ΕΛΛΑΔΑ

Ο Πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

«Ο αγώνας για την ισότητα κρίνεται από τις μάχες που κερδίζονται κάθε μέρα», αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του ΚΙΔΗΣΟ τονίζει πως η σημερινή ημέρα «αποτελεί μια συμβολή του γυναικείου κινήματος που ιστορικά συνδέεται με τη Σοσιαλιστική Διεθνή».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου:

«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μια συμβολή του γυναικείου κινήματος που ιστορικά συνδέεται με τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Η πρώτη Διεθνής Διάσκεψη των Γυναικών Σοσιαλιστών που έγινε στη Στουτγάρδη στις 17 Αυγούστου 1907, υιοθέτησε ένα ψήφισμα για το δικαίωμα ψήφου που έδωσε το έναυσμα για τον αγώνα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών. Την εποχή εκείνη, οι γυναίκες είχαν δικαίωμα ψήφου μόνο στη Νέα Ζηλανδία και τη Φινλανδία.

Στη δεύτερη Συνδιάσκεψη των Γυναικών Σοσιαλιστών που έγινε το 1910 στην Κοπεγχάγη, υιοθετήθηκε ψήφισμα για την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, που θα αφιερώνεται στη διεκδίκηση της πολιτικής ισότητας των δυο φύλων.

Έκτοτε, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο πέτυχαν σημαντικές κατακτήσεις, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά. Αρκεί να δούμε τις στατιστικές για την εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον πολύ χαμηλά στη λίστα κρατών μελών της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την συμμετοχή γυναικών στα Κοινοβούλια.

Στα θετικά, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι σε πολλά σημεία του κόσμου φουντώνει ένα νέο, ιδιαίτερα δυναμικό κίνημα γυναικών και ανδρών για τα δικαιώματα, την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Ένα κίνημα που εμπνέει πολλές Ελληνίδες και Έλληνες.

Ένας κόσμος με ισορροπημένη συμμετοχή και εκπροσώπηση των δυο φύλων έχει σημασία για όλους όσους νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για όλους όσους νοιάζονται για μια πιο δίκαιη, ανθρώπινη και βιώσιμη κοινωνία.

Μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν εργαζόμαστε κάθε μέρα του χρόνου για αυτό το στόχο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.