ΚΟΣΜΟΣ

Από την Αυστραλία έως τον Καναδά και την Ευρώπη

Χιλιάδες μαθητές στους δρόμους του κόσμου διαδήλωσαν για το κλίμα

Από την Αυστραλία έως τον Καναδά και την Ευρώπη, εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές δεν πήγαν στο σχολείο για να κατηγορήσουν τους παγκόσμιους ηγέτες για την αδράνειά τους απέναντι στην υπερθέρμανση του πλανήτη τους.

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Σίδνεϊ, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο, στη Μαδρίτη, στο Σαντιάγο της Χιλής και το Μόντρεαλ. Αλλά το κίνημα αυτό απλώθηκε στις πέντε ηπείρους, σε εκατοντάδες πόλεις, παρότι ήταν περιορισμένες στη Λαπωνία, στον Μαυρίκιο ή στο Νέο Δελχί.

Μπροστά από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, 50 νέοι ξάπλωσαν σήμερα παριστάνοντας τους πεθαμένους ("die-in"), διεκδικώντας με τον τρόπο αυτό ταχύτερους ρυθμούς στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

"Σήμερα η αμερικανική νεολαία κηρύσσει το τέλος της εποχής των κλιματο-σκεπτικιστών. Ζητούμε από τους ηγέτες να δράσουν γρήγορα", δήλωσε η 13χρονη Αλεξάντρια Βίγιασενόρ, η οποία έγινε η ηγερία της μάχης αυτής στις ΗΠΑ.

Νέοι από όλο τον κόσμο δεν πήγαν σήμερα στο σχολείο για να βγουν στους δρόμους και να υποστηρίξουν την επιτακτικότητα της ανάληψης δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής.

 

Στη Νέα Υόρκη, η συγκέντρωση έξω από την έδρα του ΟΗΕ ήταν η πρώτη μιας σειράς διαδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί ταυτόχρονα σε εμβληματικά σημεία της πόλης, κυρίως στην Washington Square και στο Columbus Circle.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, μεγάλη μερίδα των αμερικανών πολιτικών, κυρίως ο πρόεδρος Τραμπ αμφισβητεί ακόμη και την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής "Ζητώ από τους πολιτικούς να σκεφθούν αυτά που θα συμβούν όταν εκείνοι δεν θα είναι πια εδώ, και να σκεφθούν τα παιδιά που θα υποφέρουν εξαιτίας των αποφάσεών τους" είπε η 15χρονη διαδηλώτρια Εμα Ρόουζ.

Καναδάς

Χιλιάδες νέοι στον Καναδά διαδήλωσαν στους δρόμους του Μόντρεαλ ζητώντας από τους ηγέτες να αναλάβουν μεγαλύτερη δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

"Όταν έχουμε έναν λαϊκό άνεμο, έναν άνεμο ειρηνικής νεολαίας, οργανωμένο όπως αυτός εδώ, οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει ηθικό καθήκον να ακούσει και να δράσει για το περιβάλλον", δήλωσε ένας διαδηλωτής, ο Σεντρίκ Ρεμί, 21 ετών φοιτητής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Σε αρκετές πόλεις της χώρας, σε παρόμοιες πορείες μετείχε εκατοντάδες νέοι, ακόμη και χιλιάδες, όπως στο Χάλιφαξ, στον ανατολικό Καναδά, στο Γουίνιπεγκ, στον κεντρικό, στο Κεμπέκ, στην Οτάβα.

 

"Αν το κλίμα ήταν μια τράπεζα, η κυβέρνηση θα το είχε ήδη σώσει", έγραφε το πανό ενός διαδηλωτή στο Μόντρεαλ όπου η πορεία στην οποία μετείχαν επίσης οικογένειες και πολιτικοί, εκτεινόταν σε ένα και πλέον χιλιόμετρο στους δρόμους του κέντρου της πόλης.

Σε όλο το Κεμπέκ, σχεδόν 150.00 φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια αλλά και από σχολεία, είχαν κάνει απεργία για την ημέρα ώστε να φέρουν το μήνυμά τους στους δρόμους, ένα πρωτοφανές διάβημα στον Καναδά. Ζητούσαν συγκεκριμένα από τις διοικήσεις των πανεπιστημίων να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από τις ενέργειες που παράγονται από ορυκτά καύσιμα.

Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν:

"Τα μάτια μου υποφέρουν από τη ρύπανση (Ινδία)

"Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα (Βιένη)

"Κάντε την Γη Πράσινη Ξανά" (Ρώμη)

"Ο Τιτανικός δεν θα είχε πρόβλημα το 2019" (Γερμανία) και παντού υπήρχαν πλακάτ με το σύνθημα "Δεν υπάρχει πλανήτης Β".

Μια εκτίμηση της συμμετοχής σε ορισμένες χώρες:

Γαλλία: 29.000 έως 40.000 διαδηλωτές στο Παρίσι (σύμφωνα με πηγές) και 190.000 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Γερμανία: 15.000 έως 20.000 στο Βερολίνο (σύμφωνα με την αστυνομία), 10.000 στο Μόναχο και στην Κολωνία (σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DPA). To κίνημα πολιτών Campact έκανε λόγο για "τη μεγαλύτερη διαδήλωση για το κλίμα στην Ιστορία της Γερμανίας".

Βρετανία: 20.000 στο Λονδίνο μπροστά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έπειτα από ένα πέρασμα από την Ντάουνγινκ Στριτ (σύμφωνα με τους οργανωτές), 50.000 στη χώρα.

Βέλγιο: 30.000 στις Βρυξέλλες (σύμφωνα με την αστυνομία), άλλες συγκεντρώσεις στην Γάνδη, τη Λιέγη, στη Μονς, στη Ναμύρ, με μερικές φορές τη συμμετοχή χιλίων διαδηλωτών.

Ελβετία: σχεδόν 30.000 σε πέντε πόλεις, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ATS.

Αυστραλία: σχεδόν 50.000 (σύμφωνα με τους διοργανωτές).

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.