ΕΛΛΑΔΑ

Το ΕΚΑΒ δεν μπορούσε να το μεταφέρει

Τήνος: Χάθηκε νεογνό μετά από επιπλοκή σε εγκυμοσύνη

Τη δική του εκδοχή για την τραγωδία της Σύρου, όπου ένα πρόωρο νεογνό έχασε τη ζωή του λίγο μετά τη γέννησή του, στο Κέντρο Υγείας δίνει το ΕΚΑΒ, με ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος, Παναγιώτης Τζανετής.  Σύμφωνα με τον κ. Τζανετή, το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ έφθασε στην Τήνο, με υγειονομικό πλήρωμα τους προαναφερόμενους υπαλλήλους, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε αυτό στην Σύρο.

«Η τραγική κατάληξη επήλθε παρά τις προσπάθειες πολλών ιατρών και άλλων υγειονομικών υπαλλήλων μεταξύ των οποίων του ιπτάμενου ιατρού και του ιπτάμενου διασώστη του ΕΚΑΒ οι οποίοι συμμετείχαν επί ώρες στην προσπάθεια ανάνηψης», αναφέρει.

Παράλληλα, το ΕΚΑΒ ζήτησε πτητικό μέσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Όμως, όπως υποστηρίζει ο κ. Τζανετής, το ελικόπτερο Σινούκ της Πολεμικής Αεροπορίας δεν μπόρεσε να προσγειωθεί, όχι λόγω μηχανικής βλάβης, όπως ειπώθηκε, αλλά επειδή «είναι γνωστό πως δεν μπορεί να επιχειρήσει (προσγειωθεί) στην Τήνο καθώς και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ιδιαίτερα την νύχτα, λόγω διαστάσεων των ελικοδρομίων».

Πάντως, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, δεν μπορούσε να γίνει ούτως ή άλλως αεροδιακομιδή του νεογνού, καθώς ουδέποτε σταθεροποιήθηκε η κατάστασή του, που αποτελούσε προϋπόθεση για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ αναφέρει: 

Κατ΄ αρχάς εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια προς την οικογένεια του πρόωρου νεογνού που χάθηκε. Πρόκειται για κλήση που λήφθηκε τα μεσάνυχτα της 22ας Μαρτίου για οξύ τοκετό σε γυναίκα πρωτοτόκο 37 ετών, με το κύημα να είναι 23 εβδομάδων που γεννήθηκε με άπνοια, υποτονικότητα και APGAR score 3. Ο τοκετός διενεργήθηκε από ιδιώτη μαιευτήρα στις εγκαταστάσεις του Κ.Υ. Τήνου. Το ΕΚΑΒ έθεσε άμεσα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τις υγειονομικές ιπτάμενες ομάδες τόσο της Σύρου όσο και της Ρόδου και ζήτησε πτητικό μέσο από τις Ε.Δ.

Η τραγική κατάληξη επήλθε παρά τις προσπάθειες πολλών ιατρών και άλλων υγειονομικών υπαλλήλων μεταξύ των οποίων του ιπτάμενου ιατρού και του ιπτάμενου διασώστη του ΕΚΑΒ οι οποίοι συμμετείχαν επί ώρες στην προσπάθεια ανάνηψης. Προς αποκατάσταση της ακρίβειας της περιγραφής των γεγονότων σας ενημερώνουμε ότι ελικόπτερο προερχόμενο από τη Λήμνο έφθασε στην Τήνο, με υγειονομικό πλήρωμα τους προαναφερόμενους υπαλλήλους, οι οποίοι επιβιβάστηκαν σε αυτό στην Σύρο.

Όσον αφορά το διαθέσιμο στην βάση Σύρου από την Αεροπορία Στρατού πτητικό μέσο (ελικόπτερο CHINOOK) είναι γνωστό πως δεν μπορεί να επιχειρήσει (προσγειωθεί) στην Τήνο καθώς και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ιδιαίτερα την νύχτα, λόγω διαστάσεων των ελικοδρομίων. Είναι δε προφανές ότι για τα διαθέσιμα πτητικά μέσα καθώς και για την κατάσταση τους το ΕΚΑΒ βασίζεται στις ΕΔ και δεν δύναται να επηρεάσει καθοριστικά τις προτεραιότητες τους. Ωστόσο είναι γνωστό ότι εξαντλούνται από τις ΕΔ όλες οι διαθέσιμες δυνατότητες και συχνά μάλιστα υπό ακραίες συνθήκες. Τέλος διευκρινίζεται ότι ουδέποτε εκπληρώθηκαν οι ιατρικές προϋποθέσεις για την εκτέλεση της εν λόγω αεροδιακομιδής του νεογνού αφού ποτέ δεν σταθεροποιήθηκε (ασταθής ασθενής).

Εκ μέρους της διοίκησης του ΕΚΑΒ

ο Πρόεδρος Παναγιώτης Τζανετής

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.