ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελία του φιλοκουρδικού κόμματος

Τουρκία: Στοπ στις διαδηλώσεις για τα 20 χρόνια από τη σύλληψη Οτσαλάν

Τη διεξαγωγή κινητοποιήσεων για την συμπλήρωση 20 χρόνων από τη σύλληψη και τη φυλάκιση του ιστορικού ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, εμπόδισε η αστυνομία στη νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Το φιλοκουρδικό HDP είχε προγραμματίσει τη διεξαγωγή κινητοποιήσεων στο Ντιγιάρμπακιρ στις οποίες θα έπαιρναν μέρος πολίτες από τις γύρω πόλεις, όμως η αστυνομία έκλεισε τους δρόμους, κατήγγειλαν αξιωματούχοι του κόμματος.

Οι κινητοποιήσεις θα πραγματοποιούνταν και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη βουλευτή Λεϊλά Γκιουβέν του HDP, καθώς σήμερα είναι η 100ή ημέρα της απεργίας πείνας που έχει ξεκινήσει διαμαρτυρόμενη για τις συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισοβίων στο νησί Ίμραλι, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη σύλληψή του το 1999.

Η Λεϊλά Γκιουβέν είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο 2018 αφού επέκρινε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση που διεξαγόταν τότε στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν, στη βόρεια Συρία.

Αποφυλακίσθηκε υπό όρους στις 25 Ιανουαρίου, όμως αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία πείνας της στο σπίτι της στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Σήμερα το HDP έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται η Γκιουβέν από το κρεβάτι του σπιτιού της να μιλά με δυσκολία. «Σίγουρα θα κερδίσουμε», είπε.

Το να βγει από την απομόνωση ο Οτσαλάν είναι «ζωτικής σημασίας για την επιστροφή στη δημοκρατική διαδικασία», επεσήμανε από την πλευρά της η Περβίν Μπουλντάν συμπρόεδρος του HDP.

Αυτή τη στιγμή «περισσότεροι από 300» άνθρωποι, μεταξύ των οποίων κρατούμενοι στην Τουρκία και υποστηρικτές της στο εξωτερικό, πραγματοποιούν απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γκουβέν, πρόσθεσε η Μπουλντάν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.