ΚΟΣΜΟΣ

"Δεν πληρούν πλέον τα κριτήρια", αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τραμπ "κόβει" την προνομιακή εμπορική μεταχείριση Τουρκίας και Ινδίας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα τερματίσει τις συμφωνίες με τις οποίες δίνει προνομιακή εμπορική μεταχείριση στην Ινδία και την Τουρκία, διότι αυτές οι δύο δυνάμεις «δεν εκπληρώνουν πλέον τα κριτήρια», που τους επέτρεπαν να ωφελούνται από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον στον τομέα αυτό, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

«Κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το Εμπόριο (USTR) ανακοινώνει σήμερα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν θα τερματίσουν το καθεστώς το οποίο έχει παραχωρηθεί στην Ινδία και την Τουρκία», στο πλαίσιο ενός προγράμματος υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών, που τους επέτρεπε κυρίως να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ και του USTR Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, η Τουρκία δεν δικαιούται πλέον να επωφελείται από το πρόγραμμα αυτό διότι «είναι επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομικά». Αυτό σημαίνει ότι πολλά τουρκικά εξαγόμενα προϊόντα που διατίθενται αδασμολόγητα στην αμερικανική αγορά θα υπόκεινται πλέον σε δασμούς.

Στην περίπτωση της Ινδίας, ο Τραμπ αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο διότι έπειτα από «εντατικές επαφές» με το Νέο Δελχί κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν παρέχει εγγυήσεις» σε επαρκή βαθμό στην Ουάσινγκτον πως θα προσφέρει «ίση και δίκαιη πρόσβαση των αμερικανικών προϊόντων στις ινδικές αγορές».

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή αναμένεται να έχει επιπτώσεις στις γενικότερες σχέσεις των ΗΠΑ με την Ινδία και την Τουρκία, όταν μάλιστα με την τελευταία είναι ήδη αρκετά προβληματικές το τελευταίο διάστημα...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.