ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη στο Εθνος της Κυριακής

Παπανδρέου: Η πολιτική δράση για να είναι ελκυστική χρειάζεται οξυγόνο

Για την πολιτική κατάσταση ενόψει και του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι "η κομματική και πολιτική δράση για να είναι ελκυστική χρειάζεται οξυγόνο".

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στο Εθνος της Κυριακής:

- Γεια σας κύριε, Πρόεδρε. Πως είστε; Βλέπω έχετε έντονη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό...

Λογικό δεν είναι; Μπροστά μας έχουμε το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και πολλές, αλλά και κρίσιμες εκλογές. Βέβαια, είναι και άδικο, να λέτε ότι, τώρα μιλώ στο εσωτερικό σκηνικό. Και μάλιστα, για πολλούς λόγους.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί μιλώ συνεχώς για την Ελλάδα και τις δυνατότητές της παντού στον κόσμο. Δυστυχώς, βέβαια, δεν έχω άλλους μαζί μου σε αυτό που κάνω και το οποίο έχουμε ανάγκη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Να μιλάμε για την Ελλάδα, στον κόσμο.

Δεύτερον, γιατί πάρα πολλές φορές λέω τι χρειάζεται η χώρα. Απλώς, σε κάποιους δεν αρέσουν αυτά που λέω, χρόνια τώρα, και κυρίως δεν αρέσει να ακούνε ότι, αν δεν αλλάξουμε θα βουλιάξουμε. Ίσως, γιατί σε αυτά που πρέπει να αλλάξουν, αναγνωρίζουν και δικές τους ευθύνες, αλλά και αυτά που πρέπει οι ίδιοι να αλλάξουν.

Τρίτον, γιατί χρειάζεται όταν μιλάει κάποιος, να είναι χρήσιμος και όχι μέρος ενός αχρείαστου πολιτικού κουτσομπολιού. Και αποπροσανατολίζει και επιβλαβές είναι.

Εξάλλου, για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, πέραν του ότι, εσείς οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να εγκαλείτε άλλους, που μιλούν πολύ, αλλά δεν λένε τίποτα για τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων και της χώρας, μόνο παράπονο δεν πρέπει να έχετε από ειδήσεις που με αφορούν, αλλά δεν με εκφράζουν κιόλας.

- Γιατί το λέτε αυτό;

Να, πάρτε για παράδειγμα το τελευταίο διάστημα, όλοι κάνουν δίκη προθέσεων, και όλοι, ηθελημένα αγνοούν αυτά που πραγματικά λέω και πιστεύω. Η θέση μου είναι ότι στρατηγικός αντίπαλος είναι η συντήρηση, λέω ότι συντήρηση είναι η δεξιά, αλλά και η πολιτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι καλοθελητές θέλουν να λένε ότι, επιδιώκω συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί;

Και γιατί θέλουν να στηρίξουν τη δεξιά και για να σπείρουν ζιζάνια στο Κίνημα Αλλαγής και για να στηρίξουν αυτόν τον συντηρητικό διπολισμό που τους συμφέρει.

Ο καθένας επιχειρεί να μου αποδώσει ό,τι τον εξυπηρετεί.

Ό,τι και να κάνουν όμως, δεν θα μας υποδείξουν τι θα πούμε και και τι θα κάνουμε. Η μάχη που δίνουμε είναι για την αυτόνομη προοδευτική πορεία της παράταξής μας, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι.

- Βέβαια, κάποιοι σας κατηγορούν ότι αποφεύγετε να “υπενθυμίσετε” απόψεις σας που γνωρίζετε ότι προκαλούν αντιπαραθέσεις, ίσως και συγκρούσεις, ακόμη και εντός του ΚΙΝΑΛ. Έχουν άδικο;

Ποτέ δεν φοβήθηκα να πω και να κάνω αυτό που πιστεύω. Και ποτέ δεν λειτούργησα με σκοπιμότητα. Με μεγάλο κόστος, προσωπικό και πολιτικό. Ναι. Αλλά αυτή είναι και η αντίληψή μου για την άσκηση της πολιτικής. Ξέρω ότι, δεν είναι η κρατούσα αντίληψη, ξέρω ότι, κάποιοι θεωρούν μαγκιά και εξυπνάδα την καπατσοσύνη, αλλά πιστέψτε με, αυτή η αντίληψη είναι πραγματικά γραφική, και μαζί, αποδεικτική της αιτίας των δεινών μας, ως Ελληνισμός. Αργά ή γρήγορα, ελπίζω γρήγορα, ως κοινωνία και πολιτεία, θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε, αν δεν θέλουμε να ξαναβιώσουμε μια νέα κρίση.

Θα σας πω, με την ευκαιρία, το εξής: Οι απόψεις μου, για παράδειγμα, για το στίγμα και τη φυσιογνωμία του χώρου μας, για τη στρατηγική του και την υπεράσπιση της αυτονομίας του, για τα θέματα των σχέσεων του με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, η θέση μου για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, οι θέσεις μου για τα πανεπιστήμια, αλλά και την παιδεία γενικότερα, για το ότι πρέπει να είναι περισσότερο συμμετοχική, ανοιχτή στις νέες ιδέες, στα νέα ρεύματα σκέψης αλλά και στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή, όπως και οι απόψεις μου για την ισονομία, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τη λογοδοσία, είναι σε όλους γνωστές. Τις έχω διατυπώσει εκατοντάδες φορές.

Και δεν έχω μετακινηθεί ούτε χιλιοστό από τις θέσεις αυτές, παρά μόνο για να συμπεριλάβω κάποιες νεότερες εξελίξεις.

Θυμηθείτε για παράδειγμα, τις απόψεις μου, από το 1985 κιόλας, για την αποποινικοποίηση της χρήσης της κάνναβης, ώστε να χτυπηθεί η μαφία και να προστατευθεί ο χρήστης, που σήμερα γίνονται παγκοσμίως αποδεκτές.

Ο καθένας, λοιπόν, μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά αυτές οι απόψεις και οι θέσεις, είναι δεδομένες. Όσο και αν κάποιοι θέλουν να εξηγούν δήθεν, τα ανεξήγητα, επειδή κατά περίσταση και περίπτωση τους βολεύει ή δεν τους βολεύει.

Κανείς δεν πρόκειται να με οδηγήσει είτε προς τη μια, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Το θέμα είναι να είμαστε χρήσιμοι για τον Ελληνικό λαό και τη χώρα, όχι για τα συμφέροντα που υπηρετούν οι «καλοθελητές».

- Μιας και μιλάτε για τους δύο πολιτικούς αντιπάλους σας. Ούτε Τσίπρας, ούτε Μητσοτάκης στο τιμόνι της χώρας από την επομένη των εκλογών. Το λέει η κυρία Γεννηματά και στελέχη του ΚΙΝΑΛ. Η ρεαλιστική συμπλήρωση και επεξήγηση αυτής της φράσης, ποια είναι κατά την άποψή σας;

Η υπεράσπιση της αυτονομίας της παράταξής μας. Εμείς καταθέτουμε αυτόνομη πρόταση. Καθορίζουμε εμείς το μέλλον μας, με τις πολιτικές που προτείνουμε και δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε. Προσοχή, δεν το λέω υπό το πρίσμα της κομματικής σκοπιμότητας. Μακριά από εμένα κάτι τέτοιο. Το έχω πληρώσει εξάλλου, ότι δεν έβαλα μπροστά το κομματικό συμφέρον αλλά της χώρας και δεν το μετανιώνω.

Και σας ρωτώ, βλέπετε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία να έχουν κατανοήσει τις αιτίες της κρίσης και να έχουν παραδεχθεί τις ευθύνες τους σε σχέση με την ελληνική κρίση; Άρα πως θα πορευτούμε στο μέλλον; Οι πολίτες καταλαβαίνουν τον κίνδυνο. Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Ουδείς θέλει να δικαιώσουμε το μύθο του Σίσυφου.

Γι’ αυτό θα με ακούσετε να το λέω συνεχώς το επόμενο διάστημα, απευθυνόμενος στους συμπολίτες μας και ιδιαιτέρως του προοδευτικούς
πολίτες. Δώστε τη δύναμη στο Κίνημά μας, για να επιβάλλουμε Αλλαγή Πορείας. Μόνο αυτός μπορεί να είναι ο στόχος, αν θέλουμε μια πατρίδα πραγματικά ανεξάρτητη. Τώρα πια, κανείς δεν δικαιούται να πει ότι δεν γνωρίζει. Δεν δικαιούται κανείς να έχει σύγχυση για το ποιός ευθύνεται για την κρίση αλλά και ποιοί επέτειναν την κρίση, σε βάρος του Ελληνικού λαού, αντί πατριωτικά να στηρίξουν τις δικές μας προσπάθειες για να μη χρεοκοπήσουμε.

Η ευθύνη του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου συλλογικά, και του καθενός μας χωριστά, είναι πολύ μεγάλη, για να ορθοποδήσει η χώρα.

Δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία γι’ αυτό. Ούτε βεβαίως και η επανάληψη του φαινομένου μιας απερίσκεπτης επιλογής ψήφου, με βάση τις εύκολες λύσεις, δήθεν σωτήρων ή ικανών, αλλά ανεύθυνων λαϊκιστών και λαοπλάνων.

Αυτά πληρώνουμε πολύ ακριβά.

Σε αυτόν τον τόπο, πρέπει επιτέλους, να μάθουμε να συζητούμε ήρεμα, απλά και προπαντός με ευθύνη απέναντι στους Έλληνες και τη χώρα.

Είμαστε, λοιπόν, η μοναδική πολιτική δύναμη, που μπορεί να προωθήσει ριζοσπαστικές αλλαγές αλλά και να ενώσει κοινωνικές δυνάμεις, ώστε, αφενός μεν να επιβληθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση, των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων, αφετέρου δε να προχωρήσει η προοδευτική αλλαγή, που έχει ανάγκη ο τόπος.

- Σε μία εβδομάδα πραγματοποιείται το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Θεωρείτε ότι υπάρχει δυνατότητα να γίνουν κινήσεις για τη διασφάλιση της ενότητας του πολυκομματικού αυτού φορέα;

Το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής πραγματοποιείται σε μια συγκυρία όπου έχουμε μπροστά μας αυτοδιοικητικές εκλογές, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές. Για αυτό, προέχει να διεξαχθεί σε ένα κλίμα ενωτικό και να εκπέμψει τον δυναμισμό που χρειαζόμαστε για να δώσουμε με επιτυχία τη μάχη.

Όταν ως Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών γίναμε συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής, δεν πιστέψαμε ποτέ ότι το εγχείρημα θα ήταν εύκολο. Συμμετείχαμε όμως, με τη λογική ότι, μπροστά σε ένα πολιτικό κλίμα αυξανόμενου διπολισμού έπρεπε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με στόχο μια ισχυρή παράταξη της κεντροαριστεράς. Γιατί, κακά τα ψέματα, κάθε μέρα που περνάει, ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός πολιτών δεν καλύπτεται από ένα πολιτικό σκηνικό όπου έχουμε μια Νέα Δημοκρατία που κινείται όλο και πιο δεξιά και έναν ΣΥΡΙΖΑ με θολό ιδεολογικό στίγμα, λίγο νέο μαρξισμό, λίγο σοσιαλισμό, λίγο καραμανλισμό, λίγο ΑΝΕΛ.

Πολλοί ρωτούν, μα η κεντροαριστερή παράταξη δεν ταυτίζεται με το ΠΑΣΟΚ; Ασφαλώς χτίζουμε πάνω στη σημαντική παράδοση και το έργο του ΠΑΣΟΚ, αλλά το ζητούμενο σήμερα είναι να αγκαλιάσουμε έναν ευρύτερο χώρο και νέες δυνάμεις, σκεπτόμενες μετά από την περιπέτεια της χώρας. Γιατί ιστορικά, για διάφορους λόγους, που δεν είναι προεκλογικά ο καλύτερος χρόνος να συζητηθούν, το πολύ μεγάλο ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε.

Το διακύβευμα, λοιπόν, σήμερα, είναι να διευρύνουμε, να ανανεώσουμε σε ιδέες και να αναζωογονήσουμε την παράταξη, αγκαλιάζοντας ανθρώπους που απομακρύνθηκαν κάποια στιγμή από το ΠΑΣΟΚ για διάφορους λόγους, όπως και ανθρώπους που έρχονται από διαφορετικές αφετηρίες. Αυτοί που σε κάθε περίπτωση μας εμπιστεύονται για τη συνέπειά μας και πιστεύουν ότι είμαστε αυτοί που με αξιοπιστία θα πραγματοποιήσουμε τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Απευθυνόμαστε σε νέους ψηφοφόρους, στους τόσους πολλούς που μετανάστευσαν ελπίζοντας να γυρίσουν σε μια διαφορετική χώρα στην οποία μπορούν να προσφέρουν, σε όσους ψάχνουν να βρουν ένα χώρο που μπορεί να εκφράσει τις ανησυχίες τους και να απαντήσει στα προβλήματά τους.

Επαναλαμβάνω ότι, το εγχείρημα και χρόνο χρειάζεται και φιλόδοξο είναι. Χρειάζεται πίστη, πολύ δουλειά και να μην απογοητευόμαστε από τις δυσκολίες. Ορισμένοι εγκατέλειψαν την προσπάθεια σχετικά γρήγορα, πιστεύω όμως ότι, με πολλούς, κάποια στιγμή θα ξαναβρεθούμε στο ίδιο μετερίζι.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιώντας τη μέχρι τώρα εμπειρία, είναι κομβικής σημασίας ζήτημα, το Συνέδριο που θα γίνει την άλλη εβδομάδα να συμβάλει στην ενίσχυση ενός κλίματος εμπιστοσύνης. Να δείξει ότι υπάρχει χώρος και σεβασμός για όλους όσοι ίδρυσαν το Κίνημα Αλλαγής. Τα βήματα προς μια πιο συνεκτική λειτουργία, να μη ναρκοθετήσουν τον πλουραλισμό και την δυνατότητα ελεύθερης έκφρασης. Η κομματική και πολιτική δράση για να είναι ελκυστική χρειάζεται οξυγόνο. Γιατί, το σημαντικότερο είναι, να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε μια διπλή πρόκληση: να εκφράζουμε την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά και να παράγουμε δημιουργικές ιδέες και λύσεις.

- Θεωρείτε ότι στο συνέδριο πρέπει να γίνει συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες;

Εκτιμώ ότι η συζήτηση αυτή στην παρούσα συγκυρία εξυπηρετεί μόνο τους κομματικούς μας αντιπάλους που θέλουν να μας μετατρέψουν σε παρακολούθημα του ενός ή του άλλου και να συρρικνώσουν τις δυνάμεις μας.

Είναι αποπροσανατολιστικό, αντί να μιλάμε για το περιεχόμενο της πολιτικής μας πλατφόρμας και των θέσεων μας να κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου. Και μάλιστα, χωρίς να ακούμε καν πολιτικές προτάσεις, απλά «φλερτ» χωρίς περιεχόμενο. Και ασφαλώς, δεν είμαστε ένα κόμμα τύπου Γκένσερ, που κολλάει παντού ανάλογα με τη συγκυρία. Έχουμε ένα σαφή προοδευτικό προσανατολισμό, με συγκεκριμένες αρχές και αξίες.

- Είναι δεδομένη η υποψηφιότητά σας στην Αχαΐα; Έχετε ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία;

Η σχέση μου με την Αχαΐα, δεν είναι μόνο πολιτική και εκλογική, είναι βαθιά και συναισθηματική. Προτεραιότητά μου να σκεφτώ πως μπορώ να αξιοποιήσω όλη την εμπειρία μου αλλά και τα δίκτυα που έχω στο εξωτερικό ώστε να βοηθήσω στην αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων του νομού.

Μιας περιοχής με πολλά φυσικά πλεονεκτήματα, με ικανότατο έμψυχο δυναμικό, και με προϋποθέσεις ανάπτυξης των νέων αγαθών και υπηρεσιών, που όμως πλήττεται από την ανεργία και έχει ιδιαίτερη ανάγκη από επενδύσεις, προώθηση των τοπικών προϊόντων, ανάπτυξη του τουρισμού, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αντιμετώπιση της φτώχειας.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Λόγια σταράτα με τιμιες διαθέσεις και Ειλικρινή αντιμετώπιση των προβλημάτων .
    Με γνώση της κατάστασης και με βάσεις δημοκρατικές παντού μέσα κί έξω από την χωρα!
    Μας έχει λείψει τέτοια καθαρή έκφρασης μέσα κι έξω από την Ελληνική Βουλή !

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.