ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση Τσίπρα στις Βρυξέλλες

«Μακεδονικό»... ξεκαθάρισμα Ελλάδας-Κίνας στη Σύνοδο Κορυφής

Την ευκαιρία της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής θα εκμεταλλευθεί ο πρωθυπουργός, προκειμένου να λήξει η «παρεξήγηση» μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αναφορικά με τα «μακεδονικά» προϊόντα.

Στον απόηχο της καταγγελίας της ΝΔ ότι δεν επετράπη σε ελληνική οινοποιία να χρησιμοποιήσει την γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονικό» για το κρασί της σε διεθνή έκθεση την Κίνα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής. Μπορεί εκ πρώτης όψεως το Συμβούλιο των Ευρωπαίων ηγετών να μην φαντάζει ως το ιδανικό forum για ένα τέτοιο διάβημα, ωστόσο μεταξύ των θεμάτων της ατζέντας αυτής της Συνόδου είναι και η ρύθμιση των σχέσεων Ε.Ε.-Κίνας.

Παρέμβαση Τσίπρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δείπνο των ηγετών αναμένεται να εξεταστεί το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ - Κίνας, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών πτυχών των σχέσεων αυτών. Κατά έγκυρες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας «αναμένεται να  υπογραμμίσει ότι η Κίνα αποτελεί Στρατηγικό Εταίρο για την ΕΕ, γεγονός το οποίο θα πρέπει να καθίσταται σαφές μέσω της Κοινής Δήλωσης της προσεχούς Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κίνας και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε τομέα διασυνδεσιμότητας», όπως τονίζουν καλά ενημερωμένοι παράγοντες. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο πρωθυπουργός «θα υπογραμμίσει τη σημασία ταχείας ολοκλήρωσης της Συνολικής Συμφωνίας για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, η οποία θα πρέπει να παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για όλες τις Ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις». Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει στους εταίρους του πως η Κίνα είναι μία τεράστια αγορά και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί όλο το πλαίσιο των γεωγραφικών ενδείξεων –των «μακεδονικών» κρασιών συμπεριλαμβανομένων.

Τα υπόλοιπα θέματα

Παράλληλα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Βρυξελλών και ενημέρωση από κοινοτικές πηγές, «την επόμενη μέρα, η συζήτηση θα εστιαστεί σε θέματα ανταγωνιστικότητας και εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, αλλά και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής». Κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας θα σταθεί στην ανάγκη προώθησης μίας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. «Η πολιτική αυτή θα πρέπει να εστιάζει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, σύμφωνα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της Συμφωνίας των Παρισίων», όπως λένε έμπειροι παράγοντες.
Βεβαίως, πέραν όλων αυτών, κυρίαρχο θέμα της Συνόδου θα αποτελέσει το ζήτημα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να εξετάσουν την επιστολή που απέστειλε χθες η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, με την οποία αιτείται τρίμηνης  παράτασης, έως τις 30 Ιουνίου, για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τη χρονική διάρκεια, καθώς και τυχόν κριτήρια που θα θέσει η Ε.Ε. προκειμένου να δεχθεί αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Σύμφωνα με αναλυτές, κρίσιμη για την τελική αποδοχή του αιτήματος της κ. Μέι θα είναι η ψηφοφορία, 3η κατά σειρά, επί της συμφωνίας αποχώρησης, που θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

Πέμπτη 21 Μαρτίου
12.30: Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES
15.30: Έναρξη εργασιών της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
19.30: Δείπνο εργασίας των ηγετών της ΕΕ με θέμα τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας

Παρασκευή 22 Μαρτίου
10.45: Έναρξη εργασιών ολομέλειας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. dimitris 13:25 21/03/2019

    Τι να θέσει ο κακομοίρης όταν δεν μπορεί να νομοθετήσει για τα κόκκινα δάνεια. Ένας κακομοίρης της φαπας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.