ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής διάσκεψη

Συνεχίζονται οι συνομιλίες ΗΠΑ-Πολωνίας για την αύξηση των στρατευμάτων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την Πολωνία για ενδεχόμενη αύξηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη χώρα και οι συζητήσεις για το θέμα αυτό συνεχίζονται, δήλωσε σήμερα ο Έρικ Πεχόν, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Οποιαδήποτε εικασία για αύξηση στρατευμάτων ή συμφωνία σε αυτό το σημείο είναι αβάσιμη», ανέφερε σε μια δήλωση ο Πεχόν.

«Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με τους Πολωνούς συμμάχους μας, και δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις, και θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα των συνομιλιών μας την κατάλληλη στιγμή», είπε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα σήμερα, οι Financial Times ανέφεραν πως η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πολωνία. Zορζέτ Μοσμπάχερ, είπε πως ο αριθμός των στρατευμάτων θα αυξηθεί. Όταν ρωτήθηκε για το αν η αύξηση θα είναι εκατοντάδες ή χιλιάδες, η Μοσμπάχερ είπε, σύμφωνα με την εφημερίδα: «Θα είναι σημαντική. Περνάει το σημείο της εκατοντάδας, το σημείο των εκατοντάδων».

Η συντηρητική πολωνική κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τις πιέσεις προς την Ουάσινγκτον προκειμένου να εγκαταστήσει αμερικανική βάση στο πολωνικό έδαφος, όπου Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν ήδη εκ περιτροπής στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Έχει δηλώσει έτοιμη να δαπανήσει τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία μιας τέτοιας βάσης.

Σύμφωνα με την Μοσμπάχερ, το Πεντάγωνο προκρίνει την ανάπτυξη μονάδων «εκ περιτροπής» , με «ευέλικτο» τρόπο, «παρά (μια βάση) όπου υπάρχουν νοσοκομεία, κατοικίες ή όπου έρχονται οικογένειες».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία πραγματοποιούν σήμερα και αύριο στη Βαρσοβία διεθνή διάσκεψη με σκοπό «την προώθηση ενός μέλλοντος ειρήνης και ασφάλειας για τη Μέση Ανατολή».

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πένς και ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα αναμένεται σήμερα επίσης να υπογράψουν ένα συμβόλαιο αγοράς από τη Βαρσοβία κινητών εκτοξευτήρων ρουκετών HIMARS έναντι 414 εκατ. δολαρίων (365 εκατ. ευρώ).

Τον περασμένο Μάρτιο, η Πολωνία αγόρασε έναντι 4,75 δισεκ. δολαρίων (3,8 δισεκ. ευρώ) το αμερικανικό σύστημα πυραύλων Patriot, με σκοπό να ενισχύσει την αεροπορική άμυνά της.

Για την Πολωνία, που αισθάνεται ότι απειλείται από τη Ρωσία, ιδιαίτερα μετά την προσάρτηση των 2014 της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, η εγκατάσταση μιας αμερικανικής βάσης στο έδαφός της θα καταστήσει τη χώρα μη επιθέσιμη.

Έπειτα από αίτημα κυρίως της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε το 2017 στις χώρες αυτές τέσσερις πολυεθνικούς λόχους, που σταθμεύουν στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.