ΕΛΛΑΔΑ

«Θαμπώνει» το σενάριο για πολλαπλές κάλπες τον Μάιο

«Κλειδώνουν» για Οκτώβριο οι εκλογές

Ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση της απόφασης για διεξαγωγή των εθνικών εκλογών το προσεχές φθινόπωρο βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, που δίνει την αίσθηση σε όλους τους συνομιλητές του ότι έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις του.

Βεβαίως, όσοι ξέρουν τον σχεδιασμό και τον τρόπο λειτουργίας του πρωθυπουργικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, συνομολογούν ότι κομβικό ρόλο στην λήψη των όποιων αποφάσεων θα παίξει το κύμα δημοσκοπήσεων που θα φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού στα τέλη του μήνα και ως το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου - πριν, δηλαδή, αρχίσει η κοινή γνώμη να μπαίνει σε... mood Πάσχα και καλοκαιριού.

Τα δύο σενάρια

Σημειωτέον, πάντως, ότι το θέμα δεν είναι μόνο τι θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις αυτές, αλλά και πώς θα τις διαβάσουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Για παράδειγμα, αν η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι μεγάλη, θα υπάρξουν κυβερνητικοί παράγοντες που θα υποστηρίξουν ότι μόνο με παράλληλες κάλπες μπορεί αυτή να μειωθεί, αλλά και άλλοι που θα ισχυριστούν το ακριβώς αντίθετο: ότι, δηλαδή, θα χρειαστεί χρόνος ώστε η ψαλίδα να «κλείσει».

Αντιστοίχως θα διαβαστεί με διπλό τρόπο το ενδεχόμενο μίας μικρής διαφοράς: κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι αυτή μπορεί να εκμηδενιστεί αν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις διεξαχθούν την ίδια ημέρα, μετατρέποντας τις εθνικές εκλογές σε ντέρμπι. Στο αντίποδα, αρκετά κυβερνητικά στελέχη  ήδη υποστηρίζουν ότι αν οι δημοσκοπήσεις του Απριλίου δείξουν μικρή διαφορά, τότε αν η κυβέρνηση εκμεταλλευθεί όλο τον χρόνο που έχει στην διάθεσή της θα μπορέσει να γυρίσει το παιχνίδι ως τον Οκτώβριο.

Δείγματα πολιτικής

Σε κάθε περίπτωση, αναλύοντας όλα τα σενάρια τα «αν» περισσεύουν. Το μόνο, όμως, βέβαιο είναι ότι αυτονοήτως, αν η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία θα μπορέσει να προβεί σε περισσότερες κινήσεις κοινωνικού χαρακτήρα και να δώσει περισσότερα δείγματα κοινωνικής ευαισθησίας και αγαθών προθέσεων. Σημειωτέον ότι σε αυτό το κεφάλαιο δίνει μεγάλη σημασία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που φέρεται να θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος να καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την σχέση του με τους πολίτες και την κοινωνία είναι να δίνει απτά δείγματα με την πολιτική του σχετικά με τις προτεραιότητες και το «ταξικό πρόσημο» των επιλογών του. Στο πλαίσιο αυτό, στο Μαξίμου θεωρούν πως όσο περνά ο καιρός και εμπεδώνεται στην κοινωνία η νέα κοινωνική πραγματικότητα (επίδομα ενοικίου, μείωση ανεργίας, επιδότηση στέγασης κτλ) τόσο θα καθίσταται σαφές ότι η χώρα έχει μπει στην κανονικότητα. Συν τοις άλλοις, υπάρχει μία ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια σχετικά με αυτό το σκεπτικό: το στηρίζει απολύτως και το υπουργείο Οικονομικών, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να εκτιμά ότι η μεταμνημονιακή οικονομική πολιτική θέλει χρόνο για να φτάσει ως την κοινωνία...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.