ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάει για τον Απρίλιο η απόφαση

Γερμανικά ΜΜΕ για Eurogroup: Μάλλον χάνει τη δόση του 1 δις η Ελλάδα

Η Ελλάδα φαίνεται πως θα χάσει τη δόση τους ενός δις στο Eurogroup, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΜΜΕ της Γερμανίας.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα δώσουν το πράσινο φως στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες για την εκταμίευση της υπεσχημένης ελάφρυνσης χρέους ύψους σχεδόν ενός δισ. ευρώ για την Ελλάδα, όπως αναμένεται. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα ταχθεί υπέρ της αναβολής», αναφέρει η Handelsblatt επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο. «To Eurogroup θα πρέπει να αναβάλει την απόφαση για την επόμενη συνάντηση στις 5 Απριλίου. Δεν υπάρχει χρονική πίεση», αναφέρεται στο έγγραφο αυτό.

H Welt σημειώνει τη δυσαρέσκεια που έχει εκφράσει από τον Φεβρουάριο η Κομισιόν για τις καθυστερήσεις σε σειρά μεταρρυθμίσεων, ειδικά για το ανοικτό θέμα του νομοσχεδίου που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας «αλλαγή που έχουν απαιτήσει οι πιστωτές».

«Η Ελλάδα φοβάται για την ελάφρυνση χρέους. Θα έρθει το ένα δισ ευρώ ή όχι;», επιγράφει το σχετικό ρεπορτάζ της η Stuttgarter Zeitung.

«Οι Έλληνες γιορτάζουν την Καθαρά Δευτέρα, την αρχή της νηστείας παραδοσιακά με πικνίκ στην ύπαιθρο και πέταγμα χαρταετών, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα περάσει την αργία αυτή σε μια αίθουσα συσκέψεων χωρίς παράθυρα στις Βρυξέλλες, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για την εκταμίευση σχεδόν ενός δισ. ευρώ για την Ελλάδα», γράφει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας σημειώνοντας ότι από τα 16 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί μόνον τα δύο τρίτα, κι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί τη μεταρρύθμιση για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη αφού «σε μια χρονιά εκλογών θέλει να προστατεύσει τα ιδιωτικά νοικοκυριά από κατασχέσεις. Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι οι δανειολήπτες δεν έχουν πλέον κανένα κίνητρο να εξυπηρετήσουν τα ενυπόθηκα δάνεια, αν δεν απειλούνται πρακτικά τα ακίνητά τους.

Για πάνω από ένα χρόνο, ο Τσίπρας επιδίδεται σε μια διελκυστίνδα με τους πιστωτές ως προς το θέμα αυτό, που θεωρείται κλειδί για την εκταμίευση των χρημάτων. Για τον Τσίπρα θα ήταν μια πικρή απογοήτευση εάν η Eurogroup αναβάλει την εκταμίευση των κεφαλαίων. Στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, η κυβέρνηση χρειάζεται ανακοινώσεις επιτυχίας όχι αποτυχίας. Αν και ο Τσίπρας προσπαθεί να αποπνεύσει αέρα εμπιστοσύνης, η κατάσταση της χώρας παραμένει έτσι κι έτσι, όπως φαίνεται από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.