ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Οι πρόσφυγες & ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο

Ο πιο δημοφιλής επιθεωρητής της Ιταλίας, πριν λίγες μέρες, κατάφερε με τις πράξεις του να διχάσει τους συμπατριώτες του. Όλα ξεκίνησαν όταν ο επιθεωρητής Σάλβο Μονταλμπάνο με τις δυσεπίλυτες υποθέσεις και την κοφτερή γλώσσα ανακάλυψε το πτώμα ενός πνιγμένου πρόσφυγα στη θάλασσα. Ο Μονταλμπάνο, ο μυθιστορηματικός ήρωας του Αντρέα Καμιλλέρι , τον υποδύεται ο ηθοποιός Λούκα Τζινγκαρέτι, δεν δίστασε να πέσει στη θάλασσα για να βγάλει στη στεριά το άψυχο σώμα ενός μετανάστη, έναν από αυτούς που φτάνουν καθημερινά στα ιταλικά παράλια για ένα καλύτερο μέλλον. Το επεισόδιο με τίτλο "Η άλλη πλευρά του νήματος" που προβλήθηκε στην ιταλική τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου 2019, έφτασε τους 11 εκατομμύρια viewers , ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των οπαδών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, γνωστές οι ακραίες θέσεις του για το μεταναστευτικό και οι δηλώσεις του ότι θέλει τα σύνορα της Ιταλίας κλειστά.

Ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο που βασίζεται στις αστυνομικές ιστορίες του συγγραφέα Αντρέα Καμιλλέρι έχει ασχοληθεί κι άλλες φορές με το προσφυγικό όμως αυτή τη φορά η ενόχληση των εκπροσώπων της κυβέρνησης αλλά και κάποιων στελεχών της RAI ήταν ιδιαίτερα έντονη. Η πολιτική θέση των συντελεστών της σειράς γίνεται γνωστή από την πρώτη σκηνή αφού θέμα της είναι η διάσωση εκατοντάδων μεταναστών σε ακτή της Σικελίας, ξεσηκώνοντας την ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά.

Ο Ιταλός συγγραφέας Αντρέα Καμιλλέρι, λέει ότι "δυστυχώς ο ρατσισμός κάνει πάλι την εμφάνισή του στην Ιταλία ενάντια στους μετανάστες".

Ο Αντρέα Καμιλλέρι, η εμβληματική μορφή του μεσογειακού μυθιστορήματος γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1925 στο Πόρτο Εμπέντοκλε , της Σικελίας . Όταν αρκετές δεκαετίες αργότερα, ο Καμιλλέρι έγινε διάσημος, οι συμπατριώτες του πρόσθεσαν το φανταστικό τοπωνύμιο Βιγκάτα , ως δεύτερο συνθετικό της πόλης τους για να τον τιμήσουν. Αργότερα το μετάνιωσαν αλλά αποφάσισαν να στήσουν το άγαλμα του διάσημου επιθεωρητή στο κέντρο της πόλης. Ο Καμιλλέρι που ζει μόνιμα στη Ρώμη, επιστρέφει συχνά στο γενέθλιο τόπο για να δει συγγενείς και φίλους, να φρεσκάρει τα σιτσιλιάνικα , να φάει τα αγαπημένα του φαγητά και επιτέλους μια μεγάλη τηγανιά καλαμαράκια και γαρίδες. Οι γαστριμαργικές περιγραφές του Καμιλλέρι είναι μοναδικές όπως και η ικανότητά του να γράφει "ζωντανούς" και άμεσους διαλόγους.

Μέσα από τις αστυνομικές ιστορίες του ο Ιταλός συγγραφέας, καταφέρνει να θίγει ήθη και έθιμα της τοπικής κοινωνίας και να μιλάει για την ανεπαίσθητη καθημερινή βία , τους διαφορετικούς ανθρώπους που διασταυρώνονται στα σοκάκια της πόλης και τη μυστική μαγεία που ο καθένας τους κουβαλά. Όταν έγραψε το πρώτο βιβλίο του για τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο το 1994, δεν φαντάστηκε την επιτυχία που θα είχε. Ήταν μια τεράστια έκπληξη για τον εκδότη του αλλά και για τον ίδιο. Πηγή έμπνευσης και πρότυπο για να φτιάξει τον Μονταλμπάνο ήταν ο πατέρας του, κάτι που ο ίδιος δεν συνειδητοποίησε από την αρχή αλλά του το επισήμανε η γυναίκα του.

Τα μυθιστορήματα που πρωταγωνιστεί ο Μονταλμπάνο είναι γραμμένα σε μεικτό γλωσσικό ιδίωμα. Από τη μια τα ιταλικά, η επίσημη γλώσσα και από την άλλη η σιτσιλιάνικη διάλεκτος που δίνει την ευκαιρία στους ήρωες να εκφράσουν τις βαθύτερες σκέψεις και τα πιο μύχια συναισθήματά τους. Ο Καμιλλέρι , λάτρης του Μπέκετ και του Πιραντέλο που αφοσιώθηκε πολλές δεκαετίες στο θέατρο αλλά και στη δημιουργία επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών για τη RAI όπως ο "επιθεωρητής Μαιγκρέ" έχει δηλώσει ανένταχτος και αριστερός. Κριτικός απέναντι στο Βατικανό, υπενθυμίζει συχνά ότι η Ιταλία είναι κοσμικό και όχι θρησκευτικό κράτος, αντιμπερλουσκονικός όσο δεν γίνεται, επισημαίνοντας τις ζημιές που προκάλεσε η πολιτική του Μπερλουσκόνι στην ιταλική κοινωνία δεν δίστασε ποτέ να τα βάλει διαχρονικά με τους ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, βγάζοντας τη γλώσσα στην εξουσία , όπως ο μυθιστορηματικός του ήρωας Σάλβο, ή παίρνοντας θέση στα μεγάλα θέματα της εποχής μας.

"Εχω γράψει πολλές φορές για την απελπισία των ανθρώπων. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν σωθεί από πολέμους. Η Ιταλία έχει γίνει μια χώρα που πηγαίνει με πολύ μικρά βήματα προς τα πίσω, όπως ακριβώς κινούνται στη θάλασσα οι γαρίδες. Η ομοφωνία γύρω από τον Σαλβίνι μου θυμίζει εκείνη γύρω από τον Μουσολίνι", είχε δηλώσει ο συγγραφέας σε συνέντευξη του.

"Αγαπώ τον Μονταλμπάνο" ήταν το tweet, έκπληξη από τον Σαλβίνι μετά την προβολή του επίμαχο επεισοδίου. Πώς είναι δυνατόν να τα βάλει με τον πιο αγαπητό ήρωα της ιταλικής κοινωνίας;

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.