ΕΛΛΑΔΑ

Κάθε κόμμα να αναλάβει τις ευθύνες του…

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν σενάριο «μεγάλου συνασπισμού»

«Χέρι-χέρι» εκτιμούν στο Κίνημα Αλλαγής ότι προχωρούν πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, που κρατούν κοινή στάση σε σειρά μεγάλων ζητημάτων για την χώρα. Στην Χαριλάου Τρικούπη, μάλιστα, έχουν ρίξει στο τραπέζι το σενάριο του ‘μεγάλου συνασπισμού’, αφού κάθε άλλο παρά αποκλείουν πλέον τη σύμπλευση των δύο μεγάλων κομμάτων την επομένη των εκλογών.

Στελέχη της, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι «κάθε πολιτικό κόμμα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για το ότι φτάσαμε ως εδώ», θυμίζοντας με νόημα ότι τόσο η ΝΔ την περίοδο 2010-2011, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2010-2015 ‘έχτισαν’ πάνω στη θεωρία του ‘αντιμνημονίου’, αναλαμβάνοντας έτσι μεγάλη ευθύνη για την πολυετή καθυστέρηση εξόδου της χώρας από την κρίση. Βέβαια, αμφότεροι, λένε, έγιναν στην πορεία «μνημονιολάτρες», αλλά με μεγάλη καθυστέρηση...

Την ίδια στιγμή, στην Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούν ότι σε όλα τα μεγάλα θέματα και δη στα πλέον συμβολικά από αυτά, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τηρούν κοινή στάση τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα κατά τους ίδιους αποτελούν το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου προεξοφλούν ότι η στάση των δύο μεγάλων κομμάτων θα είναι ίδια, αλλά και η ‘σχέση’ τους με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Για τον μεν Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνουν ότι ανήκει στην ίδια, συντηρητική οικογένεια, με την Γερμανίδα Καγκελάριο, για τον δε Αλέξη Τσίπρα, ότι κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, να γίνει ο ‘εκλεκτός’ της. Αποτέλεσμα, τα δύο μεγάλα κόμματα συμπορεύονται, καθώς λένε, σε ζητήματα όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα ή το Υπερταμείο, για τα οποία σημειώνουν ότι «έπρεπε να φτάσουμε τρείς μήνες πριν από τις εκλογές, για να ακούσουμε κάτι από το στόμα του πρωθυπουργού ή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, δεδομένης της δύναμης που θα του δώσουν οι πολίτες», λένε στο ερώτημα για τις συνεργασίες μετά από τις εκλογές, επαναλαμβάνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής ζητά ψήφο εμπιστοσύνης και ανατροπής των σημερινών συσχετισμών, για να προωθήσει την προοδευτική του ατζέντα. «Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα μιας οποιασδήποτε κυβέρνησης, χωρίς κανένα απολύτως πλαίσιο», προεξοφλούν κορυφαία στελέχη του, δηλώνοντας πως στην παρούσα φάση είναι ‘απέναντι και στους δύο’, με αφορμή αυτά που κάνει η κυβέρνηση και αυτά που προτείνει η ΝΔ. «Οριοθετούμαστε και προσδιοριζόμαστε από το δικό μας πολιτικό πλάνο», λένε, θυμίζοντας σειρά προτάσεων που κατέθεσαν εγκαίρως, από αυτές για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, ως εκείνες για τα εργασιακά, το δημογραφικό κ.ο.κ. Έτσι, ασκούν σκληρή κριτική και στα δύο μεγάλα κόμματα, εστιάζοντας κάθε φορά σε κάτι διαφορετικό.

Σε θέματα Οικονομίας, για παράδειγμα, θυμίζουν την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που «ξετίναξε», όπως λένε, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τη νέα γενιά και τις γυναίκες. Σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, από την άλλη, εστιάζουν στις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ΕΣΥ, αλλά και στο γεγονός ότι «δεν βρήκε μία λέξη αυτοκριτικής για τον διπλασιασμό της φαρμακευτικής δαπάνης την πενταετία 2004-2009», όπως λένε. Στο ίδιο μήκος κύματος, διμέτωπη επίθεση κατά των δύο, εξαπολύουν με αφορμή τα όσα αποκάλυψε ο Μανουέλ Μπαρόζο στους Δελφούς, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν γνώριζαν για το ύψος του ελλείμματος της χώρας επί κυβέρνησης Καραμανλή, και δεν έμαθαν παρά αρκετά μετά, όταν πια είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ο Γιώργος Παπανδρέου. «Έχουν περάσει τόσα εικοσιτετράωρα και δεν έχουν πει κουβέντα», λένε, παρατηρώντας ότι η ΝΔ αρνείται να κάνει αυτοκριτική για την περίοδο Καραμανλή και αναρωτώμενοι γιατί δεν λέει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ. «Τι φοβούνται;», διερωτώνται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι καλύπτουν την ‘καραμανλική συνιστώσα’ που στηρίζει κατά τους ίδιους την κυβέρνηση Τσίπρα.

Ακόμα και τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα ότι δεν επιθυμεί να αλώσει την Κεντροαριστερά, τις αποδίδουν σε ‘πλήρη αποτυχία’ του plan A του πρωθυπουργού, που προέβλεπε επίθεση στο Κίνημα Αλλαγής. «Το ‘συμπλήρωμα’ που ήθελε, δεν πέτυχε», λένε, θυμίζοντας τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τη συσπείρωση που προκάλεσε στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής η υπουργοποίηση Μωραΐτη και Τόλκα, και εκτιμώντας ότι τώρα ο πρωθυπουργός περνά στο plan B, που περιλαμβάνει ‘πολιτικό φλερτ’. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζουν ότι «κακώς ανακηρύσσει προοδευτικό μέτωπο, γιατί δεν είναι προοδευτικός ο ίδιος. Επιπλέον, δεν έχει πάρει ‘συγχωροχάρτι’ για τις δεξιές πολιτικές που εφάρμοσε και την συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και πάντως, δεν μπορείς να λέγεσαι προοδευτικός και να σε χειροκροτούν από την πρώτη σειρά στην ομιλία σου, ο Βαγγέλης Αντώναρος, η Κατερίνα Παπακώστα και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου»...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.