ΚΟΣΜΟΣ

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται δημόσια

Χειρόγραφα του Αϊνστάιν εκτίθενται στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ

Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο του Ισραήλ παρουσίασε σήμερα μια συλλογή 110 χειρογράφων του Άλμπερτ Αϊνστάιν, πολλά από τα οποία, όπως ανέφερε, εκτίθενται δημόσια για πρώτη φορά.

Σε αυτά περιλαμβάνονται χειρόγραφες μαθηματικές σημειώσεις, οι περισσότερες από το 1944 έως το 1948, καθώς και ένα παράρτημα --το οποίο το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι θεωρείτο χαμένο-- σε μια εργασία για τη θεωρία των ενοποιημένων πεδίων την οποία ο γεννημένος στη Γερμανία φυσικός παρουσίασε στην Πρωσική Ακαδημία Επιστημών το 1930.

Ο Αϊνστάιν, που ανέπτυξε τη θεωρία στης σχετικότητας, πυλώνα της σύγχρονης επιστήμης, προσπάθησε χωρίς επιτυχία επί δύο δεκαετίες να αποδείξει μια άλλη ιδέα -- ότι ο ηλεκτρομαγνητισμός και η βαρύτητα είναι διαφορετικές εκδηλώσεις ενός μοναδικού θεμελιώδους πεδίου.

Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο ανέφερε ότι παρέλαβε τα έγγραφα ως δωρεά προς τα Αρχεία του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που αριθμούν 80.000 κομμάτια, από ένα ίδρυμα στο Σικάγο το οποίο τα αγόρασε από έναν ιδιώτη συλλέκτη στη Βόρεια Καρολίνα.

«Τα έγγραφα αυτά δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόταν ο Αϊνστάιν, τον τρόπο με τον οποίο δούλευε ο Αϊνστάιν. Τα περισσότερα από αυτά, με τον δικό του γραφικό χαρακτήρα, είναι μαθηματικοί υπολογισμοί με πολύ λίγο κείμενο», δήλωσε ο καθηγητής Χάνοχ Γκουτφρόιντ, ακαδημαϊκός σύμβουλος των αρχείων.

«Υπάρχουν εκεί περιλήψεις σημειώσεών του∙ οτιδήποτε του ερχόταν στο μυαλό, μια νέα ιδέα, καθόταν αμέσως κάτω και την έγραφε βιαστικά, αναζητώντας τις συνέπειές της», είπε ο Γκουτφρόιντ στο Reuters.

Ο Αϊνστάιν, ο οποίος εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού αποκήρυξε τη γερμανική υπηκοότητα μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία, κληροδότησε τα επιστημονικά και τα προσωπικά του γραπτά στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο.

Ο Αϊνστάιν κέρδισε το 1921 το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Πέθανε στο Νιου Τζέρσι το 1955.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.