ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σία Αναγνωστοπούλου

«Ο Ντιμιτρόφ βάζει τέλος σε όποια σπέκουλα εκφοβισμού για δήθεν προβλήματα με τη γλώσσα»

Τη δήλωση του Νικολά Ντιμιτρόφ, για τη μακεδονική γλώσσα, χαιρέτισε η Σία Αναγνωστοπούλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, κατά την υπογραφή συμφωνίας για τη διάνοιξη της διασυνοριακής οδού στο Λαιμό της Πρέσπας, ανέφερε ότι η μακεδονική γλώσσα ομιλείται από πολίτες της χώρας του και δεν έχει καμία σχέση με τους Ελληνες Μακεδόνες.

«Ο κ. Ντιμιτρόφ, στο πνεύμα και στο γράμμα του άρθρου 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκαθάρισε ότι η μακεδονική γλώσσα ομιλείται από τους πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της διασποράς της κι ότι δεν έχει καμιά σχέση με οποιοδήποτε ιδίωμα ομιλείται από Έλληνες Μακεδόνες», ανέφερε η κ. Αναγνωστοπούλου μιλώντας στο ΑΠΕ.

«Οι Κασσάνδρες που έβλεπαν τη γλώσσα -την οποία να υπενθυμίσω έχουμε αναγνωρίσει από το 1977- ως όχημα αλυτρωτισμού των γειτόνων μας ή φαντασιώνονταν αστόχαστα Καταλονίες και αποσχιστικά κινήματα ή μειονοτικά προβλήματα, διαψεύδονται για πολλοστή φορά πανηγυρικά. Η Συμφωνία των Πρεσπών οικοδομεί ειρήνη και εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες και επιλύει διάφορα προβλήματα που η αδράνεια, ο στρουθοκαμηλισμός αλλά και ο εθνικισμός και από τις δυο πλευρές είχαν δημιουργήσει.

Χαιρετίζουμε λοιπόν, τη δήλωση Ντιμιτρόφ γιατί βάζει οριστικά τέλος σε οποιαδήποτε σπέκουλα εκφοβισμού για ανύπαρκτα προβλήματα που δήθεν θα δημιουργούσε μια γλώσσα, την οποία έχουμε εδώ και δεκαετίες αναγνωρίσει», δήλωσε ακόμη η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενη στη διάνοιξη της διασυνοριακής οδού στο Λαιμό της Πρέσπας, τη χαρακτήρισε ένα σημαντικό πρώτο βήμα, που «αποδεικνύει σε συμβολικό αλλά και πραγματικό επίπεδο (οικονομικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό) τη σημασία αυτής της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Τη διάνοιξη αυτού του δρόμου επιθυμούσαν πολλοί κάτοικοι του Νομού Φλώρινας ενώ ακολουθεί ένας άλλος σημαντικός δρόμος στην Αριδαία της Πέλλας».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.