ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη στα Σκόπια

Θεοχαρόπουλος σε Ζάεφ: Σπάμε τον φόβο και τον εθνικισμό

Με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στα Σκόπια.

Τον κ.Θεοχαρόπουλο συνόδευε με αντιπροσωπεία του κόμματος αποτελούμενη από τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, και τον Γεράσιμο Γεωργάτο, υπεύθυνο του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής.

Μεταξύ άλλων ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι με τον Ζόραν Ζάεφ συμφώνησαν πως παραμένουν προσηλωμένοι στη φιλία των δύο λαών, στο διάλογο και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, μακριά από κάθε εθνικισμό.

«Συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Ζόραν Ζάεφ, γιατί είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στη φιλία μεταξύ των χωρών, στο διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Στο πλαίσιο αυτό μας συνεχάρη για τη στάση μας, την ευθύνη και το πολιτικό κόστος που αναλάβαμε. Και τον συνεχάρη γιατί παρέμεινε προσηλωμένος σε μία στάση ιστορικής ευθύνης απέναντι σε κάθε εθνικισμό», τόνισε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ.Θεοχαρόπουλος.

«Η ΔΗΜΑΡ, συνεπής με τις θέσεις, τις αρχές και τις αξίες της, ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία επιλύονται προβλήματα που λίμναζαν επί 26 χρόνια, δηλητηριάζοντας τις σχέσεις των χωρών μας. Στη συνάντηση τονίσαμε ότι τέτοιες προωθητικές ενέργειες για την ειρηνική συνύπαρξη των χωρών, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, μπορούν να προωθηθούν από προοδευτικές, αριστερές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις», πρόσθεσε.

«Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του συντάγματος ήταν μία δίκαιη και ρεαλιστική λύση στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού. Αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της "Βόρειας Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, γεγονός που θα συμβάλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίω», σημείωσε ο κ.Θεοχαρόπουλος.

Και συνέχισε: «Τονίσαμε και συμφωνήσαμε ότι από εδώ και στο εξής το κρίσιμο είναι η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας σε όλα τα επίπεδα, χωρίς πισωγυρίσματα και χωρίς να επαναπαυθούμε, αλλά να διατηρηθεί ενεργός ο διάλογος και η συνεργασία για την επιτυχή εφαρμογή της. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προλαβαίνουμε και να επιλύουμε αβλεψίες, αστοχίες ή αδράνειες που παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας, όπως συνέβη στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου, όπου αντιμετωπίστηκε αμέσως. Ενημερωθήκαμε για τη μέχρι σήμερα πρόοδο σχετικά με εφαρμογή του erga omnes και την αλλαγή του ονόματος σε όλους τους θεσμούς και δημόσιους φορείς, στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, καθώς και για τη λειτουργία των επιτροπών που έχουν αναλάβει να επεξεργαστούν την αναθεώρηση των βιβλίων της ιστορίας και τη διευθέτηση του ζητήματος των εμπορικών σημάτων».

«Διερευνήσαμε και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα ευρύ πεδίο δυνατοτήτων για σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας όπως εξάλλου προβλέπεται στο δεύτερο μέρος της συμφωνίας και συμφωνήσαμε ότι χρειάζονται μέτρα διευκόλυνσης και προώθησης της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία που δραστηριοποιούνται σε αντίστοιχους κλάδους της οικονομίας», είπε και κατέληξε:

«Τέλος, προτείναμε και έγινε αποδεκτό να παραμείνουμε σε επικοινωνία, συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κομμάτων μας. Ήταν μία καθόλα χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση. Μόνο έτσι σπάει ο φόβος, ο εθνικισμός, η περιχαράκωση και ο συντηρητισμός που μας κρατούν καθηλωμένους σε ένα άγονο παρελθόν. Ένα ανοιχτό μέλλον είναι μπροστά μας, αρκεί να έχουμε την πολιτική βούληση και την τόλμη να το σχεδιάσουμε».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.