ΚΟΣΜΟΣ

To μήνυμά του μέσω βίντεο

Συνταγματάρχης εγκαταλείπει τον Μαδούρο: Μας χρησιμοποιούν για να μείνουν στην εξουσία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας συνταγματάρχης ανακοίνωσε σε βίντεο που μεταδόθηκε χθες Σάββατο ότι δεν αναγνωρίζει πλέον την αρχή του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και εφεξής βρίσκεται στην υπηρεσία του μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει περίπου σαράντα χώρες.

Ο συνταγματάρχης εν ενεργεία Ρούμπεν Αλμπέρτο Πας Χιμένες, του στρατού ξηράς της Βενεζουέλας, ζητεί στο βίντεο αυτό να επιτραπεί η είσοδος στη Βενεζουέλα της ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει μεταφερθεί κατόπιν αιτήματος του Γκουαϊδό στην μεθοριακή πόλη στην Κολομβία Κουκουτά, την οποία αρνείται ο πρόεδρος Μαδούρο.

Στο βίντεό του που μεταδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο συνταγματάρχης Πας Χιμένες, με στρατιωτική στολή, δηλώνει: "Δεν αναγνωρίζω τον Μαδούρο ως πρόεδρο και αναγνωρίζω" τον Γκουαϊδό "ως προσωρινό πρόεδρο και επικεφαλής των εθνικών ενόπλων δυνάμεων".

 

 

 

"Εμείς που αποτελούμε το 90% των ενόπλων δυνάμεων είμαστε δυσαρεστημένοι, μας χρησιμοποιούν για να τους διατηρήσουμε στην εξουσία", σημειώνει, αναφερόμενος στα κυβερνητικά στελέχη γύρω από τον Μαδούρο.

Πριν από μια εβδομάδα άλλος ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός, ο υποπτέραρχος Φρανσίσκο Γιάνες, της αεροπορίας, ανακοίνωσε και αυτός ότι δεν αναγνωρίζει πλέον τον Μαδούρο ως πρόεδρο και ήταν ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματικός που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό. Έπειτα από αυτόν την ίδια δήλωση έκανε ένας εν αποστρατεία στρατηγός.

Ωστόσο από τότε που ο αντιπολιτευόμενος Γκουαϊδό, ο οποίος είναι πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βενεζουέλας, αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, στις 23 Ιανουαρίου, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας έχει επαναβεβαιώσει επανειλημμένως την απόλυτη πίστη της στον πρόεδρο Μαδούρο.

Στις 21 Ιανουαρίου, δύο ημέρες πριν από την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδό, 27 στρατιωτικοί της Εθνοφρουράς στασίασαν και συνελήφθησαν.

Στο βίντεό του ο συνταγματάρχης Χιμένες, ο οποίος δεν διευκρινίζει το μέρος στο οποίο βρίσκεται, καλεί επίσης τον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παδρίνο Λόπες, ο οποίος είναι πιστός στον Μαδούρο να "σκεφτεί" και συμπληρώνει ότι: "Η Ιστορία θα τον κρίνει".

Στρατιωτικοί που είναι πιστοί στον πρόεδρο Μαδούρο αποκλείουν τη διέλευση στη διεθνή γέφυρα Λας Τιεντίτας, που βρίσκεται κοντά στο κέντρο αποθήκευσης βοήθειας που έχει δημιουργηθεί στην Κουκουτά, στην Κολομβία.

Ο Μαδούρο αρνείται αυτήν την ξένη βοήθεια, δηλώνοντας ότι αποτελεί το προοίμιο μιας στρατιωτικής επέμβασης που έχει στόχο να επιβάλλει μια αλλαγή καθεστώτος στη Βενεζουέλα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.