ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επόμενες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου

Στροφή στη «θετική ατζέντα» με... «νέα πλειοψηφία»

Το άνοιγμα ενός νέου πολιτικού κύκλου, στον οποίο θα πρωταγωνιστούν οι «θετικές ειδήσεις» και δε θα υπάρχουν περιθώρια για «ανταρτοπόλεμο φθοράς» εκ μέρους της αντιπολίτευσης, σηματοδοτεί η «επόμενη μέρα» για την κυβέρνηση μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα και την ανασύνθεση των συσχετισμών στη Βουλή υπέρ της κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών ήταν εξαιρετικά φθοροποιές για την κυβέρνηση, υπό την έννοια ότι οι οριακοί συσχετισμοί στη Βουλή και οι... «γκαζόζες» του Πάνου Καμμένου έφερναν διαρκώς σε αμφισβήτηση το κατά πόσον η κυβέρνηση είχε ή όχι την πλειοψηφία. Αυτή η κατάσταση προκαλούσε διαρκώς επεισόδια με την αντιπολίτευση, ο Πρόεδρος της Βουλής βρισκόταν διαρκώς εγκαλούμενος, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώθηκε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε να αποκαλέσει τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα της χώρας ως «κομματικό υπάλληλο».

Μετά τους «6»

Συν τοις άλλοις, τα μπρος-πίσω του Πάνου Καμμένου είχαν προκαλέσει πρόσθετη φθορά στην κυβέρνηση, με την αντιπολίτευση να επιχειρεί να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της περί «εκβιαζόμενου πρωθυπουργού». Αυτοί οι ισχυρισμοί ενόχλησαν πολύ τον Αλέξη Τσίπρα, εξ ού και αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα να κόψει κάθε συζήτηση για αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, «απελευθερώνοντας» και τον Νίκο Βούτση που ήταν εκ των πραγμάτων απρόθυμος να αναλάβει τώρα μία τέτοια πρωτοβουλία.

Συν τοις άλλοις, το περίεργο φαινόμενο να έχει μία κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης αλλά να αμφισβητείται η πλειοψηφία της στην Βουλή σε κάθε νομοσχέδιο έλαβε τέλος μετά τις επιστολές των «6» βουλευτών, που ζητούν να προσμετρώνται εκ των προτέρων οι θετικές ψήφοι τους σε κάθε ψηφοφορία στην Βουλή.

Αυτή η εξέλιξη ήταν και το τελευταίο κομμάτι στο παζλ της ανασύνθεσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αφού πλέον οι συσχετισμοί στην Βουλή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι παρόμοιοι με αυτούς που απολαμβάνει μία... μονοκομματική αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Φουλ της οικονομίας

Εφεξής, λοιπόν, με τους συσχετισμούς στη Βουλή σταθεροποιημένους και την συζήτηση περί «κυβέρνησης-κουρελούς» να έχει εκ των πραγμάτων τελειώσει, το Μαξίμου φιλοδοξεί ότι από σήμερα εγκαινιάζεται μία νέα πολιτική περίοδος, που θα περιέχει μόνο «θετική ατζέντα». Η κυβέρνηση, δηλαδή, θέλει να δείξει τους επόμενους μήνες ότι νομοθετεί με λυμένα τα χέρια «υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας», όπως τονίζει κορυφαίος παράγοντας του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας προανήγγειλε στη Βουλή ότι έρχεται νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα ανακουφίζει υπερχρεωμένους δανειολήπτες, ενώ στην κυβέρνηση ήδη «ψήνουν» και τις περίφημες 120 δόσεις. Συν τοις άλλοις, θέμα μερικών ημερών είναι η ανακοίνωση και της πρωτοβουλίας για επιδότηση στέγασης που θα αφορά είτε επιδότηση ενοικίου, είτε στήριξη νέων ζευγαριών για να πληρώνουν την δόση του στεγαστικού τους δανείου. Μάλιστα, όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, «αυτά είναι μόνο η αρχή», καθώς οι πρωτοβουλίες για την δημιουργία της «θετικής ατζέντας» θα είναι πολλές και... ενδιαφέρουσες. «Όταν θα έρθει η ώρα να κριθούμε από τους πολίτες, όσα θα έχουμε κάνει από τώρα ως τις εκλογές δε θα αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ποιος είναι με τους πολλούς και ποιος με τους λίγους», καταπώς τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, με γνώση των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης και του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει ήδη χαραχτεί στην Ηρώδου Αττικού...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.