοί παράγοντες, "μάλλον δεν θα μάς έχουν και πολύ στο μυαλό τους επειδή το ελληνικό πρόβλημα δεν θα περιλαμβάνεται στις νέες προτεραιότητας του πολιτικού συσχετισμού που θα προκύψει από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών". Και σίγουρα η καινούργια ηγεσία των Βρυξελών δεν πρόκειται να κάνει τα στραβά μάτια σε παρασπονδίες από τα συνομολογηθέντα, όπως αυτές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια και την πρώτη κατοικία.

Αυτός είναι και ο επόμενος λόγος που ο Τσίπρας προσανατολίζεται για να αναμετρηθεί στα ...μαρμαρένια αλώνια της πόλωσης με τον Μητσοτάκη τον Μάϊο. Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει ακόμη και ενάντια στη βούληση των δανειστών και των τραπεζών σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να κάνει και διαφορετικά αφού το πολιτικό κόστος που θα καταβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ -σε περίπτωση που η πρώτη κατοικία μείνει ουσιαστικά απροστάτευτη και οι πλειστηριασμοί αρχίσουν να πέφτουν, άλα Ισπανία, σαν το χαλάζι- θα είναι εκλογικά δυσβάστακτο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία με φιλολαϊκή πολιτική (συντάξεις, μισθούς, προσλήψεις κ.α.) και με αντίσταση στα αιτούμενα των δανειστών και των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς θα βοηθήσει σημαντικά στην εκλογική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε κάποιο βαθμό θα περιορίσει και τη ζημία που έχει υποστεί, πρωτίστως στη Βόρειο Ελλάδα, εξαιτίας του Μακεδονικού. Εκ παραλλήλου και σε συνδυασμό με την ελάφρυνση που θα προσφέρουν οι 120 δόσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα τον καταστήσει, λένε, εκ νέου ελκυστικό στους λεγόμενους μη προνομιούχους που ήταν και το βασικό ακροατήριο του ιστορικού ΠΑΣΟΚ και στο οποίο η Κουμουνδούρου ελπίζει τα μάλα προκειμένου να "καθαρίσει", υπέρ της και σε βάρος του ΚΙΝΑΛ, το παιχνίδι στο χώρο του Κέντρου και της Αριστεράς και για να καθιερωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως η νέα ηγεμονική δύναμη στην Προοδευτική Παράταξη και κατά συνέπεια ο αντίπαλος πόλος της Συντηρητικής Παράταξης στο νέο δικομματισμό που αναδύεται. Στην υπηρέτηση αυτού του στόχου εξάλλου εδράζεται και η εντατική, κυρίως στο παρασκήνιο, προσπάθεια να ενοποιηθούν -υπό τον τίτλο "Προοδευτική Συμμαχία", που εκλογικά θα προστεθεί δίπλα στο αρκτικόλεξο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν παλαιότερα το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο- μικρές πολιτικές ομάδες, συλλογικότητες και πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, της ανανεωτικής αριστεράς και του πολιτικού φιλελευθερισμού που εξέφρασε το Ποτάμι. Ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα, και πάντως εντός του Φεβρουαρίου, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και σχετικό μανιφέστο που ετοιμάζουν πρόσωπα όπως ο Μπίστης, ο Παν Παν, ο Ραγκούσης και "λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις", στη συγγραφή του οποίου συμμετέχουν και στελέχη της ΔΗΜΑΡ καθώς και ορισμένοι οι οποίοι αποχώρησαν προσφάτως από το ΚΙΝΑΛ.

Η στρατηγική "κοινωνική ευαισθησία συν προστασία του κράτους" μαζί με την "κατίσχυση στο χώρο της Κεντροαριστεράς" και το "μέτωπο κατά της παλινόρθωσης της δεξιάς" δεν μπορεί πάντως να παράξει θεαματικά εκλογικά αποτελέσματα, ενώ δεν είναι και ικανή να ανατρέψει το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μπορεί όμως να μειώσει τη διαφορά και να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα ποσοστό που θα προσεγγίζει το ποσοστό που είχε λάβει τον Ιούνιο του 2012 (26,7%). Αυτό παρά τα όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη το ξέρει και ο Τσίπρας. Μπορεί να είναι αισιόδοξος, αλλά δεν είναι αιθεροβάμων. Γνωρίζει ότι εάν πάρει τα προαναφερόμενα θετικά μέτρα, ψηφίσει τα προβλεπόμενα για τη συνταγματική αναθεώρηση, βγει μία ακόμη φορά, με επιτυχία, στις αγορές και κάνει τετραπλές εκλογές τον Μάϊο μπορεί βασίμως να ελπίζει σε ένα ποσοστό που θα υπερβαίνει το 25% και το οποίο για τα εσωκομματικά δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται και το μέτρο επιτυχίας όχι μόνον του κόμματος, αλλά και της εμπέδωσης πλήρως της ηγεμονίας του Τσίπρα. Η πολιτική εξαφάνιση των τριών μικρών κοινοβουλευτικών κομμάτων (Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων), η εικόνα διάλυσης του ενδιάμεσου χώρου σε συνδυασμό και με τα προβλήματα φυσιογνωμίας και πολιτικού προσανατολισμού που υπάρχουν στο ΚΙΝΑΛ, αλλά και η ανημπόρια της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς να "μαδήσει" τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στοιχεία που συνηγορούν ότι ο Τσίπρας, ακόμη και μετά την πιθανολογούμενη ήττα στις εκλογές, μπορεί, εφόσον οι εκλογές γίνουν τον Μάϊο, να λάβει εκείνο το ποσοστό που θα διατηρεί το κόμμα του σε τροχιά εξουσίας και εάν η διακυβέρνηση Μητσοτάκη, στο επόμενο δεκάμηνο, αποδειχθεί προβληματική μπορεί ακόμη και να του δοθεί η ευκαιρία να ανακατέψει την τράπουλα στην προεδρική εκλογή τον Μάρτιο του 2020.

Αυτός, όσο κι αν δεν ομολογείται, είναι και ο πιο βασικός λόγος που λαμβάνει υπόψιν του ο πρωθυπουργός για το στήσιμο εθνικής κάλπης τον Μάϊο. Σε τρεις μήνες μπορεί να πάρει 25%, ενδεχομένως και περισσότερο. Σε οκτώ μήνες κινδυνεύει το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί χαμηλότερα από το 25% και τότε στις παρενέργειες και τις αναταράξεις της ήττας θα προστεθεί και η γκρίνια των "Μάηδων", στους οποίους, ειρήσθω εν παρόδω, περιλαμβάνονται και τα πλέον σημαντικά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Με απλά λόγια το σχέδιο Τσίπρα, μπορεί να πει κάποιος, ότι είναι σχέδιο εξόδου από τη διακυβέρνηση με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τον ίδιο και με το βλέμμα στο μέλλον και όχι εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε παράλογο είναι ούτε παράδοξο και οπωσδήποτε το έχουν κάνει και άλλοι πριν από αυτόν. Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που απέδρασε στην Προεδρία της Δημοκρατίας όταν είδε ότι θα χάσει από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Κώστα Σημίτη που για να μην χάσει από τον Κώστα Καραμανλή έδωσε το δαχτυλίδι στον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον νεότερο Καραμανλή, τον Κώστα, ο οποίος όταν είδε ότι η χώρα εκτροχιάζεται δημοσιονομικά και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη χρεωκοπία τα παράτησε αφήνοντας να βγάλει το φίδι από την τρύπα ο Γιώργος Παπανδρέου. Η διαφορά του Τσίπρα από αυτούς είναι ότι είναι μικρός σε ηλικία, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει, προσώρας τουλάχιστον, κάποιος που να τον αμφισβητήσει και το κυριότερο μπορεί βασίμως να ελπίζει ότι μετά από τέσσερα χρόνια, ενδεχομένως και νωρίτερα, θα επιστρέψει στη διακυβέρνηση εάν ο ίδιος έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στο χώρο του προοδευτικού Κέντρου και της Αριστεράς και ο Μητσοτάκης -με τα όσα ανοιχτά μέτωπα και προβλήματα στην οικονομία και το κράτος που θα κληρονομήσει- αποτύχει.

Σήμερα ελέγχει τις εξελίξεις, μετά από οκτώ μήνες δεν είναι σίγουρο, ειδικά εάν υποστεί, όπερ και το πιθανότερο, μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Η ΝΔ, εάν ο χάρτης βαφτεί γαλάζιος, θα γίνει πιο επιθετική και το πιθανότερο είναι να καταχτήσει με άνεση την αυτοδυναμία αφού οι αμφιταλαντευόμενοι και αναποφάσιστοι ψηφοφόροι στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν είναι λογικό να προτιμήσουν τον νικητή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, το ΚΙΝΑΛ μπορεί να συνέλθει εάν πάει καλά, που δεν αποκλείεται, στις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Στην περίπτωση αυτή ο δρόμος του Τσίπρα προς την Κεντροαριστερά θα γίνει δύσβατος. Και βέβαια τα προβλήματα στην οικονομία θα πολλαπλασιαστούν αφού κανείς δεν θα εμπιστεύεται μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή. Όλοι θα περιμένουν τον επόμενο. Και περιμένοντας τον επόμενο η διόγκωση των οικονομικών προβλημάτων θα πνίξει και τα κέρδη που έχουν υπάρξει τους τελευταίους μήνες, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Ο Τσίπρας θα μπορούσε να εξαντλήσει την τετραετία και να κάνει εθνικές εκλογές στις 29 Σεπτεμβρίου, όπως του εισηγούνται ορισμένοι και κατά βάθος θα ήθελε και ο ίδιος, εάν τον Μάϊο, στις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχα καλά εκλογικά αποτελέσματα. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται. Ούτε από τις δημοσκοπήσεις ούτε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Και ούτε περιλαμβάνεται στις εκτιμήσεις των σοβαρών πολιτικών αναλυτών και τα ριπόρτ των ισχυρών οικονομικών κέντρων και των ξένων πρεσβειών. Κατά συνέπεια ακόμη κι αν για τους επόμενους οκτώ μήνες παρουσιάσει το καλύτερο, με συγκεκριμένα μέτρα και μετρήσιμους στόχους, οικονομικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτε εάν το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου είναι δυσμενές για τον ΣΥΡΙΖΑ και απογοητευτικό για τους οπαδούς του. Στην περίπτωση αυτή οι ψηφοφόροι, θα κάνουν ότι κάνουν πάντα: θα πάρουν με χαρά ότι τους δοθεί αλλά θα μαυρίσουν την κυβέρνηση για όσα κακά θεωρούν ότι τους έκανε...

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. ELLHNAS. 21:23 19/02/2019

  Α.Χωρίς σάλιο σου λέω τον πούστη τον Αλέξη.Στο τάκα, τάκα το έχουν ρίξει τέσσερα χρόνια τώρα οι μαλ@κες, τα μουνόπ@να του ΣΥΡΙΖΑ.Μεγαλύτερος μαλ@κας από τον καραγκιόζη Τσίπρα και μάλιστα με βραβείο δεν υπάρχει.Κανονικός ψ@λομούρης σου λέω.

 2. Α 23:52 17/02/2019

  Σιγά ρε επιβήτορες, μην την πατήσετε! Γελάω ακόμα σκεπτόμενος το βλαμμένο Κούλη, τον γιο του ΤΑΚΑ ΤΑΚΑ, ως επιβήτορα!Κορίτσια ο Κούλης!

 3. Είτε Σεπτεμβριστές, είτε Μάηδες, υπάρχουν και οι επιβήτορες.Εμείς είμαστε αυτοί που θα πηδήξουμε τους αλήτες και φασίστες του Τσίπρα, όποτε και να αποφασίσει να πάει στις κάλπες.

 4. SPARTA. 23:12 16/02/2019

  Στίς εκλογές του Μαίου θα ξεσκίσουμε τον απατεώνα Τσίπρα, την άθλια Κουντουρά, τον γελοίο Κουίκ, την κατσαρίδα Παπακώστα και όλα αυτά τα καθίκια της αλήτικης κυβέρνησης κουρελού του ΣΥΡΙΖΑ.Ραντεβού τον Μάιο ρουφιάνοι.

 5. freeman 17:49 15/02/2019

  Εφόσον η κυβερνητική προπαγάνδα, γκεμπελίζει στα ρουφιανοσάιτ της στο καλύτερο για 25-26% . . . ήδη έχουν μετρήσεις στο 20-22% , που κοντά στην επερχόμενη ήττα στις κάλπες θα παλέψουν για 17-18% . Οι επιδοματούχοι ,δεν έχουν πολιτική ιδεολογία-μπέσα . . .και θα τα πάρουν και θα πάνε και με τον επερχόμενο-επόμενο ισχυρό . . .η διαφορά με την ΝΔ θα αγγίξει το 17-18% . Στους Καραμανλορουφιάνους εντός ΝΔ ποντάρει ο Τσιπραληταράς, για αυτό και ζεσταίνει τον Καραμανλορουφιάνο Πάκη .

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.