ΚΟΣΜΟΣ
Έπειτα από μισό αιώνα μαθηματικής έρευνας και επιτευγμάτων
Κάρεν Ούλινμπεκ: Η πρώτη γυναίκα μαθηματικός που κερδίζει το Βραβείο Abel
Επιτέλους αναγνωρίστηκε! Η Κάρεν Ούλινμπεκ είναι η πρώτη γυναίκα που τιμάται με το βραβείο Abel των μαθηματικών.
Προηγήθηκε το 2014 η βράβευση με το Fields Metal της Μαριάμ Μιρζαχανί αλλά χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια για να βραβευθεί μια ακόμη μαθηματικός με το άλλο πολύτιμο βραβείο της μαθηματικής επιστήμης. Ποια είναι η Κάρεν Ούλινμπεκ, της οποίας οι εργασίες έδωσαν τροφή στην κβαντική φυσική και τιμήθηκε με το βραβείο Abel 2019;
Είναι η πρώτη γυναίκα επιστήμονας που έπειτα από μισό αιώνα μαθηματικής έρευνας και επιτευγμάτων τιμάται με την ανώτατη αυτή διάκριση. Ο πρόεδρος της επιτροπής ‘Αμπελ εξήρε το «θεμελιώδες έργο της στη γεωμετρική ανάλυση και τη gauge theory που άλλαξε ριζικά το μαθηματικό τοπίο. Οι πρωτοποριακές εργασίες της στον τομέα των μερικών διαφορικών εξισώσεων, της γεωμετρικής προέλευσης και στη θεωρία των ακεραίων συστημάτων καθώς και για τη καθοριστική επίδραση των αποτελεσμάτων της στην ανάλυση, στη γεωμετρία και στη μαθηματική φυσική», ανέφερε στην ανακοίνωση.
Πρωτοστάτης υπέρ της ισότητας των φύλων στις επιστήμες, η 76χρονη σήμερα Κάρεν Ούλινμπεκ, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο ‘Οστιν, συνεχίζει την έρευνα στο Park City Mathematics Institute (PCMI) στο Institute for Advanced Study του Πρίνστον που έχει συνιδρύσει «για την κατάρτιση νέων ερευνητών και την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης των ενδιαφερόντων και των προκλήσεων στα μαθηματικά» αλλά και στο Πρόγραμμα Women and Mathematics (WAM) που συνίδρυσε το 1994, επίσης στο IAS, για τις γυναίκες και τα μαθηματικά. Οι πολύτιμες εργασίες της συνέβαλαν στην πρόοδο της μαθηματικής επιστήμης αλλά αναγνωρίστηκαν πάρα πολύ αργά. Γεννημένη στο Κλίβελαντ, η Κάρεν Ούλινμπεκ ήταν λάτρης από μικρή ηλικία της ανάγνωσης κυρίως επιστημονικών βιβλίων. ‘Αρχισε να ασχολείται με τα μαθηματικά σχετικά αργά καθώς προτιμούσε τη φυσική. Παρουσίασε τη διατριβή της το 1968 σε ηλικία 26 ετών υπό τη διεύθυνση του μαθηματικού γεωμέτρη Richard Palais.