ΚΟΣΜΟΣ

Αυστηρότερη η ποινή του Εφετείου

Ισόβια στο Κάρατζιτς για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Εφετείο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στον Ράντοβαν Κάρατζιτς, η οποία είναι αυστηρότερη σε σύγκριση με τα 40 χρόνια που του είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό το 2016.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η πρώτη ποινή δεν αντιστοιχούσε τη βαρύτητα του εγκλήματός του, κρίνοντας ότι εσκεμμένα προχώρησε στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.

Στις 11 Ιουλίου του 1995, οι δυνάμεις των Σερβοβοσνίων, υπό τις διαταγές του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς και την πολιτική κάλυψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ολοκλήρωσαν τη σφαγή 8.000 αρρένων αμάχων μουσουλμάνων σε μία περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας που κυριαρχούσε το σερβικό στοιχείο.

Όσοι δεν εκτελέστηκαν, φορτώθηκαν σε λεωφορεία και στάλθηκαν σε περιοχές που κρατούσαν ακόμα οι Βόσνιοι. Κάποιοι εκτελέστηκαν και τις επόμενες ημέρες, πενήντα χιλιόμετρα βόρεια της Σρεμπρένιτσα, στα σύνορα με τη Σερβία.

Οι σφαγές συνεχίστηκαν τουλάχιστον μέχρι τις 16 Ιουλίου και έλαβαν χώρα σε χωράφια, γήπεδα ποδοσφαίρου, ακόμα και σχολεία και πολιτιστικά κέντρα. Τα πτώματα ήταν συνήθως δεμένα χειροπόδαρα και κάποια έφεραν σημάδια ακρωτηριασμών και βασανιστηρίων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.