ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

Στο Βουκουρέστι για την «βαλκανική Τετραμερή» ο πρωθυπουργός

Με στόχο την αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με όλες τις χώρες των Βαλκανίων μεταβαίνει σήμερα στο Βουκουρέστι ο Αλέξης Τσίπρας, για να λάβει μέρος στην 7η Τετραμερή Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας και Βουλγαρίας.

Πέραν του Αλέξη Τσίπρα, στην τετραμερή θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και η ρουμάνα πρωθυπουργός Βιόριτσα Ντανσίλα, όπως επίσης και οι υπουργοί Μεταφορών των τεσσάρων χωρών.

Η ατζέντα

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, στην ατζέντα της τετραμερούς περιλαμβάνονται οι περιφερειακές εξελίξεις, η συνεργασία των χωρών στην οικονομία, θέματα διασυνδεσιμότητας με έμφαση στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις υποδομές καθώς και η ένταξη της Σερβίας και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, θα συζητηθεί περαιτέρω η συνεργασία των τεσσάρων χωρών για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2028, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών των Απρίλιο. Παράλληλα, κατόπιν ελληνικής πρότασης, σήμερα αναμένεται να συμφωνηθεί η σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών στον οποίο καθοριστικό ρόλο προορίζεται να διαδραματίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας

Σημειωτέον ότι πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα της τετραμερούς, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κανονίσει συνάντηση με την Ρουμάνα ομόλογό του. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μάρκο Μπόλαρη, τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλιο Ράλλη, τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Γιάννη Μπράχο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλη Βερροιόπουλο.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης πρόκειται να συζητηθούν θέματα ανάπτυξης και περαιτέρω σύσφιγξης της συνεργασίας των δύο χωρών στις διμερείς οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις, μεταφορών, ψηφιακής πολιτικής, και διασυνδεσιμότητας. Δεδομένου ότι η Ρουμανία κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, οι δύο πρωθυπουργοί θα ενισχύσουν τον συντονισμό τους ως προς τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, τη μετανάστευση και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Το διμερές μας εμπόριο έφθασε το 1,940 δισ. ευρώ το 2018 και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Η Ρουμανία είναι ένας από τους κυριότερους προορισμούς ελληνικών ξένων επενδύσεων και η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση στον κατάλογο με τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα. Κατά τα έτη 1015-2017 η Ελλάδα αποτέλεσε τον πρώτο προορισμό Ρουμάνων τουριστών στο εξωτερικό.

Αναλυτικά, το σημερινό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:

10:40 Διμερής συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα
11:05 Συμμετοχή σε Διακυβερνητικές Διαβουλεύσεις Ελλάδας - Ρουμανίας
12:05 Δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου
12:40 Γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ρουμανίας, Λίβιου Ντραγκνέα
17:15 Εργασίες Τετραμερούς Συνόδου
18:20 Κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου
20:00 Επίσημο δείπνο με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.