ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνέχεια στις αποκαλυπτικές καταθέσεις

Αποκαλυπτικές παραμένουν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Χαρακτηριστική η κατάθεση του Παναγιώτη Αντώναρου, νονού του Αποστόλου (αντιμετωπίζει την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και της προστασίας σε μαγαζιά), πρώτου πρόεδρου του δουλεμπορικού γραφείου - «σωματείου» στο Πέραμα «Αγ. Νικόλαος» και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Πειραιά της Χρυσής Αυγής.

Αναδείχθηκε από την κατάθεση ότι ήταν ένας από αυτούς που προσελήφθησαν από τον εργοδότη Πυρινή (19/9/2013), μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτ. Πουλικόγιαννης, που είχε υποστεί και αυτός τη δολοφονική επίθεση του τάγματος εφόδου, είχε καταγγείλει στο δικαστήριο ότι την επομένη της δολοφονίας Φύσσα, ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά προσέλαβε την ομάδα των περίπου 15 φασιστών που ήταν στις 8 Αυγούστου με το κλιμάκιο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη Ζώνη.

Ο εν λόγω εργοδότης σε δηλώσεις του χαρακτήριζε το κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης «σύμβαση τέρας» και καλούσε τις επιχειρήσεις «να μην υποκύψουν στον ωμό εκβιασμό του συνδικάτου και να μην υπογράψουν». Ανέφερε μάλιστα: «Μήπως πρέπει να παρέμβει το έννομο κράτος και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο χώρο του Περάματος;».

Στοιχεία σχετικά με τις προσπάθειες κάποιων εργολάβων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη να ζητήσουν την παρέμβαση της Χρυσής Αυγής για να πέσουν τα μεροκάματα και να διαλυθούν τα σωματεία των εργαζομένων, αλλά και για τις απειλές που δέχονταν από καιρό, είχαν καταθέσει στην Εισαγγελία Πειραιά μέλη των τεσσάρων σωματείων της Ζώνης από τον Ιούνη του 2012.

Στην κατάθεσή του, ο Παναγιώτης Αντώναρος, αφού επαναλάμβανε με εμμονή ότι ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτ. Πουλικόγιαννης, δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του (!) κι ας έχει χιλιάδες ένσημα, επιδόθηκε σε αναφορές του τύπου οι εφοπλιστές μάς γύρισαν την πλάτη κι έπρεπε να κάνουμε το «σωματείο» Αγ. Νικόλαος (το δουλεμπορικό) για να σώσουμε ό,τι σώζεται από το ΠΑΜΕ, θυμίζοντας το κλίμα που διαμορφωνόταν ενάντια στο ταξικό σωματείο στη Ζώνη πριν από τη δολοφονική επίθεση, με δηλώσεις εργοδοτών, στελεχών της Χρυσής Αυγής για το «εργατικό κόστος που διώχνει τον εφοπλισμό από την Ελλάδα», τις Συλλογικές Συμβάσεις, την «εργασιακή ειρήνη», τα θέματα υγείας και ασφάλειας, για τη «μονοκρατορία των κομμουνιστών» στη Ζώνη κ.ά.

Μάλιστα, ο μάρτυρας έκανε λόγο για ένα πραγματικό και σοβαρό σωματείο, αφού οι εργολάβοι έπαιρναν τηλέφωνο για να τους στείλουν κόσμο. «Ετσι λειτουργούν τα σωματεία» (!) ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερωτήσεις.

Κατά τ' άλλα, αφού περιέγραψε τον βαφτισιμιό του ως «φαντασμένο», που «του αρέσει να δείχνεται» και να «λέει πολλά χωρίς να υφίστανται», δήλωσε ότι είναι από το 2018 γραμματέας του δουλεμπορικού γραφείου - σωματείου «Αγιος Νικόλαος» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Τον είχε προτείνει ο ίδιος, όπως είπε. Τον αναγνώρισε επίσης σε πλήθος πρόσφατων φωτογραφιών, δίπλα στους ναζιστές βουλευτές Ι. Λαγό και Ηλ. Παναγιώταρο και δήλωσε ότι ο βαφτισιμιός του δεν έχει τα σωματικά προσόντα για να πουλάει προστασία σε μαγαζιά, χαρακτηρίζοντάς τον «αγύμναστο». Στη συνέχεια, δήλωσε ότι «δούλεψε πορτιέρης στην Κρήτη» το καλοκαίρι του 2013. Τον αναγνώρισε επίσης σε αγώνες πυγμαχίας που διοργάνωσε η Χρυσή Αυγή στα κεντρικά γραφεία της στη Μεσογείων στις 16/12/2017.

Ο Αντώναρος αποκάλυψε ακόμα ότι ο Πανταζής (κατηγορούμενος για τις επιθέσεις στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες) ήταν γραμματέας της ΤΟ Περάματος της Χρυσής Αυγής την περίοδο που ο ίδιος την προσέγγισε.

Σε άλλη ερώτηση, συγκεκριμενοποίησε την πρώτη του επαφή με την οργάνωση τον Αύγουστο του 2013, όταν έγινε η επίσκεψη των Λαγού, Παναγιώταρου και Μίχου στη Ζώνη και προαναγγέλθηκε η επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Οταν ρωτήθηκε και για βουλευτές από άλλα κόμματα, είπε με «παράπονο» προκαλώντας το μειδίαμα του ακροατηρίου: «Οχι, είμαστε φασίστες εμείς, δεν μας καταδέχονται».

Ο δεύτερος μάρτυρας υπεράσπισης του Αποστόλου, ιδιοκτήτης του καταστήματος «Caramela» στην Κρήτη, δήλωσε ότι ο Αποστόλου ήταν πορτιέρης στο μαγαζί και τα προσόντα βάσει των οποίων τον προσέλαβε ήταν η εμφάνιση και το ότι ήταν «πρόσχαρος»...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.