ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Φάβα με καλαμάρια στη σχάρα

Μία εξαιρετική συνταγή για φάβα με καλαμάρια στη σχάρα.

Υλικά

  • 1 φλ. (200 γρ) φάβα Φενεού
  • 3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 φλ. (500 ml) ζωμό λαχανικών + επιπλέον, κατά βούληση
  • 340 γρ. καλαμάρια, καθαρισμένα
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα
  • λίγη καπνιστή πάπρικα, για γαρνίσρισμα
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε καλά τη φάβα κάτω  από τρεχούμενο νερό.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Βάζουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε τη φάβα και ανακατεύουμε καλά, να ενωθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μία βράση.

Μόλις αρχίσει να βράζει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει η φάβα και με μια κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό από την επιφάνεια του ζωμού.

Μαγειρεύουμε για 45 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι η φάβα να χυλώσει και να διαλύεται εύκολα. Αν ο ζωμός απορροφηθεί πριν μαλακώσει η φάβα, προσθέτουμε επιπλέον ζωμό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Όσο μαγειρεύεται η φάβα, κόβουμε τα καλαμάρια σε δαχτυλίδια, αφήνοντας τα πλοκάμια ολόκληρα.

Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους βάζουμε τα καλαμάρια (δαχτυλίδια και πλοκάμια), 1 ½ κ.γ. ελαιόλαδο, ½ κ.γ. αλάτι, ¼ κ.γ. πιπέρι, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε τη φάβα στον κάδο του μπλέντερ, προσθέτουμε 1 ½ κ.γ. ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, ¼ κ.γ. αλάτι και πολτοποιούμε μέχρι το μείγμα να γίνει κρεμώδης πουρές.

Απλώνουμε  τη φάβα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Προθερμαίνουμε το γκριλ σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.

Περνάμε τα καλαμάρια σε ξυλάκια, τα τοποθετούμε σε σχάρα και  τα ψήνουμε στο γκριλ  για 4 λεπτά, γυρίζοντας μια φορά, μέχρι να γίνουν μαλακά και τρυφερά.

Αφαιρούμε τα καλαμάρια από τα ξυλάκια και τα τοποθετούμε επάνω στη φάβα.

Ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, γαρνίρουμε με άνηθο, πασπαλίζουμε με πάπρικα και σερβίρουμε με φέτες από λεμόνι και κρουτόν.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.