ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ "ΓΑΡΓΑΛΙΤΣΕΣ" ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ...

Ο κύβος ερρίφθη. Οι βουλευτικές εκλογές δεν θα γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές. Ούτε βεβαίως, νωρίτερα από αυτές. Οι λίγες ελπίδες, που μέχρι πρότινος είχαν ακόμη και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τρίδυμες κάλπες έσβησαν. Υπάρχουν πάντως κάποιοι, ελάχιστοι όμως, οι οποίοι επιμένουν ότι πρέπει να περιμένουμε άλλες δέκα ημέρες για να είμαστε 100% σίγουροι ότι στις 26 Μαΐου θα εκλέξουμε μόνον δημάρχους, περιφερειάρχες και 21 ευρωβουλευτές και όχι και 300 βουλευτές. Το επιχείρημά τους είναι ότι ο πρωθυπουργός θα δει, στις αρχές Απριλίου, και τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων για να αποφανθεί τελεσίδικα. Η αλήθεια είναι ότι η εκκρεμότητα αυτή, στον πολιτικό σχεδιασμό του Μαξίμου, υπήρχε μέχρι και πριν δέκα ημέρες. Πλέον τα πράγματα έχουν τρέξει. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι οριστική. Αυτό τουλάχιστον έχει πει ο ίδιος σε όλους τους στενούς συνεργάτες, αλλά και αυτό μεταφέρουν οι εξωπολιτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, τη γνώμη των οποίων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σέβεται.

Οπωσδήποτε, όπως παραδέχονται ακόμη και οι πιο κοντινοί του άνθρωποι, είναι μια απόφαση υψηλού ρίσκου. Σε περίπτωση που η διαφορά υπέρ της ΝΔ δεν είναι 3-4 μονάδες, όπως αναμένουν σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, αλλά μεγαλύτερη, θα υπάρξει πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, το οποίο θα μετατραπεί και σε σοβαρό πρόβλημα διακυβέρνησης εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλήσει στην περιοχή του 20% και τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσεγγίζουν το 30%, κάτι που οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη το θεωρούν πιθανό, ενώ δεν το αποκλείουν και ορισμένοι από τους δημοσκόπους, οι οποίοι επιμένουν ότι η διαφορά ενδέχεται να είναι και διψήφια, ειδικά στην περίπτωση που οι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ αναποφάσιστοι ψηφοφόροι επιλέξουν την αποχή.

Την πιθανότητα αυτή, σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα της ψήφου στις ευρωεκλογές, λάμβαναν σοβαρά υπόψιν τους οι εκλογολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό, πριν από πολλούς μήνες, η εισήγησή τους στον πρωθυπουργό ήταν να γίνουν όλες οι εκλογές μαζί τον Μάϊο. Στους ειδήμονες περί τα εκλογικά εκτός από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη -στον οποίον, διαχρονικά, προστρέχουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου για να πληροφορηθούν τα πιθανολογούμενα αποτελέσματα της κάλπης- θα πρέπει να περιλάβουμε και τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος, λόγω και της προτέρας ιδιότητάς του (πολιτικός αναλυτής και ιδιοκτήτης εταιρείας δημοσκοπήσεων) γνωρίζει πολύ καλά την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών, ενώ ασχολείται επισταμένως και με τα νέα μοντέλα ανίχνευσης των πολιτικών προτιμήσεων μέσω των κοινωνικών δικτύων, τα οποία, ως λέγεται, είναι περισσότερον αξιόπιστα από τις παραδοσιακές μεθόδους των γενικών πολιτικών δημοσκοπήσεων. Οι δύο προαναφερόμενοι μαζί και με τους υπολοίπους της επικοινωνιακής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με δύο τρεις από τους γνωστούς δημοσκόπους τη γνώμη των οποίων ζητά κατά καιρούς ο πρωθυπουργός, ήταν οι πρώτοι από αυτούς που, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τον "γαργαλούσαν" να κάνει τον Μάϊο και βουλευτικές εκλογές. Η γνώμη τους ήταν πως το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ -και μάλιστα για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα και με καθαρή διαφορά- είναι σχεδόν απίθανο να ανατραπεί, ενώ μπορεί και να μεγαλώσει και μάλιστα σημαντικά εάν προηγηθούν περιφερειακές και αυτοδιοικητικές με δυσμενή για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματα.

Δεν ήταν όμως μόνον οι δημοσκόποι, οι εκλογολόγοι και οι επικοινωνιολόγοι που "γαργαλούσαν" τον Τσίπρα, ήταν και οι στενοί του συνεργάτες στο Μαξίμου. Με εξαίρεση τον Αλέκο Φλαμπουράρη όλοι οι άλλοι προτιμούσαν οι βουλευτικές εκλογές να μην γίνουν μετά τον Μάϊο. Και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Νίκος Παππάς ήταν μεταξύ αυτών που "γαργαλούσαν" τον Αλέξη. Η γνώμη και αυτών ήταν ότι το πολιτικό ρίσκο είναι πολύ μεγάλο και ενδεχομένως θα αποβεί καταστροφικό εάν η διαφορά, παρ' ελπίδα, δεν είναι μικρή, αλλά ξεπεράσει τις 6-7 μονάδες. Μια τέτοια διαφορά δεν μπορεί να ανατραπεί και μάλιστα σε τέσσερεις μήνες αφού το αργότερο τον Οκτώβριο θα πρέπει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, να στηθούν οι κάλπες. Πάντως και για να είμαστε ακριβείς, η γνώμη όλων αυτών για την ανάγκη να γίνουν και οι τρεις εκλογές (βουλευτικές, ευρωπαϊκές, αυτοδιοικητικές) τον Μάϊο ήταν σε αρμονία και με τη γνώμη του πρωθυπουργού.

Και ο ίδιος ο Τσίπρας "γαργαλούσε" τον εαυτό του για πρόωρες εκλογές. Και τις σχεδίαζε. Όλα όμως άλλαξαν τον Ιανουάριο. Η απόφαση του Πάνου Καμμένου να αποσύρουν οι ΑΝΕΛ την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση ενωρίτερον απ' ότι είχε συμφωνηθεί, παρά τα όσα έχουν λεχθεί και γραφτεί, για τουλάχιστον 48 ώρες είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο Μαξίμου. Μέχρι να "κλειδώσει" η νέα κυβερνητική πλειοψηφία η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ακόμη και πριν τον Μάϊο, ήταν το σενάριο που συγκέντρωνε τις περισσότερες πιθανότητες ευδοκίμησης. Όταν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις καρποφόρησαν και η νέα κυβερνητική πλειοψηφία διασφαλίστηκε, άλλαξε και η απόφαση του Τσίπρα για τον Μάϊο. Και μαζί του άλλαξαν γνώμη και οι υπόλοιποι της ηγετικής ομάδας. Η νέα γραμμή ήταν να απομακρυνθούν όσο γίνεται περισσότερο οι εθνικές κάλπες από την επίλυση του Μακεδονικού και να εκπονηθεί ένα συγκεκριμένο οικονομικό σχέδιο οκτώ μηνών, με προτεραιότητες, στόχους και μέτρα, που μπορεί, βοηθούντος και του θέρους, να αλλάξουν το δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα.

Εκτός από τον ίδιο τον Τσίπρα, τους εκλογολόγους, τους δημοσκόπους και τους, εν Μαξίμου, στενούς του συνεργάτες τον πρωθυπουργό "γαργαλούσαν" και τα ισχυρά κομματικά στελέχη. Ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο ηγούμενος της τάσης των "53" Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, που θεωρείται η "αριστερή συνείδηση" του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναφανδόν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Την ίδια γνώμη είχε ακόμη και ο και περί τα οργανωτικά υπεύθυνος της Κουμουνδούρου "πασοκογενής" Αντώνης Κοτσακάς. Και όχι μόνον αυτοί. Οι περισσότεροι από τους επωνύμους, ως λέγεται, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ "γαργαλούσαν" τον Τσίπρα για τον Μάϊο. Προφανώς επειδή αυτοί, συγκριτικά με τους υπολοίπους συντρόφους τους, έχουν το λιγότερο άγχος, επανεκλογής. Οι ολιγότερον "επώνυμοι" και σίγουρα όσοι δεν έχουν καμμία ελπίδα επανεκλογής εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει, ως πιθανολογείται, δεύτερο κόμμα, θέλουν οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της τετραετίας και κατά συνέπεια είναι οι μόνοι που δεν "γαργαλούσαν" τον Τσίπρα.

Δεν ήταν όμως μόνον το θέμα της επανεκλογής αυτό που έκανε τους κομματικά ισχυρούς να προτιμούν την τριπλή κάλπη. Πρωτίστως, ήταν η ανάγκη να καταγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές εκείνο ποσοστό που θα τον καθιερώσει ως τον έναν από τους δύο πόλους στον νέο δικομματισμό που φαίνεται να οικοδομείται μετά την, έστω τυπική, έξοδο από τα μνημόνια. Και το ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό είναι οτιδήποτε βρίσκεται πάνω από το 25%. Ποσοστό που μπορεί, λένε, να το λάβει σε περίπτωση που τον Μάϊο έχουμε όλες τις εκλογές μαζί. Τώρα, εφόσον οι βουλευτικές εκλογές πάνε για το τέλος της τετραετίας, είναι πολύ πιθανό ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει ποσοστό αντίστοιχο με αυτό που πήρε η ΝΔ (22,72%) στις ευρωεκλογές του 2014 και η αξιωματική αντιπολίτευση να προσεγγίσει ή και να υπερβεί το ποσοστό (29,7%) που έλαβε ο Αντώνης Σαμαράς όταν κέρδισε τις εκλογές του Ιουνίου 2012. Μια διαφορά επτά μονάδων εξυπακούεται πως θα δρομολογήσει ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και εκτός από το παιχνίδι της διακυβέρνησης θα επηρεάσει και την επόμενη μέρα στην κεντροαριστερά, εάν το ΚΙΝΑΛ δεν κινηθεί στο 5-7% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά πετάξει προς υψηλότερο, ενδεχομένως και διψήφιο, ποσοστό.

Η συλλογιστική των κομματικών, αλλά και όλων όσοι μέχρι τον Ιανουάριο "γαργαλούσαν" τον Τσίπρα για τριπλές εκλογές τον Μάϊο, είναι αυτή που βρίσκεται πιο κοντά στην πολιτική πραγματικότητα και δεν μπορεί το βράδυ της 26ης Μαΐου, να ξεπεραστεί, όπως ορισμένοι πολιτικά μικρόνοες πιστεύουν, με την επανάληψη, εκ μέρους του Τσίπρα, της φράσης του Ανδρέα Παπανδρέου: "λάβαμε το μήνυμα". Ούτε βεβαίως το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση θα ξεπεραστεί εάν οι συνεργάτες του Τσίπρα αποφανθούν ότι έγινε "λάθος εκτίμηση" και τα πράγματα θα φτιάξουν επειδή δήθεν, στις εκλογές που θα ακολουθήσουν -ενδεχομένως και στα τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου- θα ενεργοποιηθούν τα "αντιδεξιά ανακλαστικά" των αριστερών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων" προκειμένου να αποτραπούν η αυτοδυναμία της ΝΔ και η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και επειδή αναφερθήκαμε στον αρχηγό της ΝΔ να σημειώσουμε ότι ένας που επίσης "γαργαλούσε" τον Αλέξη Τσίπρα για να κάνει εκλογές τον Μάϊο είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ασπάζεται την Πολλάκειο ιδιόλεκτο αφού θεωρεί ότι "τον έχει". Κάθε φορά που ο Κυριάκος ζητούσε πρόωρες εκλογές ο Αλέξης προσπαθούσε να συγκρατηθεί, λένε οι συνεργάτες του, να μην του πει το καραμανλικό: "λαγός την φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του". Επίσης, λένε ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην γίνουν όλες οι εκλογές μαζί επειδή θέλει μια καθαρή αναμέτρηση των δύο. Θέλει οι βουλευτικές εκλογές να είναι ένα "συνεχές ντιμπέιτ ανάμεσα σ' αυτό και τον αρχηγό της δεξιάς". Μάλιστα, σχεδιάζει η αναμέτρηση του Οκτωβρίου να είναι μια προσωπική μονομαχία Τσίπρα - Μητσοτάκη επειδή, όπως λέει στους συνεργάτες του (αλλά και του λένε και αυτοί) είναι σίγουρος ότι "οι πολίτες μπροστά σ' αυτό το δίλλημα θα προτιμήσουν, έστω και με κρύα καρδιά ακόμη και βρίζοντας, να δώσουν την ψήφο τους σ' αυτόν και όχι στον Κυριάκο".

Τέλος, ένας που δεν είναι ένας αλλά πολλοί, από αυτούς που "γαργαλούσαν" τον Τσίπρα για πρόωρες εκλογές είναι και οι εταίροι-δανειστές. Ήταν αρκετές οι φορές, με τελευταία αυτή για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που ο πρωθυπουργός έφτασε στο αμήν και είπε "επιτέλους τι θέλουν οι διάφοροι Κοστέλοι, να τα τινάξω όλα στον αέρα, αυτό θέλουν". Το διαρκές πρέσινγκ των Θεσμών στην κυβέρνηση ο Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες δεν το κατανοούν. Θεωρούν ότι το τέλος του Προγράμματος Διάσωσης τον Αύγουστο 2018 τους δίνει μια αρκετά διευρυμένη αυτονομία για μέτρα και πολιτικές, αφού παρά τη συνέχιση της εποπτείας οι αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας είναι πρωτίστως στα χέρια της κυβερνήσεως και δευτερευόντως συναρτώνται με το τι θα επιθυμούσαν το IMF, η ECB και ο SSM να πράξουν οι Έλληνες προκειμένου να ικανοποιηθούν δικά τους συμφέροντα. Το "γαργαλητό" των ξένων τόσο για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη όσο και για τα κόκκινα δάνεια και τις 120 δόσεις σας Ταμεία και εφορίες, η αλήθεια είναι ότι παρά λίγο να έχουν αποτέλεσμα και να προκηρυχθούν εκλογές με Φιλιππικούς κατά των ξένων και με βασικό επιχείρημα ότι "μετά την έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική σε αντίθεση με μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία θα συνεχίσει το δρόμο της υποταγής στους ξένους". Προσώρας, ούτε το "γαργαλητό" των ξένων απέδωσε. Ή μάλλον απέδωσε κατά το ήμισυ. Βουλευτικές εκλογές δεν θα γίνουν, αλλά το κλίμα μέχρι τις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα ήθελαν στον ΣΥΡΙΖΑ, για ευνόητους λόγους ψηφοθηρίας, να είναι συγκρουσιακό με τους ξένους.

Οι κάλπες του Μαΐου θα δείξουν αν έκανε καλά ο Αλέξης Τσίπρας που αντιστάθηκε και δεν υπέκυψε στα "γαργαλητά" τόσων πολλών, ακόμη και του ιδίου, για να στήσει μαζί και τις τρεις κάλπες. Συνήθως, όταν σε γαργαλάνε γελάς. Απομένει να δούμε αν το βράδυ της 26ης Μαΐου το γέλιο του πρωθυπουργού θα του βγει ξινό ή θα μπορεί να χαμογελάσει επειδή μία ακόμη απόφαση υψηλού ρίσκου του βγήκε...

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Ε.Στ. 9:57 27/03/2019

  Όσο παρακολουθώ τον Φελέκη στην τηλεόραση, τόσο πείθομαι για την στρατηγική ήττα του Σύριζα. Κάθε φορά και πιο τραμπούκος. Από μειλίχιος συνομιλητής σε τρολ.

 2. Αναλυση για γελια Οι γρμανοι και αλλοι του υποδεικνυουν ποτε θα κανει τις εκλογες.δηλαδη στο τελος της τετραετιας.
  Οσον αφορα το αιγαιο ο παιατ του ειπε να παει στην τουρκια και αυτος υπακουσε.

 3. SPARTA. 19:15 24/03/2019

  Ελεος γιατρός να κοιτάξει εσένα.Εάν δεν είσαι διορισμένος και βολεμένος στο Δημόσιο και υποστηρίζεις ακόμα τους εγκληματίες του ΣΥΡΙΖΑ, στα σίγουρα είσαι ανίατα ψυχοπαθής.Ή μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων μισούμε θανάσιμα τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ που μας κατέστρεψαν, μας πρόδωσαν και μας χρεοκόπησαν.Ή συνέχεια τον Μάιο στις κάλπες της εκλογικής σας συντριβής.

 4. ελεος 14:42 24/03/2019

  Χειροτερο κατεβατο ακατασχετου μισους δεν εχω διαβασει…να σε κοιταξει γιατρος εχεις προβλημα

 5. SPARTA. 8:17 24/03/2019

  Κοντά στο 20% θα είναι τα ποσοστά του καραγκιόζη Τσίπρα και της συμμορίας του ΣΥΡΙΖΑ.Έχουν χάσει και το ξέρουν οι Συριζοφασίστες.Μεταθέτουν την ημερομηνία των εκλογών για να πάει λίγο πιό κάτω η εκλογική τους συντριβή και πολιτική εξαφάνιση.
  Πετούν γέφυρες σε πολιτικά κουφάρια τύπου Θεοχαρόπουλου, Τζέφρυ Παπανδρέου και σε Καραμανλικά απόβλητα τύπου Αντώναρου και Ζώη.Αυτό δεν είναι κυβέρνηση αλλά ένα διαλυμένο μπουρδέλο.Στέλνει στηνΕυρωβουλή ο προδότης Τσίπρας μια αποδεδειγμένα καταδικασμένη απατεώνισα την κόρη του Μάνου, την οποία αποκαλύψεις έντυπου και διαδικτυακού μέσου για το ποινικό της παρελθόν, την κάνουν τελικά να παραιτηθεί.Στέλνει στην Ευρώπη εκτός από την Βουλγάρα καθαρίστρια Κούνεβα την οποία και έκανε εκατομμυριούχο μέσα σε πεπντε χρόνια , τον Αφγανό Γιονούς που μέχρι το 2004 ήταν έγκλειστος σε Αφγανική φυλακή και που υποστήριξε ανοικτά τους Αφγανούς φονιάδες του Μανώλη Καντάρη.Στέλνει ακόμα στην Ευρωβουλή ο προδότης Τσίπρας για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα τον Πακιστανό πρόεδρο της Μουσουλμανικής κοινότητας Ελλάδας.Ακόμα στέλνει στην Ευρωβουλή τον κρατικοδίαιτο ρουφιάνο Αρβανίτη που έλεγε τον Σαμαρά μαλ@κα και λιβάνιζε τον πραγματικό μαλ@και και προδότη, τον Αλέξη τενεκέ Τσίπρα.Είναι πολύ πιό εύκολο και τίμιο να ψηφίζεις απευθείας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κατσαπλιά Έντυ Ράμα, παρά τον πολιτικό εγκληματία Τσίπρα.Με τους δύο πρώτους ίσως πάθεις λιγότερη ζημιά.Σε όλες τις εκλογές του 2019 μαυρίζουμε το ρεμάλι που μας είπε ψέματα, μας ξεπούλησε, μας πρόδωσε και μας εξευτέλισε.Ήταν μακράν ο χειρότερος και ο πιό βρώμικος δοτός Πρωθυπουργός που γνώρισε η χώρα.Οι Συριζοφασίστες μετά τους κουκουλοφόρους και μαυραγορίτες των Ναζί κατακτητών, υπήρξαν τα χειρότερα καθάρματα, πραγματικοί δήμιοι της Ελλάδας και των Ελλήνων.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.