ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ, ΑΛΑ ΑΝΤΡΕΑ, ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ...

Σε 80 ημέρες από σήμερα, στις 27 Μαΐου, την επομένη των ευρωεκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας θα μάθει αν έπαιξε και έχασε ή θα έχει μία ακόμη ευκαιρία για να ανατρέψει τα εις βάρος του εκλογικά δεδομένα. Όπως όλα δείχνουν, αλλά και οι (αξιόπιστες) κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, οι βουλευτικές κάλπες δεν θα είναι δίπλα σε αυτές των αυτοδιοικητικών και των ευρωπαϊκών. Ο πρωθυπουργός μπορεί να μην έχει πάρει την τελική του απόφαση όμως η εξάντληση της τετραετίας πλέον εμφανίζεται να επικρατεί. Τόσο οι συνεργάτες του στο Μαξίμου, όπου ο Χριστόφορος Βερναρδάκης απέμεινε ο μόνος θιασώτης της τριπλής (Βουλή, ευρωβουλή, αυτοδιοίκηση) αναμέτρησης, όσο και η πλειονότητα των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν να δώσουν την τελική μάχη με τη ΝΔ το Φθινόπωρο και όχι την Άνοιξη. Ακόμη και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης και Πάνος Σκουρλέτης, που μέχρι πρότινος εμφανίζονταν να είναι θιασώτες της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, συντάσσονται πλέον με τους Φλαμπουράρη, Τζανακόπουλο, Παππά και τους άλλους "Μάξιμους" που επιθυμούν να εξαντληθεί μέχρι και την τελευταία ημέρα η συνταγματική πρόβλεψη για το χρόνο διακυβέρνησης.

Ενδεχομένως, δεν είναι ακόμη έτοιμοι για να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες στη ζωή τους, πολιτική και επαγγελματική, από μία -βασίμως πιθανολογούμενη, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις- ήττα. Ενδεχομένως, μετά και την επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου και τα θετικά, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέτρα που λάμβάνονται ή θα ληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, αναμένουν να έλθουν καλύτερες μέρες στην οικονομία και κατά προέκταση και στα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως, επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, κάποιοι να θεωρούν ότι ο χρόνος θα αποβεί σύμμαχός τους στην προσπάθεια να ανατρέψουν την εις βάρος τους διαφορά. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η διαφορά από τη ΝΔ να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη. Σε επίπεδο ποσοστών αυτό σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα πρέπει να είναι πάνω από 20% και να μην υπολείπεται της ΝΔ περισσότερο από 4-5 μονάδες. Θυμίζουμε πως στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, έλαβε 26,52% και η ΝΔ, που ήταν στην κυβέρνηση, περιορίστηκε στο γλίσχρο 22,78%. Για πολλούς αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν και η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Σαμαρά.

Εάν η διαφορά, όπως πιθανολογείται και δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι μεγαλύτερη τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τον Αλέξη Τσίπρα να γυρίσει -και μάλιστα σε τρεις μήνες- το παιχνίδι. Κατά συνέπεια το ρίσκο που αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, σε περίπτωση που έχουμε δύο και όχι τρεις κάλπες, είναι μεγάλο. Εάν στις ευρωεκλογές η ΝΔ καταγράψει ποσοστό που να κινείται στην περιοχή του 30% και άνω και η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη από 5-6 μονάδες τότε το πιθανότερο είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν ενδεχομένως και στα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου. Και τούτο επειδή η κυβέρνηση θα είναι δύσκολο, όπως παραδέχονται και βουλευτές της συμπολίτευσης, να αντέξει το σφυροκόπημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της αξιωματικής, η οποία σε καθημερινή βάση θα αξιώνει την παραίτηση της κυβερνήσεως και τη διεξαγωγή εκλογών με το (βάσιμο) επιχείρημα της προφανούς δυσαρμονίας της Βουλής με το λαϊκό αίσθημα. Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε πως το πολιτικό κλίμα θα βαρύνει έτι περαιτέρω για την κυβέρνηση στην, λίαν πιθανή, περίπτωση που οι αυτοδιοικητικές εκλογές -και ειδικά στους τρεις μεγάλους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά) και την Περιφέρεια Αττικής- παράξουν αποτελέσματα που θα ερμηνευθούν ως βατερλό των συνδυασμών της Κουμουνδούρου.

Εξυπακούεται πως η όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης θα έχει παρενέργειες όχι μόνον στο οικονομικό κλίμα, στη βελτίωση του οποίου ελπίζει η κυβέρνηση, αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι, σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως κατεβάζουν τα μολύβια και περιμένουν να λάβουν εντολές από τους επόμενους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Και φυσικά οι μεγαλύτερες παρενέργειες θα είναι πολιτικές και εις βάρος του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι, όπως εκ παραδόσεως συμβαίνει, θα εγκαταλείψουν τους απερχόμενους του γκουβέρνου και θα προτιμήσουν είτε να συνταχθούν, στην πλειοψηφία τους, με τους ερχόμενους είτε να κάνουν επιλογές που βρίσκονται πιο κοντά στις ιδέες τους είτε να απέχουν. Στο Μαξίμου πάντως θεωρούν ότι σε περίπτωση που στις ευρωεκλογές πρώτο κόμμα και μάλιστα με διαφορά μεγαλύτερη από 3-4 μονάδες είναι η ΝΔ τότε θα υπάρξει κλίμα συσπείρωσης των αριστερών και αντιδεξιών ψηφοφόρων προκειμένου να αποτραπεί η "παλινόρθωση της δεξιάς".

Με βάση τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό ότι η επιλογή (εφόσον τελικά είναι αυτή) Τσίπρα να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας και όχι μαζί με τις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές στηρίζεται σε δύο παραδοχές: Δεν θα είναι μεγάλη η διαφορά και στη συνέχεια θα υπάρξει αντιδεξιά και αντιμητσοτακική συσπείρωση. Το πρόβλημα για το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι και οι δύο αποτελούν πιθανολογήσεις, μάλλον αυθαίρετες, οι οποίες πόρω απέχουν όχι μόνον από τις δημοσκοπήσεις, αλλά και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα καιτο κοινό αίσθημα. Ακόμη και τα ποιοτικά ευρήματα και οι κυλιόμενες μετρήσεις, που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, συνηγορούν υπέρ μιας (τουλάχιστον σχετικά άνετης) επικράτησης της ΝΔ. Συνεπώς, εάν οι δύο παραδοχές Τσίπρα αποδειχθούν λάθος τότε οι συνέπειες για τον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην περιοριστούν στα θέματα της διακυβέρνησης, αλλά και να επεκταθούν και στις υποθέσεις που αφορούν την Κεντροαριστερά, ειδικά αν η διαφορά με το ΚΙΝΑΛ δεν είναι τόσο μεγάλη όσο πιθανολογούν -και ελπίζουν- στην Κουμουνδούρου. Ακόμη και αυτοί που μέχρι τώρα έλεγαν: "ο Τσίπρας άντεξε την πίεση του καλοκαιριού του 2015, όταν η χώρα κρέμονταν από μια κλωστή και οι εταίροι-δανειστές του είχαν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό, σιγά μην δεν αντέξει την πίεση που θα του ασκήσει ο Μητσοτάκης επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει άσχημα στις ευρωεκλογές και η Δούρου δεν επανεκλεγεί περιφερειάρχης", ακόμη και αυτοί τώρα εμφανίζονται σκεπτικοί για τους "βαρδάρηδες" που μπορεί να φυσήξουν στη χώρα εάν ο χάρτης το βράδυ της 26ης Μαΐου βαφτεί με βαθύ μπλε.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι σοβαροί, μη κομματικοί, συνομιλητές του πρωθυπουργού άγονται στο συμπέρασμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τα όσα λένε οι συνεργάτες του και ο ίδιος δημόσια υποστηρίζει, την οριστική του απόφαση για το αν τις 26 Μαΐου θα έχουμε και βουλευτικές εκλογές θα την πάρει στα τέλη Μαρτίου. Αν οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν και τότε να είναι έντονα αρνητικές για την κυβέρνηση, οι περί ου ο λόγος σοβαροί συνομιλητές του πρωθυπουργού, τη γνώμη των οποίων, σημειωτέον, προσμετρά στις αποφάσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζουν ότι "όλες οι εκλογές θα γίνουν τον Μάϊο". Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά όσο δείχνουν ορισμένες δημοσκοπήσεις αλλά η διαφορά είναι μονοψήφια και κοντά στο 7-8%, τότε οι σοβαροί, μη κομματικοί, συνομιλητές του πρωθυπουργού είναι πεπεισμένοι ότι "οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο". Μάλιστα, δηλώνουν σίγουροι ότι οι κάλπες θα στηθούν στην ακρότατη ημερομηνία που ορίζει το Σύνταγμα. Και τούτο επειδή "θα κάνουν αυτό που έκαναν ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ το 1981. Θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν μέχρι και την τελευταία ημέρα για να ενισχύσουν τα ερείσματα τους στη διοίκηση και το κράτος και να επωφεληθούν πολιτικά όσο μπορούν περισσότερο από την άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας".

Η αλήθεια βέβαια είναι πως ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1985 έκανε εκλογές, τέσσερεις μήνες νωρίτερα από τα συνταγματικώς προβλεπόμενα, στις 2 Ιουνίου, και αφού προηγουμένως αιφνιδίασε τους πάντες εκλέγοντας, τον Μάρτιο, Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον δικαστή Χρήστο Σαρτζεντάκη και όχι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όπως όλοι, ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ, ανέμεναν. Τώρα ο Αλ. Τσίπρας όχι μόνον δεν ετοιμάζει κάποια έκπληξη, που θα αλλάξει άρδην τα πολιτικά και εκλογικά δεδομένα, αλλά και προσανατολίζεται να στήσει εθνικές κάλπες μετά από (πιθανότατα μεγάλη) ήττα σε ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι δε μάλλον αφελής η άποψη, κάτι που παραδέχονται ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες, ότι "η ήττα του Μαΐου θα διεγείρει τα δημοκρατικά και αντιδεξιά αντανακλαστικά" και κατά συνέπεια "στις βουλευτικές εκλογές θα υπάρξει συσπείρωση για να μην έλθει ο Μητσοτάκης, ο οποίος δεν είναι και ιδιαίτερα συμπαθής στους πέραν της ΝΔ ψηφοφόρους αφού μπορεί να προηγείται του Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία όμως η απάντηση "κανένας" είναι αυτή που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά". Αλήθεια επίσης είναι ότι ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες, παρά τα όσα λένε, ακόμη και στους συντρόφους τους στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, σπάνε το κεφάλι τους για να βρουν κάποια μεγάλη έκπληξη, ανάλογη με αυτή του Ανδρέα το 1985. Και οπωσδήποτε μεγάλη έκπληξη δεν μπορεί να θεωρηθεί η ΓΕΦΥΡΑ με τον Μπίστη και τον Παν Παν και η μεταγραφή, σε θέσεις υφυπουργών, των Τόλκα και Μωραΐτη. Κάθε άλλο, αφού από τις αντιδράσεις που υπήρξαν μάλλον περισσότερο ωφελήθηκε η Χαριλάου Τρικούπη, καθώς υπήρξε συσπείρωση του ΚΙΝΑΛ, παρά η Κουμουνδούρου. Επιπροσθέτως, το κλίμα ενδέχεται να στραβώσει εάν, τελικά και παρ' ελπίδα του Μαξίμου, το νομοσχέδιο που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι αυτό που προπαγανδίστηκε, αλλά υπό την πίεση του SSM και για να μην υπάρξει πρόβλημα στο Γιούρογκρουπ της 11ης Μαρτίου, υπάρξουν δύο σημαντικές τροποποιήσεις που θα το κάνουν να υπολείπεται κατά πολύ από αυτό που γνωρίζουμε ως "νόμος Κατσέλη".

Και οπωσδήποτε ενέχει μεγάλους κινδύνους για τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του η μετατροπή των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα. Αφού όπως υποστηρίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, εάν η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλή τότε θα πρέπει να συμμορφωθεί και με το αποτέλεσμα και να προσφύγει άμεσα σε βουλευτικές εκλογές προκειμένου να αποφανθούν οι πολίτες για το αν η κυβέρνηση διαθέτει ή όχι τη λαϊκή νομιμοποίηση προκειμένου να ορίσει το νέο κοινοτικό επίτροπο, να εκλέξει νέα ηγεσία στη δικαιοσύνη, να προβεί σε μαζικούς διορισμούς στο δημόσιο, να υπογράψει τυχόν διπλωματικές συμφωνίες που σχετίζονται με αξιώσεις της Αλβανία και της Τουρκίας και να αποφασίσει για σειρά άλλων θεμάτων. Το γεγονός ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, κατ' εντολήν και του πρωθυπουργού, απεδέχθη την πρόκληση της ΝΔ να μετατραπούν οι ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα, φανερώνει και το πρόβλημα που υπάρχει στην Κουμουνδούρου. Και αυτό δεν είναι άλλο από την χαμηλή συσπείρωση των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ. Η θεωρία της "χαλαρής ψήφου" στις ευρωεκλογές ενισχύει τις φυγόκεντρες τάσεις στο κυβερνών κόμμα και ευνοεί όχι μόνον τα μικρότερα (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ποτάμι κ.α.) και μικρά (Ελληνική Λύση, ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.) κόμματα, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, παντί τρόπω θα θελήσει να κάνει επίδειξη της δύναμής της.

Η μετατροπή λοιπόν των ευρωεκλογών σε μετωπική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση μπορεί να αυξήσει την συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί και να ανατρέψει τα δημοσκοπικά προβλεπόμενα. Ούτε είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει εκλογικά η συμπερίληψη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοκλασάτων στελεχών και υπουργών, όπως για παράδειγμα της υπουργού Εργασίας Αχτσιόγλου ή ακόμη και του (κατ' εξοχήν ευρωπαϊστή) υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ούτε, λένε, θα ήταν φρόνιμο να εκτεθεί και να "καεί", εφόσον το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, η νέα γενιά τεχνοκρατικών και με ευρωπαϊκό προφίλ στελεχών, όπως ο Χουλιαράκης, ο Λιάκος, ο Βασιλειάδης κ.α. Οι περιπτώσεις υπουργών, όπως η Έλενα Κουντουρά, ή βουλευτών, όπως ο Σπύρος Δανέλης, στους οποίους στηρίζεται η κυβερνητική πλειοψηφία εξετάζονται σοβαρά και πιθανότατα θα βρίσκονται στο ευρωψηφοδέλτιο αφού όμως προηγουμένως υπάρξει κοινοβουλευτική πρόνοια αφενός για διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας και αφετέρου για την αλλαγή στο χρόνο που επέρχεται το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του βουλευτή και του ευρωβουλευτή.

Σε κάθε περίπτωση η μετατροπή των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα και οι υποψηφιότητες πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, σε συνδυασμό και με τη συμπερίληψη στο ευρωψηφοδέλτιο στελεχών από το χώρο της Κεντροαριστεράς, να αυξήσει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου, όμως σε περίπτωση που η διαφορά υπέρ της ΝΔ είναι μεγάλη και ο χάρτης, λόγω και του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών, βαφτεί με βαθύ μπλε χρώμα τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση των "τζογαδόρων" που τα παίζουν όλα σε μια ζαριά και τα χάνουν. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν τα αποτελέσματα για την κυβέρνηση δεν είναι τόσο χάλια όσο προφητεύουν οι δημοσκόποι, τότε ο πρωθυπουργός θα έχει μια ακόμη ευκαιρία. Όχι τον Ιούνιο-Ιούλιο, όπως του εισηγούνται ορισμένοι "Μάξιμοι", αλλά τον Σεπτέμβριο, όταν όχι η ψήφος, αλλά η διάθεση του κόσμου, λόγω και της θερινής ραστώνης, θα είναι χαλαρή και μάλλον λιγότερο αρνητική για την κυβέρνηση, εάν στο μεσοδιάστημα έχει μειωθεί κι άλλο η ανεργία, έχει ξεκινήσει το Ελληνικό, το κλίμα σε επενδύσεις, μετοχές, ομόλογα και επιχειρήσεις έχει βελτιωθεί και η ευρωπαϊκή οικογένεια δεν έχει μπει σε περιπέτειες από την άνοδο των ακραίων. Κομμάτι δύσκολο όλα αυτά να γίνουν τους επόμενους λίγους μήνες, αλλά ο Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες του είναι οπαδοί της μόνης λατινικής φράσης που επμαθαν στο σχολείο: Dum spiro spero...

8 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Έχει να φάει μαύρο ο Αλ6ς που θα το θυμάται σε όλη του τη ζωή.
    Με όλα τα ρετάλια τους ακροδεξιούς και τους τυχοδιώκτες που μάζεψε στη κυβέρνηση δείχνει ότι ΠΟΤΕ δεν άνηκε ούτε ΘΑ ανήκει στην δημ. Παράταξη. Ενας κόκκινος φασίστας είναι και τίποτε άλλο. Φασίσταςςςςςςςςςς

  2. Manos 19:59 16/03/2019

    Φίλε έπεσες και εσύ στην παγίδα που έστειλαν αυτοί που φοβούνται τον Παπανδρέου. Όπως εύστοχα λέει ο Freeman δεν επαναπατριζεις το 20% αυτών που έφυγαν με το να βρίζεις. Σκέψου το και έτσι…..και διάβασε προσεκτικά όλη την συνέντευξη και θα αλλάξεις γνώμη. Και εγώ το ίδιο πήγα να πάθω στην αρχή αλλά διάβασε πίσω από τις γραμμές το νόημα και δεν την πάτησα. Διάβασε και αυτά που λέει ο Πεταλωτής…

  3. Τα μαθες τα νέα πατέρα;
    Ο Τσίπρας είναι χαρισματικός και ας μας γιουχάιζε και ας μας λοιδωρούσε όλους.
    Α, ρε Γιώργο. Η πολιτική δεν είναι μόνο συγχώρεση αμαρτιών για τυχοδιώκτες που δεν προσπάθησαν ποτέ στην ζωή τους. Είναι και κάτι άλλο που δυστυχώς για μας που σε υποστηρίξαμε δεν το γνωρίζεις ΚΑΘΌΛΟΥ……..

  4. Όλοι οι τυχοδιώκτες, οι γελοιοποιημένοι και τα ρετάλια του βαθεως ΠΑΣΟΚ μαζεύτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό είναι ένδειξη για ένα υγιές δημ. μέτωπο στο μέλλον δεν νομίζω. Αυτοί θα χάσουν στρατηγικά και ουσιαστικά θα γίνουν μια μεγάλη γκρούπα. Οι πιο δημοκράτες δεν θα πρέπει να δεχτούμε κανέναν πίσω. Μαύρο για πάντα ….

  5. Uncle K 14:29 14/03/2019

    Πότε θα καταλάβεις ρε Μαρινακι ότι με το νά λέει κάποιος τους άλλους «ΧΑΛΒΑΔΕΣ» δεν μετατρέπεται κι αυτός αυτόματα από λουκούμι που έτρωγε μέχρι χθες ο Τσιπρας σε » γλυκό καριδακι».

  6. MARINA. 16:16 10/03/2019

    Ότι και να μηχανευτεί ο άθλιος καραγκιόζης Τσίπρας, στις εκλογές υα χάσει και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.Ό Πολάκης, η Δούρου, η Τασία των λαθρομεταναστών, ο χαλβαδοποιός Ραγκούσης, η ξεφτυλισμένη Παπακώστα, η ρουφιάνα η Κουντουρά, όλα αυτά τα πολιτικά κατακάθια θα συντριβούν.Οι Έλληνες ζητάνε εκδίκηση από τα μουνοπ@να της άθλιας κυβέρνησης και θα την πάρουν είτε τον Μάιο, είτε το Σεπτέμβριο.Tsipras no passaran.

  7. === ΤΟ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΑΙΝΕΙ, ΤΟ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ
    ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ, ΚΑΘΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟ. ΕΔΩ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ
    ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΛ. ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ, ΤΗΝ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΚΑΙ
    ΤΑ ΥΠΟΔΕΛΟΙΠΑ ΡΕΤΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΑΣΟΚ ΤΟ :
    + ΠΑΝΤΑ ΣΚΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΑ,
    + ΠΑΝΤΑ ΟΝΕΙΡΩΝ ΑΠΑΤΕΙΛΟΤΕΡΑ
    + ΕΠΕΛΘΟΥΣΑΙ ΓΑΡ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ………….

  8. Νίκο ζαλίστικα. Αν δεν χιονίσει θα βρέξη, αν όχι θα έχουμε ήλιο με λίγη συννεφιά… Επενδύτες είμαστε?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.