ΚΟΣΜΟΣ

Νέο «χαστούκι» για την Τερέζα Μέι

Brexit: Πέρασε τροπολογία για τον έλεγχο της διαδικασίας!

Εγκρίθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων τροπολογία η οποία τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία του Brexit, καταφέρνοντας νέο ταπεινωτικό πλήγμα στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι!

Η τροπολογία, που εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του κοινοβουλίου να οργανώσουν αύριο, Τετάρτη, σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται: η παραμονή στην ενιαία αγορά, η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.

Επιτείνοντας τη δραματική ατμόσφαιρα, τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους: ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον (Βιομηχανίας) μέσω Twitter, καθώς και ο Άλιστερ Μπερτ (Εξωτερικών) και ο Στιβ Μπράιν (Υγείας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή.

Ο Χάρινγκτον στηλίτευσε στην επιστολή της παραίτησής του το ότι η κυβέρνηση κατ' αυτόν «παίζει στη ρουλέτα» τις «ζωές και το βιός της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών μας» διότι δεν έχει καταφέρει να «εξασφαλίσει μια συμφωνία» αποχώρησης.

«Αυτή η τροπολογία ανατρέπει την ισορροπία μεταξύ των δημοκρατικών μας θεσμών και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον», ήταν η αντίδραση εκπροσώπου του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Μπρέξιτ. Ο ίδιος προέτρεψε τη Βουλή των Κοινοτήτων να «ορίσει τα επόμενα βήματα» με «ρεαλισμό: κάθε επιλογή (...) πρέπει να είναι εφαρμόσιμη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», υπογράμμισε.

Η έγκριση της τροπολογίας και οι νέες παραιτήσεις επιδεινώνουν την πολιτική κρίση στη Βρετανία, με την πρωθυπουργό να έχει πλέον απωλέσει σχεδόν κάθε εξουσία και έλεγχο επί του Brexit και να μοιάζει πιο κοντά παρά ποτέ κοντά στην πτώση.

Το πλήγμα έκανε ακόμα βαρύτερο το ότι η Μέι αναζητούσε χθες υποστηρικτές για να εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με τις Βρυξέλλες, από την οποία, παρότι έχει απορριφθεί με συντριπτική πλειοψηφία από τους κοινοβουλευτικούς δύο φορές, θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει συντεταγμένη αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ την 22α Μαΐου.

«Θα ήθελα να συγχαρώ αυτή τη Βουλή διότι ανέκτησε τον έλεγχο» της διαδικασίας, σχολίασε μετά τις ψηφοφορίες ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση).

Ο Νικ Μπόουλς, στέλεχος των Συντηρητικών που τάσσεται υπέρ του ηπιότερου Brexit, έκρινε ότι «329 βουλευτές ύψωσαν το ανάστημά τους» για να υπερασπιστούν «την κοινοβουλευτική δημοκρατία» και πως «τρεις ήρωες παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση» για να πράξουν το ίδιο.

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν παράλληλα, οριακά (314 ψήφοι υπέρ, 311 κατά) τροπολογία της αντιπολίτευσης που απέκλειε την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία άνευ ρητής έγκρισης του κοινοβουλίου.

Πριν από την ψηφοφορία, μολονότι η Μέι διαπίστωσε πως δεν έχει «ακόμα επαρκή υποστήριξη» ώστε να ζητήσει τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης, επέμεινε πως ελπίζει ακόμη να εξασφαλίσει ικανό αριθμό ψήφων. Αλλά η έγκριση της τροπολογίας θέτει εν αμφιβόλω τα σχέδιά της, ειδικά εάν το κοινοβούλιο ταχθεί υπέρ του ηπιότερου Brexit. Μολαταύτα, η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος δεν δεσμεύεται ότι θα εφαρμόσει τα αποτελέσματα οποιασδήποτε από τις λεγόμενες «ενδεικτικές ψηφοφορίες» παρά μόνο ότι θα «εργαστεί» με το κοινοβούλιο για να «εξευρεθεί ο δρόμος που θα ακολουθηθεί» εάν απορριφθεί ξανά η συμφωνία.

Θεωρητικά, το ΗΒ θα αποχωρούσε από την ΕΕ αυτή την Παρασκευή 29η Μαρτίου, στις 23:00 (το Σάββατο 30ή Μαρτίου στις 01:00 ώρα Ελλάδας), σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016. Όμως, ελλείψει ψήφων για να εγκριθεί η συμφωνία για το διαζύγιο που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες, η Μέι αναγκάστηκε να ζητήσει αναβολή από την ΕΕ, και πλέον η ιστορική εξέλιξη αναμένεται να γίνει πραγματικότητα ως τη 12η Απριλίου το αργότερο.

Η Τερέζα Μέι συγκάλεσε νωρίτερα χθες το υπουργικό της συμβούλιο εν μέσω οργίου φημών ότι πιέζεται ολοένα περισσότερο από το κόμμα της να παραιτηθεί. Πολλοί ευρωσκεπτικιστές Τόρις αντιτάσσονταν στην αναβολή του Brexit και ορισμένοι από αυτούς πιέζουν να υπάρξει αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Η ΕΕ συμφώνησε η διαδικασία να παραταθεί ως την 22α Μαΐου, αλλά με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία αποχώρησης θα εγκριθεί εντός της εβδομάδας. Εάν δεν εγκριθεί, οι ηγέτες των 27 δέχθηκαν η αποχώρηση να αναβληθεί ως τη 12η Απριλίου και κατόπιν το Λονδίνο να ορίσει τα επόμενα βήματα «πέραν της ημερομηνίας αυτής».

Οι Βρετανοί συνεχίζουν ακόμη σήμερα να μη γνωρίζουν υπό ποιους όρους θα αποχωρήσει η χώρα τους από την ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε χθες ότι το διαζύγιο τη 12η Απριλίου χωρίς συμφωνία -άρα χωρίς μεταβατική περίοδο- είναι «ολοένα και πιο πιθανό».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.