ΕΛΛΑΔΑ

Νόμος Κατσέλη, 120 δόσεις και «δώρο Πάσχα» στη φαρέτρα του Μαξίμου

«Φυγή προς τα εμπρός» με κοινωνική ατζέντα

Να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας και πάλι στην ατζέντα της οικονομίας και της καθημερινότητας επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα τραύματα που άνοιξε η υπόθεση... Λοΐζου, αλλά και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την διαρκή εκκρεμότητα του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Έτσι, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει νέες πτυχές της κοινωνικής της ατζέντας, φλερτάροντας ακόμη και με ενέργειες που, με μνημονιακούς όρους, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «μονομερείς». Κυβερνητικοί παράγοντες με γνώση των διαμειβομένων στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συνομολογούν ότι είναι θέμα ημερών -αν όχι ωρών- η θετική κατάληξη των συζητήσεων για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Συν τοις άλλοις, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουον στους συνομιλητές τους πως πλέον «η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος», υπονοώντας ότι κι αν οι θεσμοί εμμείνουν στις επιφυλάξεις τους, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει χωρίς την τελική συμφωνία των τεχνοκρατών των Βρυξελλών και της Φρανφκούρτης.

Έρχονται και 120 δόσεις

Παραλλήλως, η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις της και για την ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία –που καρτερικά περιμένει η αγορά για περισσότερους από 6 μήνες. Μάλιστα, όπως δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «News247» ο αρμόδιος υφυπουργός, Τάσος Πετρόπουλος, η ρύθμιση θα κατατεθεί μες στον Απρίλιο προκειμένου να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και να ισχύει ως το Πάσχα. «Μέσα στον Απρίλιο θα καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο ώστε να ισχύσει από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ μέχρι το τέλος Απριλίου. Θα αφορά όσες εισφορές έχουν δημιουργηθεί μέχρι 31/12 2016. Η ωφέλεια θα φτάσει κατά μέσο όρο μέχρι και 60% Η ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αφορά τις εισφορές του 2019. Όποιος δεν τις καταβάλλει κάθε μήνα θα κριθεί ως κακόπιστος. Το συνολικό ποσό των οφειλών είναι 16,2 δισ. και αφορά 900.000 ανθρώπους. Από αυτούς οι 80.000 δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και επιτέλους θα πάρουν. Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. Θα ενταχθούν και οφειλές επιχειρήσεων σε δεύτερο χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τάσος Πετρόπουλος, για να προσθέσει: «Εμείς θα προχωρήσουμε στη ρύθμιση των 120 δόσεων είτε συμφωνήσουν είτε όχι οι θεσμοί. Αλλά πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν γιατί δεν θα προκύψει δημοσιονομικό πρόβλημα. Ακόμη και ο τεχνικός σύμβουλος του ΔΝΤ που βρισκόταν με το υπουργείο συμφωνούσε και δεν του το επέτρεψαν οι κεντρικοί παράγοντες».

Και «δώρο Πάσχα»!

Σημειωτέον πως στην φαρέτρα της κυβέρνησης φαίνεται πως περιλαμβάνεται και ένα βοήθημα-επίδομα που θα επέχει θέση «δώρου Πάσχα». Το δώρο θα αφορά στους συνταξιούχους και το ύψος του –αν δηλαδή θα πρόκειται για την μισή σύνταξη ή όχι- δεν έχει ακόμη επακριβώς καθοριστεί. Πάντως, ο ίδιος ο Τάσος Πετρόπουλος, στην ίδια συνέντευξη, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως «υπάρχει η σχετική ευχέρεια». Τόνισε, μ’ άλλα λόγια, ότι έχει υπολογιστεί πως ο προϋπολογισμός μπορεί να «σηκώσει» και την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, χωρίς να κινδυνεύσουν οι τεθειμένοι και συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. GEORGIA. 21:35 26/03/2019

    Τον ουρανό με τα άστρα να υποσχεθεί ο πολιτικός απατεώνας Τσίπρας, στις εκλογές θα τον ξεσκίσουμε και αυτόν και τον ΣΥΡΙΖΑ.Τσίπρα κλείσε το κουτί με τα ψέματα.Έχεις ήδη τελειώσει.Εάν είχες άντερα να πήγαινες χτές σε παρέλαση σε μεγάλη πόλη να άκουγες τα μπινελίκια.Πρότίμησες να πάς να κρυφτείς στο Αγαθονήσι σαν αρουραίος.Ή συνέχεια τον Μάη στην κάλπη.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.