ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη...»

Ακαρπη η τηλεδιάσκεψη με την ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια

Κανένα αποτέλεσμα δεν προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη που έγινε την Παρασκευή, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι του τραπεζικού τομέα και στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με το μήνυμα που προέκυψε να είναι ότι υπάρχει απόσταση μέχρι κάποια συμφωνία.

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν ένα από τα σοβαρά αγκάθια στο δρόμο για την εκταμίευση της δόσης ύψους περίπου ενός δισ. ευρώ. Οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν εκπτώσεις οι θεσμοί στην απαίτηση τους για εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση ύψους περίπου 1 δισ ευρώ, έπειτα από την ολοκλήρωση του EuroWorking Group (EWG) στις Βρυξέλλες.

Το EWG αποτελεί το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup, στο οποίο τα τεχνικά κλιμάκια των υπουργείων οικονομικών της Ευρωζώνης εξέτασαν την έκθεση μεταπρογραμματικής επιτήρησης της Ελλάδας και διαπίστωσαν πως τα αγκάθια παραμένουν, ειδικά στο θέμα του νέου νόμου Κατσέλη και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να δώσουν πράσινο φως για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 11 Μαρτίου αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή.

Αν οι ελληνικές Αρχές δεν καταφέρουν να πιέσουν τις μεταρρυθμίσεις σε ικανοποιητικό βαθμό, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης θα μεταφερθει σε επόμενο Eurogroup, πιθανόν σε αυτό στις 5 Απριλίου. Σε όποια περίπτωση πάντως, οι Βρυξέλλες θα κρατήσουν χαμηλά τους τόνους, μη θέλοντας να επιβαρύνουν το κλίμα, δεδομένης της Ελληνικής προσπάθειας για έκδοση 10ετούς ομολόγου.

Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις τις είχαν οι Ολλανδοί και Γερμανοί τεχνοκράτες, λέγοντας πως οι αποφάσεις εκταμίευσης θα πρέπει να περάσουν και απο τα κοινοβούλια τους, συνεπώς δεν έχουν περιθώριο να κάνουν εκπτώσεις στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.