ΕΛΛΑΔΑ

«Καίγεται» το σενάριο εθνικών εκλογών τον Μάιο

Πρέσπες-Μάτι «σπρώχνουν» τις κάλπες τον Οκτώβριο

Ολοένα και περισσότερους πόντους κερδίζει το σενάριο εξάντλησης της τετραετίας για την κυβέρνηση, καθώς πλέον η προοπτική διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων τον Μάιο έχει αρχίσει να θεωρείται από το Μέγαρο Μαξίμου μία εξαιρετικά ριψοκίνδυνη επιλογή.

Παρά το γεγονός ότι υψηλά ιστάμενοι κυβερνητικοί παράγοντες αναγνωρίζουν ότι αν η διαφορά στις Ευρωεκλογές είναι μεγάλη, αυτό θα «φτιάξει» κλίμα αποδρομής ενόψει της μάχης του Οκτωβρίου, η κυρίαρχη άποψη που επικρατεί στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι η κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο, ειδικά σε ό,τι αφορά την διαχείριση τριών κορυφαίας σημασίας θεμάτων.

Η οικονομία

Σε πρώτο πλάνο θέλει η κυβέρνηση να φέρει την οικονομία, καθώς εδώ και λίγο καιρό για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επικαλεστεί όχι προθέσεις και επιιδιώξεις, αλλά απτά δείγματα πολιτικής που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών: τέτοια δείγματα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου, η διάσωση των συντάξεων και οι αυξήσεις που είδαν 620.000 συνταξιούχοι πριν 2 μήνες. Κυρίαρχο ρόλο στην μάχη της καθημερινότητας θα παίξουν και οι «ενέσεις» ενίσχυσης στο κοινωνικό κράτος, όπως το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγασης που ήδη «τρέχουν».
Συν τοις άλλοις, στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στο Μαξίμου πιστεύουν ακράδαντα ότι χρειάζονται μερικοί ακόμη μήνες προκειμένου ο συνδυασμός της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών μαζί με την καλυτέρευση της «μεγάλης εικόνας» (έξοδος στις αγορές, νέος νόμος Κατσέλη, 120 δόσεις κ.α.)  να επηρεάσει επί τα βελτίω για τον ΣΥΡΙΖΑ το πολιτικό κλίμα.

Οι Πρέσπες

Συν τοις άλλοις, το Μαξίμου θέλει χρόνο όχι μόνο για να εμπεδωθούν τα θετικά, αλλά και για να.... ξεχαστούν τα αρνητικά: για παράδειγμα, στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχει διαπιστωθεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ξεχαστεί τόσο εύκολα και γρήγορα όσο αναμενόταν, παρότι οι αντιδράσεις έχουν αποκλιμακωθεί σε τοπικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει την «μάχη της Βόρειας Ελλάδας», με επισκέψεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών σε περιοχές της Μακεδονίας, προσπαθώντας να εξηγήσουν τα θετικά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στο πλαίσιο αυτό, περιόδευσαν σε περιοδές της Βορείου Ελλάδας ήδη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Έφη Αχτσιόγλου ενώ αναμένονται κι άλλες επισκέψεις, με αποκορύφωμα, βεβαίως, τη σχεδιαζόμενη παρουσία του πρωθυπουργού σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Νέα «πυρκαγιά»

Πέραν αυτών, το γεγονός ότι η εθνική τραγωδία στο Μάτι ήρθε εκ νέου στην κορυφή της επικαιρότητας με αφορμή την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος κατά 20 ατόμων επιβάρυνε εκ νέου το πολιτικό κλίμα. Επίσης, η δικογραφία έδωσε την ευκαιρία στη ΝΔ να στοχοποιήσει εκ νέου την κυβέρνηση αλλά και την Ρένα Δούρου –δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι την περιφερειάρχη Αττικής υπερασπίζονται όλοι οι κορυφαίοι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενοι ότι όσα λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο πολιτικό σκηνικό είναι μία κεντρική πολιτική μάχη.
Για όλα αυτά, λοιπόν, ο χρόνος θεωρείται ο... καλύτερος γιατρός. Συν τοις άλλοις, τα δείγματα που έχει το Μέγαρο Μαξίμου από το υπουργείο Τουρισμού δείχνουν άλλη μία σπουδαία τουριστική σεζόν, που θα παίξει τον δικό της ρόλο στην διαμόρφωση του οικονομικού κλίματος. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, ακόμη και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που ήταν θιασώτες των τριπλών εκλογών τον Μάιο έχουν αρχίσει να «προσχωρούν» στο μέτωπο του Οκτωβρίου, αναγνωρίζοντας ότι ο χρόνος μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της κυβέρνησης.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. MARINA. 8:19 09/03/2019

    Σπρώχτες τις εκλογές για τον Οκτώβρη Αλέξη Τσίπρα και εμείς θα σε σπρώξουμε μια και καλή όποτε και να στήσεις τις εκλογές της βίας και νοθείας που ετοιμάζεις.Συριζαίοι άντε και γ@μηθείτε καθάρματα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.