ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με τη συμμετοχή Ελληνίδων ηθοποιών αλλά και Κινέζων συναδέλφων τους

Το Εθνικό Θέατρο ενθουσίασε το Πεκίνο με τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου

Ενθουσιώδη υποδοχή επιφύλαξε το κινεζικό κοινό την περασμένη Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου, στο έργο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου, που σκηνοθέτησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Στάθης Λιβαθινός, με τη συμμετοχή Ελληνίδων ηθοποιών, αλλά και Κινέζων συναδέλφων τους, στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Πολιτισμού των δύο χωρών.

Οι συνομιλίες για τη συνεργασία μεταξύ των δύο Εθνικών Θεάτρων, της Ελλάδας και της Κίνας (στο Πεκίνο), άρχισαν πριν από δύο χρόνια. Τον περασμένο Νοέμβριο παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας η δίγλωσση συμπαραγωγή «Ο Ορφανός Τζάο», μία παράσταση βασισμένη στην παραδοσιακή κινεζική τραγωδία.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, στη σχετική συνέντευξη Τύπου που δόθηκε παρουσία των κινεζικών ΜΜΕ, χαρακτήρισε την παράσταση του «Αγαμέμνονα» ένα «σημαντικό πείραμα συνεργασίας των δύο Εθνικών Θεάτρων». Επίσης, αναφέρθηκε στη θεατρική τέχνη ως «σπουδαίο μέσο πολιτισμικών ανταλλαγών των δύο λαών» και προσδιόρισε το στίγμα της συνεργασίας ως «γέφυρα» ανάμεσα σε δύο θέατρα πολύ μακρινά όχι μόνο σε ό,τι αφορά την απόσταση αλλά και το ρεπερτόριο, τον τρόπο δουλειάς και σκέψης.

Παράλληλα, υπογράμμισε τον πειραματικό χαρακτήρα της συνεργασίας, καθώς στην παράσταση της τραγωδίας «Αγαμέμνων» συναντώνται στη σκηνή δύο εντελώς διαφορετικές αρχαίες γλώσσες με τεράστια παράδοση, μία τρίτη γλώσσα, που δημιουργείται από τις διαφορετικές γενιές ηθοποιών της παράστασης, και μία τέταρτη γλώσσα, αυτή που δημιουργεί η ίδια η παράσταση από την αλληλεπίδραση της ομάδας των ηθοποιών.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Ελένη Μανωλοπούλου, την κίνηση η Μαριάννα Καβαλλιεράτου και τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Στεφανία Γουλιώτη, Αντιγόνη Φρυδά, Tian Zheng, Gao Fa, Zhang Bochuan, He Hongy, Song Xianli, Zhao Luokuang, Guo Beng, Du Zhenqing, Sun Jiao, Liu Xingyang και TianZheng. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 2 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.