ΚΟΣΜΟΣ

Για τη δολοφονία Κασόγκι

H Γερμανία παρατείνει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες το εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αποφασίσει να παρατείνει την απαγόρευση των εξαγωγών όπλων στη Σαουδική Αραβία για δύο εβδομάδες ακόμη, μεταδίδει πως μπόρεσε να επιβεβαιώσει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Για την προσωρινή παράταση, την οποία αποκάλυψε πρώτο την Παρασκευή το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel, συμφώνησαν επί της αρχής η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς. Δεν έχει γίνει ως τώρα επίσημη ανακοίνωση. Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ περιορίστηκε να πει νωρίτερα χθες ότι το θέμα συνέχιζε να τελεί υπό συζήτηση.

Η άτεγκτη στάση του Βερολίνου χαρακτηρίζεται λεπτό ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επικρίθηκε έντονα από τη Γαλλία, αλλά και από τη Βρετανία, αφού εμποδίζει την εφαρμογή συμφωνιών για την παράδοση ευρωπαϊκών εξοπλισμών στο σουνιτικό βασίλειο εάν συμπεριλαμβάνουν γερμανικά εξαρτήματα ή στην κατασκευή τους συμμετέχουν γερμανικές εταιρείες.

Το θέμα χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα ευαίσθητο και εντός του γερμανικού κυβερνητικού «μεγάλου συνασπισμού». Η Μέρκελ δήλωσε ανοικτή σε συνομιλίες με τους εταίρους της Γερμανίας στην ΕΕ για να χαλαρώσουν οι περιορισμοί. Όμως το κεντροαριστερό κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στον συνασπισμό -οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD)- εναντιώνεται στην επανέναρξη των εξαγωγών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.