ΕΛΛΑΔΑ

Τι δείχνει η Έρευνα το ΙΟΒΕ

Το 87% από τις δαπάνες των γονιών πάνε στα φροντιστήρια!

Φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα και ξένες γλώσσες «γονατίζουν» οικονομικά τις οικογένειες με παιδιά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ, αφού το 87% των δαπανών για τους γονείς πηγαίνουν εκεί!

Βέβαια, η ιδιωτική δαπάνη σε απόλυτους αριθμούς έχει μειωθεί λόγω της κρίσης.

Ωστόσο, αυτό δεν μειώνει καθόλου τα αποτελέσματα της έρευνας που είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά, αφού -βάσει πάντα με την έρευνα του ΙΟΒΕ- η δαπάνη για φροντιστήρια στις τάξεις του δημοτικού έχει «εκτοξευθεί» στα 11,3 εκατ. ευρώ το 2016, από τα 3,3 εκατ. ευρώ το 2008!

Την ίδια ώρα η δημόσια δαπάνη για την παιδεία ήταν το 2015 ύψους 8,7 δισ. ευρώ την ώρα που τα νοικοκυριά την ίδια χρονιά δαπανούσαν 2,2 δισ. ευρώ (από 3,3 δισ. ευρώ το 2009).

Όσον αφορά την κατανομή των δαπανών αυτή έχει ως εξής:

- στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το μεγαλύτερο έξοδο για τους γονείς αποτελεί η ξένη γλώσσα (53%) ενώ δεύτερο έξοδο αποτελούν τα δίδακτρα για τα ιδιωτικά σχολεία (35%, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που έφτανε το 42%)

- στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα έξοδα επιμερίζονται κατά σειρά σε φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, και ιδιαίτερα μαθήματα

- στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφεται άνοδος των δαπανών λόγω των μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Η έρευνα καταγράφει τέλος ότι στην Ελλάδα στην υπό περίοδο εξέταση η κυβέρνηση δαπανούσε από 7,4% έως 9,2% την ώρα που στην ΕΕ ο αντίστοιχος μέσος όρος κυμαινόταν από 10,1% έως 11,1%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.